Am aflat de la Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți, ce preparate de pe masa de Crăciun a românilor sunt potrivite pentru copii. Avem ca bonus 8 rețete de dulciuri sănătoase, de la cozonac, la ursuleți jeleuri, făcuți în casă.

Masa de Crăciun pentru copiiFoto: Shutterstock

Friptura de porc e potrivită unui copil abia diversificat? Dar carnea tocată? Cum pregătim salata de boeuf pentru toată familia, inclusiv pentru copiii de 1 an? Toba, lebărul, caltaboșul, jumările și slănina sunt potrivite unui copil mic? Răspundem mai jos la toate aceste întrebări și, în plus, avem și rețete potrivite pentru masa de Crăciun a copiilor: cozonac, „acadele” și surpriza copilăriei – ursuleți de jeleu!

Preparatele tradiționale de Crăciun abundă în proteine și carbohidrați. Nepotrivite nici adulților, acestea nu fac decât să-l transforme pe micul mofturos într-un și mai mare mofturos. De vină este nu doar agitația de sărbători, ci și meniul, spunea Paul Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți. „Fiindcă nu mai primesc mâncărurile pe care ei le cunosc bine, știu ce gust au și ce textură, ci preparate care nu le-au mai fost oferite de mult timp sau poate chiar niciodată. Mesele de sărbători le pot provoca anxietate multor mame, care au copii care nu (prea) mănâncă sau cer mai multe dulciuri”, spune nutriționistul. Adaugă la asta comentariile deranjante de la rude cu privire la alimentația copilului tău – „E mare deja, poate mânca puțină slăninuță!” (și, dăi, și insistă!) sau, la polul opus „E prea gras, îi dai prea mult să mănânce!”

Masa de Crăciun a bebelușilor de 6 luni

La 6 luni se recomandă începerea diversificării unui bebeluș. Începerea diversificării înseamnă primele gusturi noi, cantități mici, fără sare, zahăr și multe alte ingrediente. Dacă de Crăciun avem un bebeluș între 6 luni și 1 an ce mănâncă el special de Crăciun? Recomandările la unison ale specialiștilor sunt să nu schimbăm rutina unui bebeluș. Și aici intră și meniul alimentar, dar și rutina zilnică (somn, baie, plimbare). Asta dacă vrem sărbători liniștite, atât pentru noi, cât și pentru cei mici.

Eterna dilemă a părinților în această perioadă a sărbătorilor – „Dacă poftește la sarmale, pot să-i dau să guste?” are același răspuns: „Contrar credinței, bebelușii nu au cum să poftească la ceva ce nu cunosc. Nici nu poate fi vorba de poftă, ci e doar pură curiozitate, fiindcă vor să exploreze lumea cât mai mult. Ei clefăie atunci când adulții din jurul lor mănâncă ceva, fiindcă bebelușii învață totul prin imitație. Observându-ne și imitându-ne pe noi, adulții, bebelușii învață ce trebuie să facă la masă, și cum să mănânce”, spune nutriționistul. Așadar, dacă de Crăciun avem un bebeluș în plină diversificare, tot ce trebuie să facem este să-i păstrăm programul de mese și rutina zilnică. Preparatele tradiționale de sărbători de pe masa noastră nu sunt potrivite la această vârstă. Nutriționistul adaugă: „Și apropo de sarmale, dacă ar fi gătite fără prăjeală, sare și afumături, le-am putea oferi bebelușilor, fără probleme.” Dar sunt?

CITEȘTE CONTINUARE PE TOTUL DESPRE MAME