Din februarie, o aplicație de inteligență artificială, dezvoltată de compania DoNotPay, va consilia un inculpat pe parcursul întregului proces judiciar, făcându-l primul caz apărat integral de un robot. Inteligența artificială va rula pe un smartphone, ascultând procedurile din sala de judecată, înainte de a-l instrui pe inculpat ce să spună prin intermediul unei căști. Sediul instanței și numele inculpatului sunt deocamdată secrete.

Veronica DoboziFoto: STOICA & Asociatii

În cazul în care robotul va pierde cazul, DoNoPay a fost de acord să acopere orice amenzi sau cheltuieli, potrivit fondatorului și CEO-ului companiei, Joshua Browder. Compania și-a prezentat invenția drept „primul avocat robot din lume”, iar scopul său declarat este să-i ajute pe oameni „să lupte cu corporațiile, să învingă birocrația și să dea în judecată pe oricine prin apăsarea unui buton”. De altfel, DoNotPay a luat ființă în 2015, ca un chatbot care oferă consiliere juridică consumatorilor care se confruntă cu penalități de întârziere sau cu amenzi.

Totul ține de limbaj și pentru asta avocații percep sute sau mii de dolari pe oră”, a declarat CEO-ul companiei. Scopul său final este ca aplicația sa să înlocuiască complet avocații pentru a economisi banii petenților și inculpaților.

Lansarea primului avocat robot din lume luna viitoare completează cercul funcțiilor juridice preluate de inteligența artificială, după mediatorii roboți din Canada [1], judecătorii roboți din Estonia [2] și procurorii roboți din China [3]. Tot în China, câinii roboți și dronele [4] au preluat funcții ale forțelor de poliție, iar preluarea se va extinde în viitor. De altfel, anii de pandemie au demonstrat că dronele sunt foarte eficiente ca forțe polițienești.

Ironia acestor aplicații este următoarea: toți inventatorii lor pretind că vor să ajute oamenii, să le facă viața mai ușoară, dar în final nu fac decât să-i deconecteze, să-i îndepărteze pe unii de alții și să scoată oamenii din schema societății, înlocuindu-i cu roboți.

Vă amintiți timpurile când la bancă vorbeați cu oameni și nu cu aplicații? În câțiva ani, în sala pașilor pierduți a Palatului de Justiție din București se vor plimba câini roboți – îmi pare rău pentru jandarmi, erau simpatici – iar birourile judecătorilor de la etaj vor fi inutile, pentru că roboții nu strică hârtie și nici nu au nevoie de scaune.

Cât de spre avocați…multiple profesii noi se ivesc la orizont, ar fi bine să ne orientăm din timp. Pentru că, așa cum sublinia CEO-ul DoNotPay, „Vor fi în continuare o mulțime de avocați buni, cum sunt cei care se ceartă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar o mulțime de avocați doar percep mult prea mulți bani pentru a copia și lipi documente și cred că vor fi cu siguranță înlocuiți și ar trebui înlocuiți”.

Note de subsol:

[1] A se vedea https://www.lexisnexis.ca/en-ca/ihc/2019-06/from-estonian-ai-judges-to-robot-mediators-in-canada-uk.page, captură din 09.01.2023.

[2] A se vedea https://www.wired.com/story/can-ai-be-fair-judge-court-estonia-thinks-so/, captură din 09.01.2023.

[3] A se vedea https://www.scmp.com/news/china/science/article/3160997/chinese-scientists-develop-ai-prosecutor-can-press-its- own, captură din 09.01.2023.

[4] A se vedea https://www.ft.com/content/5c437146-2d18-466b-84af-24a47b32de59, capture din 09.01.2023.

Un articol semnat de Veronica Dobozi (vdobozi@stoica-asociatii.ro), Partner, STOICA & Asociaţii.