Rusia a refuzat să-i prelungeasca vizita de ședere și i-a oferit 24 de ore să părăsească țara jurnalistului Xavier Colas de la ziarul spaniol El Mundo, într-o decizie criticată ca un atac la adresa libertății presei, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

Moscova, RusiaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Jurnalistul, care relatează de 12 ani din Moscova, a fost informat de oficialii ruși că trebuie să părăsească țara și a fost informat că va avea „probleme” dacă nu va părăsi Rusia la timp, a precizat El Mundo. Autoritățile ruse nu au detaliat cu ce „probleme” s-ar putea confrunta jurnalistul.

Acesta s-a confruntat în ultima perioadă cu numeroase piedici puse de autoritățile ruse. În ultimele luni a fost vizitat în repetate rânduri la domiciliu de polițiști care i-au cerut „să oprească relatările despre manifestațiile soțiilor militarilor ruși”. Aceste proteste sunt una din puținele forme de opoziție internă cu care se confruntă Kremlinul de când a declanșat războiul din Ucraina.

„Refuzul de a reînnoi viza unui jurnalist este una din instrumentele utile” folosite de autoritățile ruse pentru „submina libertatea de exprimare”, a acuzat El Mundo. Ziarul spaniol a subliniat că jurnaliștii care relatează din Spania se confruntă cu „amenințări” și „presiuni”.

Xavier Colas, care a publicat recent o carte în Spania despre anii petrecuți în Rusia - intitulată „Putinistan”, a transmis că „nu are regrete” privind modul cum a relatat în perioada petrecută în Rusia.

„Pur și simplu mi-am făcut treaba: am spus ce se întâmplă, am vorbit cu oamenii care suferă din cauza asta și le-am explicat cine este responsabil pentru ceea ce se întâmplă”, a scris el.

Autoritățile ruse au adoptat măsuri din ce în ce mai restrictive împotriva jurnaliștilor occidentali care relatează din Rusia de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani, cum ar fi obligarea acestora să-și reînnoiască vizele de muncă la fiecare trei luni.

Mai mulți reporteri străini au fost forțați de către autorități să părăsească Rusia, în timp ce alții s-au plâns că au fost intimidați.