Românii încep să fie tot mai interesați de asigurările private de sănătate, printre motive numărându-se și scăderea vârstei la care apar anumite boli grave, precum cancerul.

Pacienți în sala de așteptare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență TimișoaraFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

Un Barometru făcut de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) în toamna anului 2023 arată că românii care încheie astfel de polițe sunt atrași de ideea că pot obține cu ușurință o a doua opinie medicală, că pot alege personalul medical care să îi îngrijească dar și că, datorită asigurării, pot beneficia de condiții superioare de spitalizare.

„O asigurare medicală privată le oferă beneficiarilor mai multă liniște”, explică într-un interviu acordat rubricii Open Minds Nicolae Done, expert în economia sănătății și asistent universitar la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Statele Unite ale Americii.

În ciuda beneficiilor evidente aduse de aceste asigurări, doar „10% din români au încheiat asemenea polițe”, comentează specialistul.

La ora actuală, aproape 80% din cheltuielile pentru sănătate efectuate la nivel național sunt acoperite din surse publice, în timp ce sursele private au o contribuție mai mică decât în alte state din Europa Centrală și de Est, arată Barometrul UNSAR.

„Serviciile de calitate nu sunt niciodată gratis și nu sunt nici întâmplătoare – este nevoie de investiții susținute pentru a le avea la dispoziție, în caz de nevoie. Practic, asigurările private îi pot responsabiliza pe oameni și le pot da curajul să nu accepte mereu doar ce li se dă”, concluzionează Nicolae Done.

Citește integral pe Panorama.ro