O rachetă americană nou-nouță, Vulcan Centaur, va efectua primul său zbor în ajunul Crăciunului, a anunțat grupul industrial United Launch Alliance (ULA), a cărui misiune este de a contribui la ambițiile lunare ale Statelor Unite, potrivit AFP

VulcanFoto: Celestis Inc/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Racheta va transporta un modul de aselenizare al companiei americane Astrobotic, care ar putea deveni prima companie privată care va reuși să aterizeze cu succes pe Lună.

Misiunea, denumită Cert-1, va purta cu sine, de asemenea, cenușa unor persoane decedate, printre care cea a creatorului Star Trek Gene Roddenberry și a soției sale. Cenușa lui Roddenberry a fost deja trimisă în spațiu în trecut.

Decolarea este programată pentru 24 decembrie de pe rampa de lansare a Forțelor Spațiale Americane de la Cape Canaveral, în Florida, a anunțat marți seara United Launch Alliance (ULA).

Vulcan Centaur - o rachetă de „nouă generație”

United Launch Alliance este un joint-venture între doi giganți: Lockheed Martin, care a venit cu familia de lansatoare Atlas, culminând cu Atlas V, și Boeing, care a adus familia Delta, din care astăzi mai avem Delta IV și Delta IV Heavy (aceasta din urmă fiind la un moment dat cea mai puternică rachetă activă, înainte de a fi detronată de Falcon Heavy).

Odată cu inaugurarea Vulcan, United Launch Alliance pășește într-o nouă era: va avea de gestionat un singur lansator orbital, nu trei, care poate să fie configurat pentru mai multe tipuri de misiuni, cu ajutorul unor propulsoare auxiliare cu combustibil lichid, GEM-63XL (produse de compania Northrop Grumman).

„Vom decola de mai multe ori în 2024”, a promis directorul general al grupului, Tory Bruno, într-un interviu difuzat marți de CNBC. Iar „când vom ajunge la jumătatea anului 2025, vom decola la fiecare două săptămâni”, a asigurat el, adăugând că următoarele rachete sunt „deja în construcție” pentru a asigura acest ritm.

Înainte de prima lansare, la sfârșitul lunii decembrie, etajul superior al rachetei mai trebuie să fie transportat în Florida și trebuie efectuate teste, a declarat Tory Bruno.

În cazul unor întârzieri sau al unor condiții meteo nefavorabile, sunt posibile alte oportunități de lansare pe 25 și 26 decembrie sau în ianuarie, a precizat el.

Modulul lunar al Astrobotic, denumit Peregrine, ar putea deveni primul modul american de aterizare pe Lună de la încheierea programului Apollo în 1972.

Start-up-ul, cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania (est), a primit finanțare de la NASA pentru a dezvolta modulul lunar, care va transporta instrumentele științifice ale agenției spațiale americane.

Cu toate acestea, NASA a semnat, de asemenea, un contract cu Intuitive Machines, al cărei modul de aterizare lunară urmează să decoleze la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 la jumătatea lunii noiembrie.

În primăvară, start-up-ul japonez ispace a încercat deja să devină prima companie privată care să aterizeze pe Lună, dar misiunea s-a încheiat cu un accident.

India a reușit să aterizeze cu succes pe Lună în luna august, în timpul unei misiuni guvernamentale.

Agenția spațială japoneză Jaxa a lansat, de asemenea, o misiune lunară în septembrie, urmând ca un modulator lunar să încerce o aterizare la începutul anului 2024.

NoTĂ: Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!