Alize Cornet, locul 99 în clasamentul mondial (cel mai sus a fost pe 11), a afirmat că nu va participa în acest an la turneele WTA din China.

Alize CornetFoto: Mike Kireev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alize Cornet refuză să participe la turneele WTA din China, după cazul Peng Shuai

Sportiva din Franța, care a părut foarte preocupată de situaţia lui Peng Shuai (jucătoarea chineză care a dispărut pentru o vreme după ce a acuzat de agresiune sexuală un înalt oficial chinez), și-a explicat decizia pe Instagram.

„Rămânând fidelă convingerilor mele și având grijă de sănătatea mea, am decis că nu voi juca în China în acest an. Sezonul meu se va relua în octombrie. Ne revedem curând” - Alize Cornet.

La începutului anului 2022, Alize Cornet a vorbit despre cazul chinezoaicei Peng Shuai: „Ştiu din surse sigure că ea nu se află în niciun pericol fizic. Sunt îngrijorată de ceea ce se va întâmpla cu ea, cum va evolua după asta? Când va fi cu adevărat liberă?".

Turnee care vor avea loc în China în 2023: Guangzhou (WTA 250 / 18-23 septembrie), Ningbo (WTA 250 / 25-30 septembrie), Beijing (WTA 1.000 / 30 septembrie - 8 octombrie), Zhengzhou (WTA 500 / 9-15 octombrie), Hong Kong (WTA 250 / 9-15 octombrie), Nanchang (WTA 250 / 16-22 octombrie), Zhuhai (Elite Trophy / 24-29 octombrie).

>> Cronica unui eșec așteptat - Cazul Shuai Peng, puterea banului și decizia WTA

>> Președintele WTA, revenirea turneelor în China și informații de ultim moment despre Peng Shuai

>> WTA, revenirea turneelor în China și o părere din interior: „Arată ca niște proști”

China, o fabrică de bani pentru WTA

China a devenit din sezonul 2015 un important partener al WTA. Pe lângă turneele multe care au loc în această țară, trebuie amintit și faptul că în 2018 WTA a semnat un contract important pe zece ani pentru găzduirea Turneului Campioanelor la Shenzhen.

În 2019, Ashleigh Barty, retrasă între timp din sportul de performanță, a primit un premiu de 4,4 milioane de dolari după ce a cucerit Turneul Campioanelor de la Shenzhen.

Este în continuare cel mai mare cec încasat vreodată în istoria tenisului (atat feminin, cât și masculin) pentru câștigarea unei competiții. Nici măcar turneele majore (cele de Grand Slam) nu pot oferi (momentan) o asemenea rețetă financiară.

Conform Federației Internaționale de Tenis, China se putea lăuda în 2021 cu nu mai puțin de 50.000 de terenuri de tenis și cu aproximativ 20 de milioane de jucători legitimați în toată țara (a doua după SUA).

China are în acest moment cinci sportive în TOP 100 WTA: Qinwen Zheng (locul 22), Lin Zhu (35), Xinyu Wang (39), Xiyu Wang (91), Yafan Wang (96).