​Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, vrea să cumpere servicii de telefonie (voce, SMS și date mobile) pe 4 ani pentru instituțiile din subordine, valoarea acordului cadru fiind estimată la peste 5,6 milioane de lei fără TVA. Operatorii interesați trebuie să asigure gratuit și terminale, printre acestea fiind și maxim 300 de iPhone-uri de ultimă generație.

iPhone 15Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

Serviciile sunt destinate asigurării activității instituțiilor aparținând Consiliului Local al Sectorului 3 București, respectiv: Direcțiile Generale de Asistență socială, Poliție locală, Taxe și impozite locale și Evidența persoanelor.

Un abonament ar costa în jur de 28 de lei/lună cu tot cu telefon

Achiziția presupune încheierea unui acord-cadru cu 3 operatori pentru o perioadă de 48 de luni, iar serviciile de telefonie vor fi prestate conform a două contracte subsecvente a câte 24 de luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

La 24 de luni de la semnarea acordului cadru, se va relua competitția între operatorii care au câștigat acordul cadru, se va licita prețul unitar al abonamentelor și se vor schimba terminalele cu unele noi superioare celor livrate inițial, se arată în caietul de sarcini.

Valoarea maximă estimată a acordului cadru este de peste 5,6 milioane de lei (fără TVA), bani publici, pentru maxim 207.744 abonamente, ceea ce ar însemna un cost lunar de aproximativ 28 de lei (fără TVA).

Circa 300 de iPhone de ultimă generație în 4 ani

Fiecare tip de abonament trebuie să includă gratuit și un telefon, iar pentru primul tip de abonamente (Tip 1) sunt cerute cele mai recente versiuni de iPhone, cantitatea maximă fiind de câteva sute de bucăți

Terminalele Tip 1 trebuie să aibă minim ultima versiune de iOS (n.a iOS 17) sau cu posibilitate de upgrade la ultima versiune, procesor A16 Bionic sau echivalent cu minim Hexa Core (șase nuclee) sau superior.

Aceste specificații tehnice corespund celor mai recente iPhone-uri 15, care se vând în România la prețuri cuprinse între 4.700 de lei și 9.700 de lei.

Dintre versiunile mai vechi doar iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max au procesul A16 Bionic cu șase nuclee și s-ar putea încadra tot în această achiziție. Acestea se vând la prețuri între 5.500 de lei și peste 9.800 de lei.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la această licitație este 16 octombrie 2023.

Reforma lui Ciolacu: Instituțiile publice nu trebuie să cheltuie mai mult de 35 de lei/lună pe abonament și maxim 500 de lei pe telefon

Achiziția demarată de primarul Robert Negoiță nu pare să iasă din plafoanele pe care vrea să le aplice Guvernul Ciolacu la cheltuielile bugetare în pachetul fiscal asumat recent în Parlament.

În legea cu măsurile fiscale se menționează următoarele:

  • „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei exclusiv TVA/aparat de telefonie mobil achiziționat;
  • Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 35 lei exclusiv TVA/lună/aparat de telefonie mobilă;
  • Eventualele depășiri ale costului de achiziție pentru aparatele de telefonie mobilă sau ale costurilor cu abonamentele lunare de telefonie mobilă sunt suportate de personalul încadrat beneficiar al serviciilor de telefonie mobilă”, se arată în actul asumat de Guvern.

Sursa foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

N.Red. Articolul a fost actualizat în 30.09.2023, ora 18,00. Inițial, dintr-o eroare de tehnoredactare, știrea se referea în mod greșit la 7.200 de iPhone-uri în 4 ani, nu la 300, cât este real.