(P) Experti internationali: Proiectul minier de la Rosia Montana este un proiect sigur pentru sanatatea oamenilor si pentru mediul inconjurator

de     Smile Media
Vineri, 6 decembrie 2013, 19:11 Rosia Montana - Ecologic


Inginerul geotehnic Pat Corser si fizicianul Christian Kunze, ambii specializati in industria miniera, explica faptul ca proiectul minier de la Rosia Montana indeplineste toate standardele romanesti si europene, ba chiar in multe privinte are prevederi mai stricte decat cele uzuale.
 
Pat Corser: Barajul este sigur
Pat Corser este un inginer geotehnic specializat in industria miniera si este vicepresedinte alMontgomery Watson Harza ( MWH) Global, firma de consultanta si proiectare cu o mie de angajati. Are o experienta de aproape 40 de ani in constructii civile si proiectare tehnica in industria miniera.

Corser a explicat ca proiectul barajului iazului de decantare a fost studiat si revizuit atat de experti romani, cat si straini, iar planurile indeplinesc toate standardele. "Cred ca barajul de sterile si barajul de tratare a apei indeplinesc toate standardele internationale de operare si functionare", a declarat specialistul.

"Ba, mai mult, in cazul (considerat din punct de vedere probabilistic de 1 la 100 de milioane de ani) in care ar avea loc mai mult de doua precipitatii maxime probabile, exista o cale de a controla deversarea din baraj, pentru a nu afecta zona inconjuratoare. De altfel, standardul si practica in industria miniera prevad proiectarea doar pentru o inundatie maxima probabila, astfel ca proiectul de la Rosia Montana este singular prin proiectarea pentru doua inundatii de acest tip", a mai spus el.

Din seria conditiilor de incarcare pentru care a fost proiectat barajul, Corser a amintit si cutremurele: proiectul prevede ca barajul sa reziste unui cutremur de 8 grade pe scara Richter, fata de 5 grade, cat reprezinta maximul probabilistic pentru aceasta zona.
 
Kunze: Apele rosii vor disparea inainte de producerea primei uncii de aur
Spusele sale au fost confirmate si de fizicianul Christian Kunze, care lucreaza in industria miniera de 18 ani, fiind implicat in proiecte in peste 30 de tari din intreaga lume, in special din Europa, Asia Centrala si Africa de Vest. Kunze a sustinut in fata parlamentarilor punctul de vedere al AMEC, companie internationala de consultanta cu peste 30.000 de angajati, dintre care 6.000 lucreaza pentru industria miniera.  Fizicianul a luat parte la diverse proiectede post-inchidere si ecologizare a zonelor miniere, iar in Romania a participat la redactarea legislatiei privind minele de uraniu si sare.

Acesta a fost implicat in realizarea statiei pilot de trapare a apelor acide e la Rosia Montana. "Inainte ca prima uncie de aur sa fie produsa, apa care iese din galeria 714, aceasta celebra galerie din care se scurg apele acide de mina, rosii, va fi tratata, iar poluarea istorica va fi eliminata inainte de producerea primei uncii de aur", a declarat Kunze.

Potrivit acestuia, Rosia Montana a adoptat o politica de reabilitare progresiva si concomitenta: haldele de sterile care nu vor mai fi necesare vor fi reabilitate inainte de inchiderea minei.

"Aceasta este o mina moderna si, in consecinta, planul de inchidere este unul modern, iar garantia financiara indeplineste toate cerintele bunelor practici internationale, legislatia europeana si legislatia romana. Intregul concept al garantiei de inchidere este sa protejeze oamenii si societatea de riscul financiar (...) Riscul financiar este luat de pe umerii Guvernului roman si de pe umerii contribuabilului roman", a adaugat fizicianul.


Citeste mai multe despre   


5732 vizualizari

 • +27 (45 voturi)    
  acest proiect nu se face, punct (Vineri, 6 decembrie 2013, 19:32)

  Palax [utilizator]

  vrajala, beneficiu de 6% pentru Romania din toata gramada aia de aur e chiar blasfemie.
 • +27 (45 voturi)    
  Iazul de decantare (Vineri, 6 decembrie 2013, 19:38)

  Dr.Man [utilizator]

  Sa-si faca iazul la ei acasa....
 • +25 (39 voturi)    
  Iar manipulati oamenii,iar veniti cu prostii !!! (Vineri, 6 decembrie 2013, 19:42)

  andreesanu [utilizator]

  Citeste bine ce-ai scris !!! nu spune nimeni ca a verificat calculele si ca le contrasemneaza,nu da nimeni garantii !!!,se sune "CRED CA......... " ce se intelege ???,in ce crede ???.
  Nu mai veniti cu abureala,nu mai veniti cu prostii,intr-o zi o sa vina careva sa spuna -pai aia de care se spune ca au verificat nici nu exista !!!.
 • +16 (28 voturi)    
  ei si? (Vineri, 6 decembrie 2013, 19:58)

  torna_fratre [utilizator]

  Asa ziceau si de plagiatul lui Ponta si romanii nu au crezut.
  Asa si cu lobby-ul asta international platit de USL pentru RM.
 • +25 (39 voturi)    
  Ati reinceput??? (Vineri, 6 decembrie 2013, 21:35)

  Clovis [utilizator]

  Ati reinceput lobiul?

  Cine-i mai crede pe acesti "oameni de stiinta", vanduti pe multi arginit corporatiilor???

  Gata, rmgc, mergi inapoi acasa la tine!
 • +24 (34 voturi)    
  informare obiectivă (Vineri, 6 decembrie 2013, 22:16)

  slashroot [utilizator]

  Despre dl. Christian Kunze n-am reuşit să aflu prea multe de la amicul Google, dar despre dl Pat Corser am aflat că a fost numit recent (http://www.mwhglobal.com/blog/mwh-global-announces-pat-corser-canadian-country-manager/) Country Manager al unei companii canadiene care activează în domeniul construcţiilor civile. Pe pagina companiei, unul din proiectele listate (http://www.mwhglobal.com/mwh-projects/rosia-montana-gold-mine) este cel de la Roşia Montană.

  Cu toate că nu am motive să pun la îndoială credibilitatea şi expertiza tehnică a expertului citat (lista de proiecte a companiei pare într-adevăr mare), nu pot să nu remarc totuşi conflictul de interese în această chestiune. Susţinătorii proiectului minier de la Roşia Montană ar face bine, deci, să citeze părerile unor experţi cu adevărat independenţi pentru a căpăta credibilitate în rândul celor care mine, care vor să audă argumentaţii obiective pro şi contra proiectului.
 • -24 (36 voturi)    
  urlete vs parerile specialistilor (Vineri, 6 decembrie 2013, 22:20)

  Lica.lica [utilizator]

  @andreesanu tu nu vezi ca specialistii au analizat proiectul asta si au ajuns la concluzia ca este foarte sigur? sau trebuie sa ne incredem in niste urlete, nu in parerile specialistilor?
 • +26 (36 voturi)    
  Dar, ce ne facem? (Vineri, 6 decembrie 2013, 22:35)

  Clovis [utilizator]

  Parerea specialistilor romani - Institutul Geologic Roman, Academia Romana, Academia de Stiinte Economice a Romaniei - spune exact contariul!!!

  Ce ne facem??? Sa-i credem pe acesti domni platiti de corporatii??? Doamne fereste!
 • -26 (34 voturi)    
  Nu e locul potrivit (Vineri, 6 decembrie 2013, 22:42)

  cenzuratul [utilizator]

  Nu inteleg de ce RMGC incearca sa isi faca reclama aici. Cititorii HN sunt fundamentalisti asa-zis ecologisti, care n-au reciclat un PET sau o hartie in viata lor, dar sunt impotriva cianurii, care e buna in Finlanda, dar, vai! sa nu o folosim in cea mai amarata tara din UE.
 • +11 (15 voturi)    
  Cenzuratului... (Vineri, 6 decembrie 2013, 23:00)

  Clovis [utilizator]

  @cenzuratul... Mai dar cum vrei tu sa vezi numai partea goala a paharului in ceea ce priveste Romania...

  Ca chestie, suntem penultimii din cel mai bogat bloc din lume. Daca noi suntem atat de rai, atunci restul de 80% din planeta ar trebui sa se sinucida dupa gandirea ta???

  Nu-i concurs intre natiuni... Ce, tu esti intre primii "mondiali" in domeniul tau???
 • +22 (26 voturi)    
  cianura face bine la sanatate (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 0:22)

  nbo [utilizator]

  Te scapa de toate bolile si toate problemele pe care le ai. Definitiv.
 • -21 (33 voturi)    
  Da (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 0:36)

  TanaseI [utilizator]

  Proiectul RMGC trebuie sa inceapa, oamenii de acolo au neaparat nevoie de locuri de munca!
 • +21 (27 voturi)    
  pe bune? (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 0:53)

  Codruta N [utilizator]

  Pai si eu sunt "expert international" - chiar acum o luna am fost in alta tzara, invitata la o conferinta internationala unde sa vorbesc FIX despre Rosia Montana!
  Am demonstrat acolo cu planse harti si cifre ca, de fapt, asa-zisul "proiect" e o MINCIUNA, ca el NU se poate desfasura conform parametrilor prezentati de RMGC in NICI o varianta si ca, in consecinta, NU e bun!

  Asa ca, naaa... "experti internationali", neh...? :D
 • +25 (27 voturi)    
  Pai... (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 2:24)

  AliB [utilizator]

  ..articolul are atasat un [P] inaintea titlului. Adica Publicitate. Mai e ceva de comentat?
 • +15 (15 voturi)    
  Proiectul nu se face acum (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 7:54)

  dana_s [utilizator]

  Se va face de catre noi, romanii, pentru noi si urmasii nostri.
  Aurul va fi la foarte mare valoare mereu, este capitalul nostru de speranta.
  Mai trebuie sa ne refacem padurile distruse. Si sa-i vedem pe toti cei vinovati ca platesc.
 • +8 (8 voturi)    
  e moral? (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 10:12)

  dum_i [utilizator]

  este moral sa promovati articole extreem de indoielnice de la o firma de apartament cercetata penal pentru spalare de bani si evaziune fiscala?

  intreb si eu si doar din acest punct de vedere.

  nu m-ati facut sa zambesc nici azi, smile media..
 • +12 (14 voturi)    
  niciun cuvant despre metalele grele (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 11:43)

  ion roata [utilizator]

  De fapt, acolo e marea problema. Acesti "specialisti" evita sa vorbeasca de problemele de sanatate cauzate de metalele grele locuitorilor si animalelor din zonele de exploatare. Oare de ce? Nu ma intereseaza politica, cine si cat castiga, ci faptul ca metalele grele vor face viata un cosmar oamenilor care vor bea din apele din zona exploatata. Priviti la ce se intampla in Peru. Lasati propaganda nerusinata si nu va bateti joc de vietile oamenilor, nu calcati peste cadavre de dragul banilor.
 • +12 (14 voturi)    
  Christian Kunze e colaborator rmgc (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 12:10)

  VictoriaP [utilizator]

  Chr. Kunze lucreaza la Chemnitz la Wisutec Wismut si colaboreaza cu rmgc din 2007 la implementarea unui sistem. Deci si aici conflict de interese, respectiv un colaborator citat ca expert.
  Il gasiti pe:

  http://www.wisutec.de/en-gb/divisions/geoinformatics/references.aspx

  Atentie: la www.wisutec.de doar 2 pagini pot fi accesate liber.
 • +14 (16 voturi)    
  Se poate da in judecata? (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 13:38)

  CatalinPetrica [anonim]

  Se poate sa ii dam in judecata pentru inselaciune sau publicitate mincinoasa?
  Ei scriu in articol "Cel mai sigur baraj din lume" vreau sa vad studiile care sa demostreze acest lucru, sa demonstreze ca este mai sigur decat orice Baraj.
  Eu as propune parlamentului ca in cazul in care se minte in asa subiect si se dovedeste in practica ca nu este real sa fie 20 ani de puscarie pentru toti cei ce au semnat, va spun eu ca dupa aia nu va mai semna nimeni ca este buna pentru sanatate :), ca barajul este sigur, ca nu vor fi riscuri ecologice
 • +10 (12 voturi)    
  dar (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 16:27)

  Snitzelvienez [utilizator]

  cine a zis ca e vorba de siguranta?..problema e hotia la care e supusa Roomania..se fura cu acte in regul..statul roman nu castiga nimnic..ramane cu problema poluarii pe secole
 • +6 (8 voturi)    
  rusine HN (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 16:32)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Statul roman poate explora aurul si ii poate adauga valoare prelucrand aurul in bijuterii..hotii care au acordat aurul strainilor sa plateasca..Justitia din romania nu functioneaza
 • -9 (9 voturi)    
  Mineritul inseamna un trai mai bun la Rosia M (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 18:31)

  TanaseI [utilizator]

  Acest proiect pe langa faptul ca este cel mai sigur, este si cel mai profitabil din punct de vedere economic, iar cel mai important detaliu din acest proiect, il reprezinta creearea locurilor de munca!
 • +11 (15 voturi)    
  Sunt de Acord (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 19:31)

  capitan [utilizator]

  Sunt de acord cu acest titlu. La Roşia Montană este cel mai sigur baraj din Lume. Barajul de Oameni care se opun acestui proiect. Suntem într-adevăr mulţi.
 • +6 (6 voturi)    
  Publicitate RMGC? bleaaahhh (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 20:31)

  Spartacucus [utilizator]

  Au vindut: INDUSTRIA (DACIA, PETROM etc), SERVICIILE (vezi incercarea de privatizare CFR Marfa, AUTOSTRAZI-BECHTEL etc), AGRICULTURA (paminturile din Banat apartin italienilor de exemplu), PADURILE (sute de mii de hectare rase de pe fata pamintului !).
  Ca sa nu mai vorbim de BANCI (BANCOREX, BANCA RELIGIILOR ETC), unde banii s-au furat pe fata. Cam din asta se compune, dragi cititiori, ECONOMIA unei tari. Adica ce ne da noua tuturor "de papa", inclusiv ineptilor de postaci RMGC. Sau "inima" unei tari, ca sa fiu si un pic plastic. Daca nu mai avem economie sintem "pa si pusi".

  ASADAR: ce a mai ramas de vindut (adica dat gratis, furat, ciordit, jmanglit) ?
  RASPUNS: RESURSELE.
  Ca pe restul le-au luat. Cine le-a luat? Pai sa ne spuna de la Iliescu la Basescu toti cretinii care au "guvernat" aceasta tara timp de 24 de ani.

  Nu va lasati manipulati de RMGC! Nu va lasati manipulati de propaganda vestica in general. E bine ca sintem in UE, e bine ca sintem aliati cu americanii dar ne mai trebuie si coloana vertebrala ca sa nu devenim niste blegi si sa ne gasim locul intre ei.

  IESITI IN STRADA IN ZILELE CE URMEAZA! EXISTA SANSE PERICULOS DE "BUNE" CA LEGEA MINELOR (=LEGEA RMGC "RELOADED") SA TREACA DE CAMERA DEPUTATILOR!! NU VA CULCATI PE-O URECHE!
 • +3 (3 voturi)    
  Expertii vostrii (Duminică, 8 decembrie 2013, 11:27)

  ily [utilizator]

  Iesiti din tara si mergeti la exploatariile lor de metale. Apoi sa va vad . Eu lucrez afara si pot sa va spun ca atata dezastru nu am vazut in viata mea . Sa va traiasca expertii bineeee!
 • +1 (1 vot)    
  Democratia parlamentara - tarasenia secolului. (Duminică, 8 decembrie 2013, 13:18)

  AlinNeculai [utilizator]

  Democratia parlamentara este cea mai slaba forma de conducere, un grup de 100-600 de oameni au inteligenta colectiva similara inteligentei unui copil de 3-4 ani, aspectul este demonstrat stiintific. Asadar acest "copil"poate fi manipulat si mituit dupa cum se doreste de catre cercuri transnationale. Rosia Montana, Petrom, gazele de sist, privatizarile post "revolutie"demonstreaza ce spun. Cea mai buna forma de guvernare ar fi un parlament de 3-5 oameni, care au inteligenta grupului mai mare decat inteligenta lor in parte (lucru deasemenea demonstrat stiintific)
 • 0 (0 voturi)    
  Asa zisi experti (Duminică, 8 decembrie 2013, 14:20)

  burebista [utilizator]

  Faceti la voi expertize si sa lasati Romania in pace cu bogatiile ei .///in 24 de ani voi care conduceti a-ti furat si vindut tot.Pai tu mai Pontulache strigai alceva acum esti de acord si cu vindutul aurului si cu gazele de sist scumpesti si benzina si minti intr-o fericire si vad ca la sondaje esti pe locul unu poate la minciuna .Daca vei mai fi votat la asa scor voi trage concluzile lui Banciu despre noi ca popor.
  - editat de HotNews.ro
 • +2 (2 voturi)    
  NU VĂ E RUȘINE?? (Duminică, 8 decembrie 2013, 14:40)

  Radu I [utilizator]

  „Compania care deține licența de exploatare a aurului de la Roșia Montană a fost pusă sub urmărire penală, săptămâna trecută, într-un amplu dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Extrasul firmei Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC), emis de Registrul Comerțului, arată că RMGC este anchetată penal, deși nu dezvăluie motivul oficial al investigației judiciare. RISE Project a aflat însă că problemele RMGC au apărut când procurorii prahoveni au descoperit că societatea minieră a efectuat plăți către o firmă din Ploiești implicată în rețeaua “Păvăleanu”.
  UPDATE Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești confirmă urmărirea penală pentru spălare de bani

  http://www.riseproject.ro/articol/corporatia-rmgc-cercetata-penal-intr-un-dosar-amplu-de-spalare-de-bani/
 • -3 (3 voturi)    
  PROIECTUL TREBUIE SA INCEAPA!!! (Duminică, 8 decembrie 2013, 15:05)

  boramarius [utilizator]

  Da, acest proiect este sigur pentru Rosia Montana si este si foarte benefic pentru Romania si pentru locuitorii comunei Rosia Montana, asa ca asteptam demararea proiectului cat mai repede!
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare de om prost (Duminică, 8 decembrie 2013, 18:25)

  Eu the first [utilizator]

  Daca e asa de sigur proiectul, sa-mi zica si mie domnu' inginer doua chestii:

  1) S-au facut calcule despre evolutia geologica a zonei pe parcursul urmatoarelor cinci secole? Cam pe-acolo e durata in care ar urma sa se descompuna otrava la cum e proiectat iazul de decantare.

  2) Daca e asa de sigura exploatarea, care e firma de asigurari la care RMGC are de gand sa se asigure impotriva oricaror posibile dezastre ecologice? Din cate stiu eu, nici o firma de asigurari serioasa nu e dispusa sa asigure proiectul pt. o eventuala catastrofa ecologica, cauzata nu musai de cedarea barajului sau de revrsarea apelor toxice, ci de ex. de infiltrarea otravii in panza de apa freatica.
 • -3 (3 voturi)    
  Rosia Montana (Duminică, 8 decembrie 2013, 21:56)

  TanaseI [utilizator]

  Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-ozona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va creapeste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri demunca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe perioada operarii.
 • +2 (2 voturi)    
  articolul este marcat cu P (Duminică, 8 decembrie 2013, 22:15)

  Tiger1 [utilizator]

  prin urmare de ce as crede ce scrie acolo?
  Ba dimpotriva, cred ca adevarul este taman invers!
 • +2 (2 voturi)    
  Aur pesches (Duminică, 8 decembrie 2013, 22:37)

  Leo_Z [utilizator]

  Romania ca stat a dat mocca,fostului URSS, uraniu cu zecile de mii de tone.
  Cu acest uraniu dat mocca drept despagubiri de razboi lui Stalin, Centrala de la Cernavoda ar fi functionat circa 180 de ani.
  Cat aur mocca iau acei actionari fantoma de la RMGC si cat ia statul roman...
  Lasati-o mai moale cu redeventele si cititi punctul de vedere al celor mai destepti si mai drepti oameni dinj Romania vizavi de impatirea productiei la resursele solului si subsolului ACADEMIA ROMANA.
  Nu cred in punctul de vedere al mincinosilor plagiatori si al marinarilor fara tara...
  Deci intai o lege clara, fara interese corporatiste, vizavi de petrol, gaze, aur si alte resurse si dupa aceea sa vedem cati escroci si mincinosi vor veni sa exploteze comorile urmasilor, urmasilor nostrii...
 • 0 (0 voturi)    
  acest proiect se face (Luni, 9 decembrie 2013, 11:17)

  RaduToma [anonim]

  Acest proiect se face,deoarece aduce multi bani pentru Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Acest Proiect se va FACE! (Luni, 9 decembrie 2013, 12:29)

  kla2005 [utilizator]

  Proiectul e excelent pentru Romania!
  78% din beneficii raman in Romania!
  Mediul se reabiliteaza!
  Patrimoniul se pune in valoare!
  Oamenii vor avea de lucru!
  Muntii nu se depopuleaza!

  win-win situation!
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul (Luni, 9 decembrie 2013, 13:14)

  Alin Croitoru [utilizator]

  Cand niste inculti ii contrazic pe cei mai mari experti din lume in acest domeniu iasa la iveala minciuna grosolana din spatele celor ce se opun acestui proiect. Singurul lor argument este ca daca Academia mananca ceva inseamna ca acel ceva este si bun. sa fim serioisi Ionel Haiduc Presedintele Romaniei spune ca solutia e turismul cultural dar ca nu merge la Rosia ca nu are ce sa faca acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  sadica (Marţi, 10 decembrie 2013, 11:13)

  sadica [utilizator]

  Cum"cred"???


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version