​Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiește din donații și sponsorizări primul spital de oncologie pediatrică din România, a inițiat o petiție online în care cere demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Daniel Șișu. Petiția este intitulată "Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!" și este adresată președintelui României, primului ministru și ministrului Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

"România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale", subliniază inițiatorii petiției.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

"Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate", se mai arată în textul petiției.

"Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime", atrag atenția inițiatorii.

Marius Daniel Șișu (36 de ani), președintele Agenției Naționale a Medicamentului, nu a reușit să treacă examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniul sănătății se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente, scria în luna aprilie Recorder.ro. În iulie 2018, numele lui apărea pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. Informația a rămas în căutările din Google, dar link-ul duce către o pagină goală. Șișu a fost evaluat la două probe, unde a luat notele 8.45 și 4.25, potrivit Recorder.ro.

Marius Daniel Șișu a fost numit la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului în luna februarie, după ce Adriana Cotel, o apropiată a lui Darius Vâlcov, a condus timp de 4 luni instituția, fără ca CV-ul ei să fie public, la acea vreme. Nici în comunicatul care a anunțat numirea lui Marius Daniel Șișu, în februarie, la conducerea ANM nu s-a oferit vreo informație despre pregătirea lui profesională.

Adriana Cotel

La finalul lunii ianuarie, Adriana Cotel a fost numită la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar locul său la Agenția Medicamentului a fost luat de Marius Daniel Șișu. Adriana Cotel a fost demisă în urmă cu două zile de la conducerea CNAS, în aceeași zi în care Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă. La momentul la care a fost numită la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, apoi la cea a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu se știa nimic despre studiile și experiența profesională a Adrianei Cotel.

Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.

Petiția pentru demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentuluipoate fi semnată aici. Printre primii semnatari ai petiției s-au numărat câteva mame de copii bolnavi de cancer din România.

Textul integral al petiției inițiate de Asociația Dăruiește Viață:

"Către: Președintele României, Primul Ministru, Ministrul Sănătății

STOP Incompetenței care decide soarta noastră medicală!

Boala nu alege. Nici accidentele nu aleg.

Atunci când ești bolnav, accesul imediat la medicamente și tratamente medicale de calitate poate face diferența între viață și moarte. În România, însă, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale este condusă, din februarie 2019, de o persoană fără niciun fel de experiență profesională în domeniu, care a picat admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie – Marius Șișu.

ANMDM este una dintre cele mai importante trei structuri din cadrul Ministerului Sănătății și este responsabilă, printre altele, de funcționarea pieței medicamentelor, de controlul calității lor, de prevenirea și gestionarea crizelor de medicamente, precum și de retragerea medicamentelor periculoase pentru sănătatea pacienților.

Prezența lui Marius Șișu în fruntea Agenției este un risc pentru sănătatea națională. Pentru sănătatea ta!

Cerem demiterea lui Marius Șișu din această funcție.

Semnează și tu! Tăcerea și neimplicarea ucid!

De ce este important?

1. România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației.

2. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale. Agenția are rolul de a monitoriza și inspecta calitatea produselor medicamentoase, de a elibera autorizațiile de intrare pe piață a medicamentelor, de a preveni apariția medicamentelor contrafăcute în România, dar și de activități esențiale de farmacovigilență (retragerea medicamentelor care au efecte adverse nedorite).

3. În timp ce agențiile de profil din state europene sunt conduse de specialiști cu studii complete în domeniul farmaceutic și/sau medical și cu zeci de ani experiență, președintele actual al ANMDM, Marius Șișu, este licențiat în Management la o universitate privată care a fost între timp desființată. În plus, experiența lui profesională se rezumă la vânzări de produse cosmetice și la conducerea unor farmacii prin intermediul unor societăți falimentare, cu datorii la bugetul de stat* – detalii dezvăluite în cadrul unei anchete de investigație Recorder. Din poziția de Președinte al ANMDM, Dl. Șișu ar trebui să coordoneze întreaga activitate a Agenției, buna structurare și funcționare a pieței medicamentelor din România și să gândească strategii în sfera politicilor de sănătate. Ținând cont de backgroundul său profesional, considerăm că Marius Șișu este incapabil să conducă o Instituție publică de care depinde viața pacienților români.

4. Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate. Credem că demiterea lui Marius Șișu din fruntea ANMDM și înlocuirea sa cu o persoană competentă, care să poată gestiona această Instituție publică, în beneficiul pacienților români, plătitori de asigurări și taxe, se impune cu necesitate. În acest sens, Asociația Dăruiește Viață a trimis deja Scrisori Deschise către Președintele României, Primul Ministru, Ministrul Sănătății, Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor.

Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală.

Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime.

Semnează pentru eliminarea incompetenței care decide azi cu privire la sănătatea și la viața ta!

_______

Sursa 1: CV Șișu Marius: https://www.ema.europa.eu/sites/default/files/ContactsandExperts/sisum_CV.pdf?fbclid=IwAR0CwVpArUExadthXSrAahqpCdg7T3e22yMUQ8w8C7f0_UGksyGcqqGIGR0

Sursa 2: Ancheta Recorder: https://recorder.ro/seful-agentiei-nationale-a-medicamentului-a-picat-admiterea-la-farmacie-si-a-promovat-detoxifierea-cu-sucuri-de-castravete/"

Vezi un videoreportaj HotNews.ro pe șantierul spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață: