Polonia va construi, începând cu decembrie, un zid de circa 180 de kilometri lungime la frontiera cu Belarusul, unde sunt comasaţi în prezent numeroşi migranţi. Proiectul ar urma să fie gata în primul semestru din 2022, anunţă Ministerul polonez de Interne, relatează AFP, potrivit News.ro

Tensiune maxima la granita dintre Polonia si BelarusFoto: Ramil Nasibulin / TASS / Profimedia Images

„Întreprinderea pe care trebuie s-o finalizăm este o investiţie strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi cetăţenilor săi”, a subliniat luni ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski.

Mariusz Kaminski a anunţat că în acest sens urmează să se semneze contracte - până la 15 decembrie -, că lucrările urmează să fie lansate mai târziu în aceeaşi lună şi că muncitorii urmează să muncească 24 de ore din 24 în trei echipe.

Zidul urmează să coste 353 de milioane de euro (407 milioane de dolari) şi să aibă 180 de kilometri lungime, adică aproape jumătate din lungimea de 400 de kilometri a frontierei Poloniei cu Belarusul.

Parlamentul polonez a dat undă verde construirii zidului în octombrie.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au traversat sau au încercat să traverseze această frontieră.

Polonia a trimis mii de militari în zona de frontieră, unde a decretat starea de urgenţă şi a ridicat în pripă o barieră de sârmă ghimpată.