​Uneori și mamiferele vânau dinozauri, și avem deja dovada ● China anunță că va lansa o nouă generație de rachete spațiale ● Cercetătorii de la Harvard susțin că au descoperit elixirul tinereții

reconstituire după pozițiile scheletelor celor două animaleFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Uneori și mamiferele vânau dinozauri, și avem deja dovada

Despre mamifere sau, cel puțin, despre primele mamifere în adevăratul sens al cuvântului, cele care au apărut acum circa 210-225 de milioane de ani, s-a spus că au trăit și au evoluat în umbra dinozaurilor, până când au găsit oportunitatea de a deveni animalele dominante de pe Terra, odată cu dispariția celor din urmă.

Prin Triasic, Jurasic și Cretacic, cele trei ere geologice care, însumate, formează Mezozoicul, sau Era dinozaurilor, strămoșii noștri foarte îndepărtați au dus o existență care le rezervase statutul de pradă a dinozaurilor carnivori. Erau în general animale nocturne, insectivore și erbivore, capabile să își sape adăposturi subpământene, acolo unde să se adăpostească de creaturile care erau elementele alfa în ecosistemele planetare, recte dinozaurii.

Lucrurile nu au stat chiar așa, din câte se pare. Sau din câte o arată o descoperire de excepție, realizată în China, în provincia Liaoning. În provincia respectivă, paleontologii și geologii chinezi au identificat o zonă numită generic „Pompeiul chinezesc al dinozaurilor”. După cum v-ați dat seama, este vorba despre o zonă în care norul piroclastic al unui vulcan, unul care a erupt acum 125 de milioane de ani, a surprins numeroase animale într-o veritabilă capsulă a timpului.

În cazul de față, este vorba despre un dinozaur de mărimea unui câine, din specia Psittacosaurus, care căzuse victimă sau, cel puțin, devenise masa unui individ din specia Repenomamus robustus. Ce era R. robustus? Era cam cel mai mare mamifer de la vremea respectivă, unul de mărimea unui bursuc care, iată, numai erbivor nu era.

Mamiferul nostru nu a fost unul dintre cele mai norocoase din lume, căci norul piroclastic l-a surprins fix în timpul mesei, și așa a rămas până în ziua de azi. Pozițiile celor două animale arată că totul s-a petrecut foarte rapid, iar mamiferul nu a avut timp să se adăpostească.

Norocul paleontologilor chinezi care, iată, ne arată nouă că nu avem niște origini îndepărtate chiar așa de pașnice și de timide pe cât spunea. Se pare că spiritul de carnivor, sau cel puțin de luptător, exista deja la strămoșii noștri de la începuturi.

China anunță că va lansa o nouă generație de rachete spațiale

Autoritățile de la Beijing au anunțat că, nu mai departe de anul 2027, adică peste vreo patru ani, va da în folosință o nouă generație de rachete spațiale, unele capabile să transporte până la șapte astronauți. Asta după ce, în anul 2003, chinezii reușeau să trimită primul taikonaut în spațiul cosmic, pe fostul pilo militar Yang Liwei.

Testele s-au dovedit deja un succes, iar noua generație de rachete va fi folosită pentru a transporta materialele necesare construirii bazei lunare permanente, a echipajelor aferente, precum și pentru viitoare misiuni spațiale de explorare. De fapt, testele au început încă din 2020, nu e vreo noutate, dar succesul lor de abia acum a început să fie oficializat.

China a folosit până în prezent rachete Shenzou, create după modelul rusesc Soyuz, capabile să transporte până la trei astronauți. Din ce anunță oficialii chinezi, noile rachete nu doar că vor avea o capacitate mai mare și vor permite transportul unei echipaj mai mare, dar vor putea fi, de asemenea, refolosite, pe modelul celor create de Space X. China a anunțat, de altfel, că în 2030 intenționează să trimită și primul său echipaj uman pe Lună.

Cercetătorii de la Harvard susțin că au descoperit elixirul tinereții

Oricât de SF ar suna treaba asta, se pare că totuși este posibilă. Mai exact, să stopezi procesul îmbătrânirii celulelor, bașca să le mai și întinerești. Totul în doar patru zile. Cel puțin asta susțin mai mulți cercetători de la Universitatea Harvard, SUA, că au reușit să facă.

În studiul lor publicat în revista Aging, ei spun că au descoperit un „cocktail” format din șase chimicale, a cărui rețetă este deocamdată secretă, prin care au reușit inversarea procesului îmbătrânirii. Nu cădeți pe spate de fericire, cei care vă doriți să fiți veșnic tineri, căci mai e mult până departe.

Deocamdată, ceea ce s-a obținut s-a obținut doar pe mostre de celule umane în laborator. Nici măcar nu au început testele pe animale, darămite pe oameni. Dar tot este un pas uriaș, dacă e adevărat căci, spun autorii studiului, procesul întineririi este posibil.

Ideea nu e una nouă. Și ne referim aici strict la cercetarea științifică, nu doar la basme. În anul 2012 chiar s-a oferit un premiu Nobel pentru o treabă relativ similară. Shinya Yamanaka și John B. Gordon au luat atunci Nobelul după ce au dovedit că anumite celule adulte de la mamifere pot fi readuse la starea de celule stem, cu potențial virtual nelimitat.

Asta vine cu dus și întors, căci e destul de dificil să dai unei celule posibilitatea de a se divide necontrolat, fără a deveni una canceroasă. Ce s-a obținut de atunci în studii pe animale a fost să se redea vedere la șoareci și maimuțe care aveau nervii optici afectați.

De data asta, așa cum am menționat deja, cercetătorii se bazează pe un cocktail de chimicale, nu pe celule stem. Și, ceea ce e cel mai important este că au reușit să inverseze procesul îmbătrânirii celulare doar pe celule din vase Petri. Deocamdată nu există nicio dovadă că treaba asta ar funcționa în cazul unui organism viu. Dar, na, nu se știe niciodată ce aduce viitorul.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro