Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.
Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după ce liderul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat recent că numărul cazurilor de infecție în rândul pacienților care nu au călătorit niciodată în China ar putea deveni vârful icebergului.
El a făcut un apel în sensul colaborării oamenilor de știință în ceea ce privește cercetarea virusului și dezvoltarea unor vaccinuri sau medicamente care să combată infecția.
"În condițiile în care 99% din cazuri sunt înregistrate în China, rămâne în continuare o urgență pentru țara respectivă, însă una care reprezintă o mare amenințare pentru întreaga lume”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, chiar în deschiderea reuniunii de la Geneva, la care participă peste 400 de cercetători și reprezentanți au autorităților din diverse țări, chiar din China și Taiwan, în regim de videconferință.
Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, a spus, înaintea reuniunii de la Geneva, că ar trebui stabilită forma și dimensiunea acestui vârf al icebergului. Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane, ceea ce ar duce la un procent îngrijorător de 60-80%, mai notează Guardian.
“60% din populația totală a lumii este un procent teribil de mare”, a comentat Leung, pentru Guardian, înaintea reuniunii Organizației Mondiale a Sănătății care va avea loc la Geneva.
Chiar dacă, în medie, rata mortalității este în prezent de 1%, profesorul Leung crede că numărul deceselor ar putea crește semnificativ.
El intenționează să le transmită colegilor săi de la reuniunea de la Geneva că principala preocupare ar trebui să fie rata răspândirii virusului la nivel mondial și analizarea modului în care măsurile luate de China au fost sau nu eficiente în blocarea răspândirii bolii, pentru că, în cazul în care acestea au avut efect, ar trebui adoptate și de alte state.
Amintim că autoritățile din China, acuzate adesea că au fost mai preocupate de salvarea imaginii regimului decât de salvarea vieților, a dispus măsuri de carantină pentru orașe de milioane de locuitori în provincia Hubei (epicentrul epidemiei), a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar, a redus programul de lucru și a impus purtarea de măști sanitare.
Leung este unul dintre experții cunoscuți la nivel mondial în domeniul epidemiei coronavirus și a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars din 2002-2003. El colaborează cu alte echipe de oameni de știință din Marea Britanie (Imperial College London și Oxford University).
Experții OMS lansează și ei noi alerte
Răspândirea noului tip de coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Au fost confirmate 319 cazuri de coronavirus în alte 24 de ţări.
Până acum au fost confirmate peste 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări.
O echipă de experţi OMS a ajuns deja în China pentru a investiga epidemia. Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.
Demiteri în China
China a demis mai mulți demnitari pentru modul în care au gestionat epidemia, în condițiile în care bilanțul a depășit 1.000 de morți, respectiv 1.016, scrie
BBC News.
Printre cei demiși de partidul comunist se află șeful comisiei de sănătate din Hubei și secretarul acestui for. China a raportat luni alte 2.478 de noi cazuri, ajungând la un total de 42.638 de cazuri de infecții.
Potrivit Autorității de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienți au fost vindecați și externați.
La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor este de 43.090. Doar două decese au fost înregistrate până în prezent în afara Chinei continentale, unul în Filipine și altul în Hong Kong.
- Genetica si receptori specifici atacati de boala
- Probleme pulmonare de la poluarea tipica chineza
- Igiena precara
- Sistem medical subdimensionat
- Densitate a populatiei mare
- Comunismul care prefera sa ascunda inainte de a trata.
https://en.wikipedia.org/wiki/2019_novel_coronavirus#Structural_biology
Poti intra pe articole. Virusul are o proteina care foloseste recetorul celular ACE2 pentru a intra in celule. Si apoi cauta distributia geografica a acestui receptor. Este practic in Asia centrat pe China. Si in Europa avem acest receptor, dar in proportie mult mai mica. Si asta inseamnca ca virusul are mai putine cai de intrare in celule, mai putine sanse de infectie si chiar si doar din atata rezulta o virulenta scazuta pentru cei care ai mai putini receptori.
E inca o teorie, dar victimele sunt chinezi pur-sange in toate tarile une au fost morti.
In 2020 si virusii sunt rasisti :))))))
https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome#Epidemiology
Fatalitate letala cu mortalitae crescuta in.... tari asiatice... unde se gasesc predominant asiatici.... aka aia cu ochii lunguieti... de ce ma trimiti pe cai blocate?
De asemenea, SARS avea o predispozitie sa faca victime intre batrani. Aici nu e chiar atat de pronuntat. Fiecare boala cu specificul ei.
Nu uita, ca vei fi uitat!!!
Si inapoi pe pamant ... ai ajuns sa contorizezi statistici din cele 7 cazuri din Franta si omiti esentialul deoarece nu stii ca Canada are o imigratie asiatica zdrobitoare.
Nu contest contaminarea, poate fi destul de ridicata si la altii, dar viralitatea e uneori in functie de rasa. Asadar unii mor altii stranuta. Sunt multe boli care fac asta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoliztli_epidemics
PCR=PSD+PNL.....cauta pe fiecare in parte sa vezi ce faceau acum 30 de ani, pe unde lucrau, in ce combinatii erau bagati si vei vedea ca toti aveau carnetelul rosu...;)
Acum 30 de ani....tara asta arata muuult mai rau decat acum...asa ca ai grija ce iti doresti cu prea iubitul USR( by the way...ia vezi cine a fost mami si tati la multi USR-isti???)
Vor supravietuii doar cei puternici....