Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat într-un interviu publicat joi de cotidianul Rzeczpospolita că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de situaţie neprevăzută sau de război şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru, transmit agențiile EFE și Agerpres.

Ministrul polonez al apararii Wladyslaw Kosiniak-Kamysz intr-o vizita la fortele armateFoto: Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia

Ministrul a anunţat totodată construirea unei reţele de buncăre şi adăposturi în regiunile poloneze de la graniţa cu Belarus, precum şi consolidarea zidului de frontieră care a fost construit acolo în urmă cu mai puţin de un an şi care se întinde pe 186 de kilometri.

Kosiniak-Kamysz a declarat că, atunci când a călătorit în Ucraina, ca parte a unei delegaţii parlamentare, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse din februarie 2022, a luat decizia de a pregăti un „rucsac de urgenţă” cu un radio alimentat cu baterii, o lanternă, chibrituri, o trusă de prim ajutor şi hrană pentru două zile, conform recomandărilor Centrului de Securitate al Guvernului.

„Încă îl am pregătit”, a subliniat ministrul, „şi îi sfătuiesc pe polonezi să facă acelaşi lucru, pentru că este un lucru bun în caz de dezastre naturale sau evenimente neaşteptate”.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar la fel cum părinţii pregătesc mereu o geantă cu haine pentru bebeluşi atunci când aşteaptă un nou născut (...) trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie”, a insistat el.

Ministrul polonez a vorbit și despre „situația de risc” și amenințare pentru flancurile NATO

Şeful apărării, care este şi vicepreşedinte în guvernul polonez, s-a referit totodată la „situaţia de risc şi ameninţare” cu care se confruntă, în opinia sa, flancurile de est şi nord ale Europei şi a subliniat necesitatea de a lua în considerare „unificarea” acestor două regiuni în planurile de apărare aliate ale NATO.

Kosiniak-Kamysz a comentat şi cazul unui judecător polonez care în urmă cu câteva zile a cerut azil politic în Belarus şi ale cărui circumstanţe sunt cercetate.

El l-a descris pe magistrat drept „trădător”, pentru că, a spus el, „dacă cineva se duce de bună voie într-o ţară care nu este tocmai cea mai strălucită democraţie din lume, se pune în slujba ruşilor şi belaruşilor şi dă interviuri, aceasta înseamnă că acţionează în detrimentul statului polonez”.

Comentariile acestuia vin după ce premierul Donald Tusk a anunțat marți că judecătorul polonez care a cerut azil în Belarus, incident ce a provocat stupoare în Polonia și a dus la deschiderea unei anchete pentru spionaj, a avut acces la informaţii „clasificate”.