Poliţia poloneză a anunţat duminică pe contul său de Twitter că un nou grup de 50 de migranţi ilegali a pătruns în noaptea de sâmbătă spre duminică pe teritoriul Poloniei pe la graniţa cu Belarusul. Tensiunile continuă, în timp ce miniștrii de externe ai statelor membre UE vor anunța luni noi sanțiuni împotriva regimului de la Minsk, acuzat că orchestrează o nouă criză a migranților la frontierele blocului comunitar. În același timp, după ce a negat orice amestec, președintele Rusiei Vladimir Putins-a oferit duminică să ”ajute” la soluționarea crizei.

Migranti la granita Belarus-Polonia (captura de ecran)Foto: Hotnews

UPDATE 15.17 NATO trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru soluționarea crizei migranților de la granița cu Belarus, a declarat duminică premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, adăugând că țara sa, Lituania și Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al tratatului alianeți nord-atlantice.

UPDATE 13.29Vladimir Putin a susținut duminică, potrivit Reuters, că este gata să ajute la soluționarea crizei migranților ilegali de a granița dintre Belarus și Polonia. În cadrul interviului, Vladimir Putin a mai susținut că, inițial, a aflat din presă despre această criză. El a adăugat că, de la debutul ei și până acum, a avut două convorbiri cu președintele Alexander Lukașenko.

----

Poliţia poloneză a anunţat duminică pe contul său de Twitter că un nou grup de 50 de migranţi ilegali a pătruns în noaptea de sâmbătă spre duminică pe teritoriul Poloniei pe la graniţa cu Belarusul, în apropierea localităţii Dubicze Cerkiewne (est).

La un alt punct al frontierei au fost reţinuţi 22 de irakieni. Reuters - care citează tot poliţia poloneză - a relatat că 50 de migranţi au reuşit să ajungă în satul Starzyna.

Poliţia poloneză a mai transmis că forţele sale au fost atacate sâmbătă seară, într-o tentativă separată de forţare a frontierei, iar casca de protecţie a unui ofiţer de poliţie a fost deteriorată după ce în direcţia poliţistului a fost aruncată o piatră.

În total, sâmbătă s-au înregistrat 223 de tentative de trecere frauduloasă a frontierei, a precizat poliţia, potrivit Agerpres.

Situaţia de la graniţa polono-belarusă este tot mai periculoasă, în condiţiile în care temperaturile în zonă se apropie de cele din timpul iernii, iar mulţi migranţi nu au adăposturi, ci doar corturi rudimentare improvizate, potrivit dpa.

Poliţia poloneză a mai relatat că sâmbătă au fost arestate patru persoane care ajutau migranţii să traverseze frontiera. Este vorba despre doi georgieni, un polonez şi un sirian.

Summit UE și noi sancțiuni pentru Belarus

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

De teama acestor sancțiuni și la presiunea Turciei, compania aeriană de stat din Belarus anunțase vineri că nu va mai permite îmbarcarea cetățenilor din Irak, Siria și Yemen.

UE a acuzat Belarusul că încurajează migranţii să vină pe teritoriul său şi împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia şi alte state vecine din UE ca răzbunare pentru sancţiunile impuse deja Minskului.

Doi diplomaţi au declarat joi că UE ia în considerare să impună sancţiuni asupra principalului aeroport din Belarus în încercarea de a îngreuna posibilitatea companiilor aeriene de a transporta migranţi.

Miniştrii de externe ai blocului comunitar urmează să se întâlnească luni la Bruxelles. "Vom da undă verde extinderii cadrului legal al sancţiunilor noastre împotriva Belarusului, astfel încât să poată fi aplicat tuturor celor care participă la introducerea ilegală de migranţi în această ţară", a declarat Borrell pentru publicaţia franceză Le Journal du Dimanche.

El a adăugat că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană.

Totodată, aproximativ 30 de oficialităţi guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranţilor ar putea fi la rândul lor vizate de sancţiuni, spuse Borrell.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea unor proteste, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.