​Sandra Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, avertizează că "Din păcate începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulţesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat." Medicul Sandra Alexiu avertizează că gripa nu trebuie confundată cu răceala de sezon și spune că "e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede".

Sandra AlexiuFoto: Facebook / Sandra Alexiu

Care sunt simptomele gripei și care sunt categoriile cele mai vulnerabile:

Mesajul medicului Sandra Alexiu:

"Din păcate începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulţesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat.

Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza două - trei săptămâni, aşa încât e timpul să prindeţi această şansă! Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede.

Avem la dispoziţie în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) şi tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiţie mică, dar foarte importantă pentru oricine!

Nu confundaţi gripa cu simpla răceală de sezon. Afecţiunea poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc."

O persoană a murit din cauza gripei, iar în total 67 de cazuri de gripă s-au înregistrat în România de la începutul sezonului rece, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Persoana decedată este un bărbat în vârstă de 53 de ani din judeţul Galaţi, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat anti-gripal. Bărbatul din Galaţi decedat din cauza virusului gripal de tip A, subtip H3, era internat la Institutul Oncologic din Iaşi, suferind de leucemie în fază terminală.