Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat dur luni la Havana „dominaţia”, „agresivitatea” şi „hegemonia” Statelor Unite şi a ţărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela şi Brazilia, relatează AFP și Agerpres.

Serghei Lavrov a efectuat a doua vizita oficiala in Cuba in tot atatia aniFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

„Realităţile unei lumi multipolare (...) provoacă o reacţie agresivă din partea Statelor Unite şi a altor ţări ale minorităţii mondiale, care doresc prin toate mijloacele să-şi păstreze dominaţia, hegemonia şi dictatul”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în timpul unei întâlniri cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez.

„Mijloacele folosite de reprezentanţii Statelor Unite şi ai altor ţări occidentale în acest scop nu includ diplomaţia, ci şantajul, ultimatumurile, ameninţările, folosirea forţei militare brute şi sancţiunile”, a denunţat el, potrivit discursului său publicat în limba rusă pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Cuba „ştie la prima mână ce este presiunea ilegală, un embargou total, pe care numai Statele Unite îl apără ca o linie de conduită legitimă”, a adăugat el.

Fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021) a întărit, în timpul mandatului său, embargoul american în vigoare împotriva Cubei din anii 1960. La rândul său, Moscova face obiectul sancţiunilor occidentale consolidate de la ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Lavrov merge din nou în Brazilia și Venezuela

Serghei Lavrov urmează să se întâlnească de asemenea cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel. El este aşteptat apoi în Venezuela şi Brazilia, unde urmează să participe la o reuniune a miniştrilor de externe din G20.

Aceasta este a doua vizită a lui Lavrov în insula comunistă în mai puţin de un an, amintește AFP. Cuba şi Rusia au devenit foarte apropiate de când preşedintele Diaz-Canel a vizitat Moscova la sfârşitul anului 2022, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Ca parte a apropierii lor, cele două ţări au semnat mai multe acorduri de cooperare economică, în timp ce înalţi responsabili cubanezi şi ruşi şi-au înmulţit vizitele în cele două ţări. Această apropiere de Moscova vine în timp ce Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii treizeci de ani.

În timpul vizitei sale din aprilie anul trecut, Lavrov a mulţumit Cubei pentru „înţelegerea” sa cu privire la războiul din Ucraina. Havana, care a cerut o soluţie negociată a conflictului, nu a condamnat niciodată ofensiva rusă.

După informaţii în presă despre recrutarea de cubanezi pentru a participa la război în Ucraina, guvernul a anunţat în septembrie arestarea a 17 persoane pentru presupusă legătură cu o reţea de traficanţi care operează din Rusia. De atunci nu au fost comunicate informaţii oficiale cu privire la continuarea anchetei.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.