​NATO trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru soluționarea crizei migranților de la granița cu Belarus, a declarat duminică premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, adăugând că țara sa, Lituania și Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al tratatului alianeți nord-atlantice.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

Potrivit art 4, orice membru al alianței poate solicita consultări atunci consideră că îi sunt amenințate integritatea teriorială, independența politică și securitate, transmite Reuters.

"Discutăm cu omologii noștri din Letonia și, în special, Lituania, dacă să activăm articolul 4 din Tratatul NATO”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru agenția națională de presă PAP.

"Nu este suficient să ne exprimăm public îngrijorarea, acum este nevoie de pași concreți și de angajamentul întregii alianțe”.

Mii de migranți ilegali se află în continuare la granița cu Belarus în încercarea de a forța intrarea în spațiul UE.

Poliţia poloneză a anunţat duminică pe contul său de Twitter că un nou grup de 50 de migranţi ilegali a pătruns în noaptea de sâmbătă spre duminică pe teritoriul Poloniei pe la graniţa cu Belarusul. Tensiunile continuă, în timp ce miniștrii de externe ai statelor membre UE vor anunța luni noi sanțiuni împotriva regimului de la Minsk, acuzat că orchestrează o nouă criză a migranților la frontierele blocului comunitar.

În același timp, după ce a negat orice amestec, președintele Rusiei Vladimir Putin s-a oferit duminică să ”ajute” la soluționarea crizei.