Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală a crescut vertiginos în Europa în 2022, doar cel al cazurilor înregistrate de gonoree aproape dublându-se, arată ultimele date publicate joi de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), citate de Reuters.

Virusul HPVFoto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Numărul cazurilor de sifilis a crescut cu 34% față de 2021, ajungând la peste 35.000, în timp ce cele de infectare cu Chlamydia a crescut cu 16%, la peste 216.000 de cazuri înregistrate. Cazurile de gonoree au înregistrat la rândul lor un salt de 48%, ajungând la peste 70.000.

„Cifrele ilustrează un tablou sumbru, unul care necesită atenția și acțiuni imediate din partea noastră”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC, la o conferință de presă la care a prezentat datele.

Potrivit site-ului ECDC, bolile cu transmitere sexuală netratate pot provoca o serie largă de probleme de sănătate, de la dureri cronice, infertilitate, și, în cazul sifilis, complicații cardiovasculare și neurologice.

Datele publicate joi de ECDC arată de asemenea că numărul cazurilor de limfogranuloame venerice (LVG) și de sifilis congenital, când infecția este transmisă de la mamă la fetus, au crescut subit, deși la rate mai scăzute decât în rândul celorlalte boli cu transmitere sexuală.

Incidența bolilor cu transmitere sexuală crește de ani de zile

Incidența bolilor cu transmitere sexuală este în creștere de mulți ani în numeroase țări, inclusiv în unele din cele europene, însă trendul a fost estompat de pandemia de COVID-19, când majoritatea guvernelor din jurul lumii au impus măsuri de izolare și oportunitățile de socializare au scăzut dramatic.

ECDC afirmă că trendul este explicat de mai multe motive, dar că el se datorează în parte și faptului că creșterea disponibilității testării la domiciliu și îmbunătățirea supravegherii medicale înseamnă că mai puține cazuri trec nedepistate.

Însă agenția europeană de sănătate menționează totodată o creștere a incidenței cazurilor de relații sexuale neprotejate. ECDC afirmă că ultimele date arată un „salt” al numărului de infecții în rândul persoanelor heterosexuale tinere, mai ales printre femei, o tendință care ar putea fi explicată prin schimbarea comportamentului sexual după pandemie.

ECDC a subliniat că nu există dovezi care să sugereze că creșterea numărului cazurilor de gonoree s-ar datora rezistenței față de antibiotice, dar că va continua să monitorizeze această posibilitate.

Șefa ECDC a declarat că aceste cifre reprezintă doar „vârful icebergului” întrucât multe cazuri continuă să rămână nedepistate.

Ea a îndemnat țările europene să își sporească eforturile de prevenire, testare și tratare, în timp ce indivizilor le-a amintit să folosească protecție în timpul relațiilor sexuale.