Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri aliaților NATO mai multe arme și mijloace de apărare aeriană pentru ca țara sa să treacă peste o nouă iarnă de război, în timp ce se pregătește pentru un val de atacuri rusești asupra centralelor electrice și altor instalații de infrastructură, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski a efectuat prima sa vizită la sediul NATO după începutul invaziei ruse, într-un moment în care disputele din Congresul SUA amenință să întrerupă ajutoarele pentru Kiev, iar atenția lumii este atrasă de o altă criză care se desfășoară în Israel.

El a făcut comparații explicite între președintele rus Vladimir Putin și gruparea islamistă palestiniană Hamas și a declarat că ajutorul militar occidental este crucial pentru a pune Moscova în dificultate.

Zelenski, la NATO: „Trebuie să câștigăm bătălia de iarnă împotriva terorii”

„Apărarea aeriană pe timp de iarnă este o parte semnificativă a răspunsului la întrebarea când se va încheia acest război și dacă se va încheia în mod corect pentru Ucraina", a spus Zelenski.

„Trebuie să câștigăm bătălia de iarnă împotriva terorii și o putem câștiga", a adăugat el la reuniunea miniștrilor apărării din NATO și din alte aproximativ 20 de țări care acordă ajutor militar Kievului, în cadrul unui forum condus de SUA, cunoscut sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

Reiterând angajamentul Occidentului de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou pachet de apărare în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniții antiaeriene și armament pentru a contracara dronele rusești.

Stoltenberg: Putin „se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Putin „se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război", atacând infrastructura energetică din Ucraina.

„Trebuie să prevenim asta, cu capacități mai avansate și mai mari pentru apărarea aeriană, putem face o mare diferență", a spus Stoltenberg.

Austin și generalul forțelor aeriene Charles Q. Brown, noul ofițer militar american de rang înalt, vor să asigure aliații din NATO și Ucraina că Washingtonul va continua să ofere sprijin Kievului, în ciuda faptului că ajutorul este blocat de luptele interne din Congresul american.

Dar ei vor trebui, de asemenea, să-i convingă pe aliați că Washingtonul poate sprijini Ucraina în timp ce ajută Israelul să facă față atacurilor militanților Hamas.

Zelenski a prezentat invazia rusă și atacurile Hamas ca fiind două fețe ale aceleiași monede. „Teroriști precum Putin sau precum Hamas caută să țină națiuni libere și democratice ca ostatici și vor putere", a spus el.

„(Rusia) are încă suficiente resurse pentru a provoca conflicte și a le transforma în tragedii la scară largă, iar acest lucru se întâmplă în Sahel. Și se poate întâmpla și mai dureros în Israel și în Orientul Mijlociu", a adăugat el.