<-- Dosare Juridice - Stoica -->

Dosare Juridice - Dezinformare

Compania Facebook a fost sancționată în Ungaria pentru dezinformarea consumatorilor cu privire la caracterul gratuit al serviciilor sale

de Cătălin Suliman, Loredana Cristea     Filip & Company


Cătălin Suliman, Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
​​Pe 6 decembrie 2019 autoritatea de concurență din Ungaria a aplicat Facebook Ireland Ltd ("Facebook") o amendă de 3,6 milioane Euro pentru încălcarea legii concurenței, așa cum rezultă de pe site-ul oficial al autorității. Motivarea deciziei este aceea că deși este adevărat că utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a folosi serviciile Facebook, prin activitatea lor și prin folosirea datelor lor de către Facebook, consumatorii aduc un câștig material societății, astfel că, indirect, aceștia plătesc pentru serviciile folosite. Așadar, prezentarea serviciilor drept gratuite este aptă să inducă in eroare consumatorii prin lipsa unei transparențe totale a modului de operare.

Autoritatea din Ungaria a constatat totodată că mesajele ”gratis la conectare” și ”gratis și mereu va fi” afișate pe pagina principală Facebook distrag atenția consumatorilor de la faptul că indirect aceștia plătesc pentru utilizarea serviciilor Facebook prin transmiterea datelor lor personale.

În individualizarea amenzii, s-a observat că deși faptele Facebook s-au derulat pe o perioadă îndelungată de timp (respectiv între 2010 și 23 octombrie 2019), în urma presiunilor exercitate de Comisia Europeană, Facebook și-a modificat la nivel global atât termenii și condițiile, precum și sloganul ce apăreau pe pagina principală referitor la gratuitatea serviciilor.

În acest sens, potrivit termenilor și condițiilor actuale regăsite pe site-ul acestora, Facebook menționează că ”[N]u vă taxăm pentru utilizarea Facebook sau a celorlalte produse și servicii care fac obiectul acestor Condiții. În schimb, companiile și organizațiile ne plătesc pentru a vă afișa reclame pentru produsele și serviciile lor.”

O decizie similară a fost luată anul trecut și în Italia, amenda primită de Facebook atunci fiind de 10 milioane Euro, pentru încălcarea mai multor dispoziții din Codul Consumatorului din Italia. Autoritatea a constatat, într-un mod similar celei ungare, că prin faptele Facebook, utilizatorii au fost induși în eroare să acceseze platforma. Aceștia au fost informați în primă fază că serviciile sunt gratis, fără ca Facebook să informeze totodată asupra scopurilor sale comerciale, în sensul în care utilizarea datelor de către Facebook nu este realizată exclusiv pentru a conecta utilizatorii, ci și pentru a promova activități de publicitate unui public țintă - activitate ce aduce un câștig material companiei Facebook.

Ce înseamnă pentru piața din România aceaste decizii? Preconizăm un dublu efect: i) unul pozitiv - creșterea măsurilor de prevenție din partea marilor platforme care utilizează sau administrează date ale consumatorilor - aceasta generează un efect benefic al transparentizării activităților platformelor și de simplificare a limbajului utilizat în clauzele de furnizare a serviciilor și ii) un efect de control din partea autorităților române pentru a verifica în ce mod platformele (precum Facebook) au practici apte să inducă în eroare consumatorii sau, la extrem, dacă prin modul în care utilizează datele acestea abuzează în vreun fel de poziția pe care o au pe piață.

Articol semnat de Cătălin Suliman (partener), Loredana Cristea (associate)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4248 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  Am lucrat cu auditori maghiari, urata cultura (Miercuri, 11 decembrie 2019, 10:05)

  sicafarafrica [utilizator]

  Cultura lor nationala e destul de scarboasa, seamana cu a rusilor, tot timpul cineva trebuie sa iasa vinovat. Daca nu curge sange, pica ei de prosti si atunci sunt f dusmanosi.
  Au fixul ala ca in orice discutie trebuie sa se impuna ca fiind cel mai puternic si destept. Un soi de disputa de babuini. Nu coopereaza unul cu altul, de aceea toata tara e o gluma si au zero realizari pe plan mondial. Doar doi-trei oameni de varf, dar doar indivizi. Munca de echipa nu.
  • +8 (10 voturi)    
   Ciudat... (Miercuri, 11 decembrie 2019, 10:36)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui sicafarafrica

   mai stiu o tara care corespunde perfect descrierii.
   • +1 (1 vot)    
    is mai multe (Miercuri, 11 decembrie 2019, 11:03)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    e o bala numita "balcanism" care s-a ronicizat in tarile din regiune si de care s-au molipsit putin si cele de prin jur.
   • 0 (0 voturi)    
    ...cin' sa fie ? (Miercuri, 11 decembrie 2019, 18:42)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    ... cin ' sa fie ?
  • +1 (1 vot)    
   Tu... (Joi, 12 decembrie 2019, 7:56)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui sicafarafrica

   Cred ca nu realizezi ce vorbesti.

   Cand faci asemenea caracterizari pe baza nationalitatii.
   Ar trebui sa te traga la raspundere cineva- chiar penal.
   Oamenii sunt in fiecare natie de tote felurile.
 • -1 (1 vot)    
  Facebook Fundraiser (Miercuri, 11 decembrie 2019, 11:01)

  Mawrkuss [anonim]

  In mod sigur atu vazut campanii de fundraising pe facebook, pentru diverse cauze. I principiu, omanii binevoitori doneaza pentru cineva in dificultate, iar facebook intermediaza asta prin serviciul lor de "fundraiser".

  Ce probabil nu stiti e ca numai 95% din suma se duce la catre cauza, iar Facebook ia 6.9% pentru acest serivciu "gratuit".

  La o campanie de 200mii (destul de comuna pentru operatii, tratamente), Facebook ia aproximativ 14mii, doar pentru intermedierea pe pagina FB. Informatiile astea nu stun secrete, dar is destul de bine ingropate in paginile FAQ si agreementul cand deschizi campania.

  Pentru transparenta, trebuie mentionat ca nu's cei mai scumpi totusi:
  GoFundMe - 7.9% + $0.30/tranzactie
  PayPal - 2.9% + $0.30/tranzactie
  Square - 2.75%
  • 0 (2 voturi)    
   Bravo lor (Miercuri, 11 decembrie 2019, 21:45)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   Merită! Dacă își opresc 6,9% și reușesc să dea mai departe încă 95% atunci chiar merită banii!
   • -1 (1 vot)    
    si (Joi, 12 decembrie 2019, 9:35)

    andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    mai ales ca 95% + 6.9% = 101,9% . Deci e mai ramane si de o bere.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by