​Ce fac dacă, după ce primesc prima doză a vaccinului, mă infectez cu SARS-CoV2? Mai fac rapelul sau nu? Răspunsul este DA. De ce și care este numărul maxim de zile până la care poate fi amânat rapelul pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de vaccinuri, pentru ca acesta să fie eficient? Toate explicațiile vin de la Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Razvan CherechesFoto: Arhiva personala

Explicația completă, într-un clip video postat de Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook:

3.969 de români, ceea ce înseamnă 0,44% din totalul celor vaccinați, au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după ce s-au vaccinat cu prima doză de vaccin, a anunțat în urmă cu două zile medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă fie că acele persoane nu au apucat să dezvolte anticorpi după vaccinare, fie intraseră deja în contact cu virusul înainte de a fi vaccinați, a explicat Valeriu Gheorghiță.

446 de români vaccinați cu cea de-a doua doză de vaccin au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după momentul vaccinării. Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 4 zile, spune Valeriu Gheorghiță. "Beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 7-10-14 zile după momentul vaccinării", a subliniat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.