Noua explozii puternice s-au auzit in urma cu putin timp in suburbia estica a capitalei Tripoli, Tajoura, informeaza AFP. Potrivit televiziunii de stat libiene, fortele coalitiei internationale au lovit, de asemenea, cateva obiective militare si civile din orasele Garyan si Mizdah.

TripoliFoto: Reuters

UPDATE ora 00.27: Potrivit televiziunii libiene, orasul Surman, situat la 68 de kilometri vest de Tripoli intre Zawiyah si Sabratah, este, de asemenea, atacat de fortele coalitiei.

UPDATE ora 23.57: Raidurile aeriene au inceput deasupra capitalei Tripoli in urma cu mai putin de o ora, informeaza AFP.

UPDATE ora 23.53: Vice-amiralul american Bill Gortney a declarat ca fortele coalitiei au lansat sase rachete de croaziera Tomahawk in ultimele 24 de ore si au efectuat 178 de misiuni aeriene care au vizat obiective militare ale fortelor pro-Gaddafi, informeaza Reuters. Potrivit vice-amiralului, SUA au lansat pana acum un total de 199 de rachete Tomahawk. Gortney a mai spus ca SUA nu detin niciun raport care sa confirme eventualele victime civile ale actiunilor intreprinse de catre coalitie, adaugand ca aceasta executa o rezolutie care autorizeaza operatiuni militare pentru protejarea civililor. Gortney a mai declarat ca Statele Unite nu sprijina in mod direct opozitia libiana.

UPDATE ora 23.41: Noua explozii violente s-au auzit in Tajoura, o suburbie estica a capitalei Tripoli, informeaza AFP.

"Obiective civile si militare din Garyan si Mizdah au fost lovite luni seara de catre agresorii coloniali", anunta televiziunea libiana.

Un rezident al orasului Garyan a declarat pentru AFP ca o explozie puternica a zguduit orasul la ora 20:15 si a fost urmata de alte cateva explozii cu intensitati mai mici. Atacurile au vizat un depozit de arme si munitie.

Orasul Garyan se afla la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Tripoli, in timp ce Mizdah este situat la 184 kilometri sud de capitala libiana.

Avansul rebelilor a fost oprit luni de catre fortele pro-Gaddafi la cateva zeci de kilometri est de orasul natal al dictatorului, Sirte, care a fost bombardat in timpul noptii de duminica spre luni de catre fortele coalitiei internationale. Zeci de familii au parasit orasul Sirte duminica, informeaza AFP. Luni, fortele pro-Gaddafi au patrulat orasul aflat inca sub controlul loialistilor.

Statele Unite intentioneaza sa isi retraga unele nave stationate in Marea Mediterana, in contextul in care NATO se pregateste sa preia comada operatiunii militare din Libia, potrivit unui oficial american, citat de Reuters.

"Vom retrage cateva nave din Marea Mediterana, dar acest lucru trebuie planuit cu atentie, va fi o miscare treptata", a declarat oficialul american, sub acoperirea anonimatului.​