Desprinderea de părinți, pentru o perioadă scurtă de timp, cu prilejul plecării într-o tabără, poate avea numeroase efecte pozitive asupra dezvoltării psihosociale a copilului sau adolescentului. Și asta pentru ca ei încep să simtă mai mult nevoia inițierii unor noi relații în plan social, de prietenii noi, de comunicare și integrare în grupuri, în afara căminului.

IntegralEdu - La GarenneFoto: IntegralEdu

În tabără, respectarea unui program colectiv contribuie la disciplinarea copilului și adolescentului, la creșterea capacității de adaptare la norme și reguli cu caracter social, din perspectiva dezvoltării ulterioare a viitorului adult. Experiențele din tabără exercită o influență pozitivă asupra personalității acestuia, oferindu-i cadrul perfect pentru a-și face noi prieteni și a-și pune în valoare modul său de a fi, abilitățile și pasiunile.

În plus, interacțiunea cu cei de vârsta sa stimulează atât inteligența emoțională, cât și inteligența socială, ajutându-l să se exprime cu ușurință și să se adapteze la colectivul din care face parte. Nu în ultimul rând, experiența unei tabere reprezintă contextul ideal pentru dezvoltarea autonomiei față de părinți, explorând cadrul social și manifestându-și inițiativa în relațiile interpersonale și activitățile de grup, într-un mediu internațional.

Cum alegem tabăra potrivită?

Alegerea celei mai potrivite tabere este o decizie importantă, întrucât aceasta nu este destinată doar relaxării, ci și dezvoltării personale și pregătirii pentru diferite domenii de studiu și pentru perfecționarea uneia sau a mai multor limbi străine. Într-o tabără, pătrunderea în universul unui domeniu este mult mai captivantă, fiind făcută într-un mod interactiv și atractiv pentru tineri și pentru cei mici. Astfel, tabăra ar trebui să aibă un program cu activități specifice domeniului de interes și să se desfășoare într-un mediu deschis, multicultural, care să ofere cât mai multe șanse de dezvoltare pe toate planurile.

De la an la an, din ce în ce mai multe familii din România aleg Elveția drept cea mai potrivită destinație de tabere și studiu, optând pentru, ceea ce mai nou, poartă denumirea de “EduTabere” – tabere de limbi străine și cursuri de pregătire în diferite domenii.

Elveția devine o destinație din ce în ce mai dezirabilă datorită calității programelor educaționale, dar și a perspectivelor de studiu pe termen lung. Anul trecut Elveția a primit distincția de "Cea mai bună țară din lume", conform Best Countries Report (Washington, D.C.), un studiu cu criterii de evaluare complexe, de la influența economică, calitatea vieții, până la drepturile oamenilor și multe altele. În același timp, Elveția are 25% internaționali stabiliți în țară și rămâne una dintre cele mai apreciate destinații de studiu la nivel internațional.

Ce tipuri de tabere pot fi accesate în Elveția?

Cele mai multe EduTabere elvețiene sunt orientate spre studiul limbilor străine și aventură. Nu orice tip de aventură, ci o aventură cu sporturi precum înot, patinaj, sau una montană cu drumeții și orientare în natură, plus excursii captivante precum cea la fabrici de ciocolată. Nimeni nu-i prea mic pentru o astfel de tabără, taberele organizate la Altitude fiind organziate pentru vârste între 3 și 15 ani, spre exemplu.

Pentru cei pasionați de teatru, film sau public speaking, între 8 – 17 ani, taberele organizate la Aiglon sunt alegerea potrivită. Taberele au în componență cursuri intensive de engleză și franceză și activități pentru toate categoriile de vârstă, printre care și orientarea în spațiu și citirea hărților.

Tabăra de la Brillantmont, Lausanne (10 -17 ani) este potrivită pentru copiii și adolescenții dornici de mișcare și activități supercool. Tabăra cuprinde studiul limbilor străine și activități precum tenis, baschet, volei, zumba, hochei, windsurfing, plimbare cu banana și multe altele. Seara este destinată concursurilor, vizionărilor de filme și plimbărilor pe malul lacului. În plus, în fiecare vineri, organizatorii amenajează un barbecue și apoi petreceri.

EduTabăra La Garenne (5 - 14 ani) are o multitudine de activitati care sa ii ajute pe tineri sa invete prin joaca, sa-si dezvolte abilitatile de comunicare, lucru individual si in echipa, cunostintele de limbi straine si integrarea intr-un mediu multicultural.

Nu e niciodată prea devreme să te inițiezi în industria hotelieră sau în arta culinară. Taberele organizate de Swiss Education Group, desfășurate la Hotel Institute Montreux (16 - 20 ani) și la Leysin Belvedere Hotel (12 – 18 ani), oferă o inițiere în aceste domenii și cuprind studiul limbilor străine (engleză, franceză, germană), excursii și activități educaționale și de relaxare. Taberele Swiss Language Club, organizate în Laysin Belvedere Hotel oferă și extra module la alegere, precum: Adrenaline Rush, Discover Switzerland, Swiss Culinary Delights, Leadership, Creative Art Work, Fun and Games și altele.

Talentul se dezvoltă de la vârste fragede! Taberele organizate la TASIS, Le chateau des Enfants (4,5 - 6, 7 – 10 ani) și Lugano (11 - 13, 14 – 18 ani) îi pot iniția pe copii în arta culinară, asistați de chefi internaționali celebri, în fashion, film sau arhitectură.

Înscrieri în taberele elvețiene și mai multe detalii legate de reducerile din Swiss Week

Taberele organizate în Elveția sunt printre elita internațională a taberelor pentru că au standarde extrem de înalte legate de educație și confort. Organizatorii taberelor susțin dezvoltarea participanților pe latura emoțională, psihosocială, intelectuală și practică, prin sporturi și activități menite să încurajeze exprimarea liberă a personalității. Mai multe detalii se pot afla în cadrul Swiss Week, devenită deja o tradiție elvețiană în România.

Swiss Week are loc anul acesta în perioada 28 ianuarie – 1 februarie, în București și în toate birourile IntegralEdu din țară, în fiecare zi, începând cu ora 09.00, până la 18.00, de luni până vineri. Dacă nu poți ajunge, nu-i nicio problemă! Poți contacta direct consultanții educaționali specializați pe EduTabere: Cristina Iancu (Cristina.iancu@integraledu.ro, 0733.069.876) și Laura Maior (laura@integraledu.ro, 0737.069.007), sau te poți înscrie completând formularul de AICI.

ATENȚIE! Săptămâna elvețiană nu vine doar cu cele mai cool EduTabere, ci și cu reduceri unice și exclusive de 20%, oferite de partenerii elvețieni, care nu pot fi accesate în nicio altă perioadă a anului.