Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, a greșit când a anunțat fonduri UE de peste 1 miliard de euro pentru cloudul privat guvernamental. Se știe că această infrastructură IT care va găzdui toate sistemele informatice publice centrale are o finanțare de peste 560 milioane euro din PNRR, dar ministrul a spus recent că alte 524 milioane de euro vor fi folosite exclusiv pentru migrarea în cloud a bazelor de date. Că nu este așa o spune chiar Ministerul Digitalizării.

Servicii publice in cloudFoto: Nmedia / Dreamstime.com

De ce cloudul nu va costa peste 1 miliard de euro - Explicațiile Ministerului Digitalizării

Ministerul Digitalizării a explicat la solicitarea HotNews.ro că suma de 524 de milioane de euro menționată de ministrul Ivan la Forumul de Afaceri al Celor Trei Mări este dedicată de fapt dezvoltării serviciilor publice electronice ale administrației publice.

  • „Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR Componenta 7 Transformare Digitală.
  • Finanţarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efective a infrastructurii de cloud guvernamental şi 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental. (..)
  • Cloudul guvernamental operațional va produce beneficii precum reducerea costurilor şi creşterea calității activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice şi accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.
  • Această reformă esenţială asumată de statul român prin PNRR vizează intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea şi transformarea datelor guvernamentale, crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanța centrelor de date şi a servicillor de cloud, precum şi transformarea digitală a serviciilor guvernamentale.
  • Complementar acestor investiții, România beneficiază de sume importante pentru transformarea digitală a administrației publice, prin POCIDIF (Programul Crestere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare): suma de 524 de milioane de euro este dedicată dezvoltării serviciilor publice electronice ale administrației publice.
  • În acest context, ministrul Bogdan Ivan s-a referit la suma de 1 miliard de euro care va fi investită, prin PNRR şi PoCIDIF, pentru operationalizarea tuturor Investițiilor in infrastructura digitală a statului român, în beneficiul concret al cetățenilor.
  • Investițiile europene în ceea ce priveşte tehnologiile avansate şi cloudul guvernamental se ridică la peste 1 miliard de euro.”, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Digitalizării.

Ce a declarat ministrul Ivan la Forumul de Afaceri I3M

Altceva a declarat însă ministrul Bogdan Ivan în data de 7 septembrie la Forumul de Afaceri I3M.

  • „Mâine în cadrul ședinței de Guvern vom adopta un proiect de HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții publice în domeniul IT. Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice pentru a ne asigura că acești bani europeni, peste 1 miliard de euro în cazul cloudului guvernamental, vor putea veni la timp în România.”, a declarat joi, 7 septembrie, ministrul Digitalizării la Forumul de Afaceri I3M.

Mai mult, acesta a spus că alte 524 de milioane de euro vor fi alocate exclusiv pentru migrarea bazelor de date în cloud.

  • „Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloudului, astăzi pentru cele 530 milioane de euro pentru componenta hard avem începute 6 achiziții publice, încă 6 achiziții publice sunt în pregătire și urmează să fie lansate în luna septembrie-maxim jumătatea lui octombrie și încă una până la finalul anului.
  • Și mai vin cu o veste bună, cu o finanțare din POCIDIF (n.a Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027) care a fost pusă în transparență decizională, 524 de milioane de euro care vor fi folosiți exclusiv pentru migrarea acestor baze de date, pentru că avem nevoie de un sistem integrat prin care fiecare instituție publică să poata să comunice și să partajeze datele.”, a declarat în 7 septembrie ministrul Bogdan Ivan.

Ce licitații au fost lansate până acum pentru cloudul guvernamental

Revenind la precizările transmise către HotNews.ro, Ministerul Digitalizării a menționat și ce licitații au fost lansate până acum pentru realizarea cloudului privat guvernamental (CPG).

Amintim că platforma IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu Serviciul de telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

  • „În martie 2023, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a iniţiat procedurile de licitaţie publică pentru trei contracte care țin de construirea platformei de cloud guvernamental, contracte care țin de competenţele atribuite prin lege către STS.
  • Licitaţiile deschise în martie vizau achiziții de echipamente pentru amenajarea unui centru de date secundar, pentru echipamente de comunicaţii între cele patru centre de date prevăzute de lege pentru CPG şi o licitație pentru echipamente şi module pentru reţeaua de transport optic pentru interconectarea centrelor de date.”, a precizat Ministerul.

Anunțurile de licitații din Sistemul Electonic de Achiziții Publice, menționate de Minister, sunt următoarele:

1. Licitație STS de peste 103,9 milioane de lei: acord-cadru pentru furnizarea de echipamente și module pentru rețeaua de transport optic DWDM (echipamente și module DWDM, module monitorizare fibră optică, echipamente de diagnosticare, management și proiectare rețele DWDM).

Procedura de achiziție a fost lansată în data de 3 martie 2023 și se află în etapa de deliberare a câștigătorului.

Pentru acest contract, STS a primit o singură ofertă de la asocierea de firme: Universal Card Systems (lider), Adva Optical Networking SE și Ingenio Software.

2. Licitație STS de peste 100,4 milioane de lei: acord cadru pentru furnizarea de echipamente și solutii de comunicatii si distributie, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune și instruire.

Procedura de achiziție a fost lansată în data de 3 martie 2023 și a primit 6 oferte, astfel:

  • a. Metaminds - loturile 1,2,3
  • b. Dendrio Solutions - lotul 3
  • c. Critical Technologies - lotul 2
  • d. Arctic Stream - lotul 3
  • e. Datanet Systems - lotul 3
  • f. K-Businesscom - lotul 2

3. Licitație STS de peste 105,8 milioane de lei: acord-cadru pentru furnizarea de echipamente și subansamble pentru infrastructura de comunicații WAN, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare și instruire.

Procedura de achiziție a fost lansată în 22 martie 2023 și este în faza de deliberare a firmei câștigătoare.

STS a primit 3 ofertede la următoarele firme:

  • a. Metaminds
  • b. Datanet Systems
  • c. Trencadis Corp (lider) împreună cu Arctic Stream

4. Licitație ADR de peste 98 milioane de lei: Servicii pentru dezvoltarea și implementarea soluției informatice, inclusiv furnizarea de software pentru implementarea „Portalul Digital Unic al României – PDURo”

Procedura de achiziție a fost lansată în 16 iulie 2023.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a primit 2 oferte de la următoarele asocieri de firme:

  • A. Kontron Services Romania (lider), Ernst & Young (ofertant) și Professional Management Solutions, Greensoft, Mware Solutions și Mindsoft IT Solutions (subcontractanți).
  • B. Maguay Computers (lider), Wisevoice AI, Phoenix IT (ofertanți), Logic Computer și Oracle Romania (subcontractanți).

Când ar trebui să fie operațional cloud-ul privat guvernamental

Ministerul Digitalizării spune că în PNRR sunt prevăzute mai multe jaloane pentru realizarea cloudului guvernamental.

  • „În primă instanţă, jaloanele care au vizat legislația națională necesară pentru implementarea proiectului au fost Indeplinite pe parcursul anului 2022.
  • Ținta următoare în cadrul investiţiei I1-Implementarea infrastructurii de cloud guvernamental este trimestrul al patrulea al anului 2024, când cel puțin 30 de instituţii publice să fie conectate și să utilizeze pe deplin cloudul guvernamental, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în jalonul 153.
  • Ulterior, vor fi dezvoltate aplicații de servicii digitale guvernamentale cloud- native în PaaS (Platform as a Service) şi migrarea celor existente cloud-ready / virtualizate in laaS (Infrastructure as a Service) până în trimestrul 2 din 2026.
  • Aşadar, termenul final de realizare al cloudului guvernamental este jumătatea anului 2026.”, se mai arată în precizările Ministerului Digitalizării.

În final, Ministerul Digitalizării mai spune că „în acest moment, se află în lucru caietele de sarcini pentru IaaS și PaaS, pentru configurarea platformei de Cloud intern”.

Citește și:

Sursa foto: Nmedia / Dreamstime.com