​Rusia este astăzi „invincibilă” așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus vineri Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu adolescenții cu ocazia începerii anului școlar, în timp ce în țara invadată de Kremlin unii dintre elevi s-au îndreptat pentru al doilea an școlar consecutiv către sălile de clasă din adăposturile antiaeriene pentru a se proteja de rachetele și dronele rusești, relatează AFP și Reuters.

clasa amenajata intr-o stratie de metrou din HarkovFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

"Am înțeles de ce am câștigat în timpul Marelui Război Patriotic: a învinge un popor cu o asemenea stare de spirit este imposibil. Am fost absolut invincibili și astăzi suntem încă", a spus, într-un musaj difuzat la TV, președintele rus, care face în mod regulat paralele între războiul împotriva Germaniei naziste și ofensiva pe care a lansat-o în Ucraina.

Însă dacă elevii ruși s-au întors în clasele lor de la suprafață, iar președintele rus a vorbit despre invincibilitatea poporului său, pentru copiii ucraineni atacurile ruse înseamnă școală sub teroare.

Elevii ucraineni învașă online sau în adăposturi aeriene sau, în cel mai bun caz, în școli cu adăposturi

Mulți copii ucraineni, acasă sau aflați în străinătate, au rămas să învețe online pentru al patrulea an la rând, educația lor fiind devastată de invazia Rusiei și, înainte de asta, de COVID-19.

Atacurile aeriene rusești au distrus în total 1.300 de școli de când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, potrivit datelor ONU, care a înregistrat pagube la multe alte școli.

Ministrul ucrainean al Educației, Oksen Lisovîi, a raportat săptămâna aceasta că 84% din școli sunt acum dotate cu adăposturi operaționale.

„Când învăța online, nu a fost întotdeauna ocazia să ajungă la un adăpost antiaerian”, a spus Mariia Doloban, 32 de ani, al cărei fiu Oleksii, în vârstă de 8 ani, începe anul la o nouă școală care este acum dotată cu un adăpost antiaerian, în capitala Kiev.

„Dar la școală, va fi protejat de fiecare dată când începe să sune sirena raidului aerian”.

Doloban a fost unul dintre milioanele de refugiați care au fugit din Ucraina, dar ca mulți alții s-a întors de atunci, spunând că se simte mai bine acasă decât în ​​străinătate, unde copiii fie învață de la distanță, fie se chinuie în școlile locale.

Au fugit din orașul sudic Herson către Salonic în aprilie 2022, dar Oleksii se simțea pierdut în școala din Grecia.

„De câte ori l-am întrebat ce face la școală, spunea adesea că dormea ​​în timpul orelor pentru că se plictisește și nu înțelege nimic”, a spus Doloban, care a încercat mai multe orașe ucrainene timp de un an după ce a părăsit Grecia și acum locuiește la periferia capitalei.

Oleksii i-a spus tatălui său, un medic aflat în prima linie, într-un apel video că este îngrijorat de începerea școlii, dar s-a alăturat celorlalți copii care dansează într-o ceremonie cu ocazia primei zile de școală.

La o altă școală de la Kiev, Ulas Kîrîcenko, în vârstă de 6 ani, echipat cu rechizite noi și un costum și cravată, aștepta cu nerăbdare să învețe cum face marea valuri și să își facă prieteni după ce prima parte a războiului a petrecut-o ca refugiat în Germania.

Mama lui, Klarîsa, a spus că știa când s-a întors în suburbia Kievului că bombardamentele și vor continua, așa că a ales o școală în oraș într-o clădire veche cu un adăpost antiaerian la subsol.

În orașul Harkov, poate dura mai puțin de un minut pentru ca o rachetă din Rusia să ajungă - așa că autoritățile de acolo au fost nevoite să improvizeze o modalitate de a aduce copiii înapoi la școală.

Au fost create săli de clasă în stațiile de metrou din epoca sovietică ale orașului.

Peste 1.000 de copii vor putea studia fizic în cele 60 de săli de școală care au fost realizate aici, a spus primarul Igor Terehov, o acțiune salutată de mulți părinți.

„Vor putea să socializeze unul cu celălalt acolo, să găsească un limbaj comun, să comunice”, a spus Irina Loboda pe o stradă din Harkov, care era alături de fiul său.

Nu toată lumea este de acord cu planul.

„Siguranța copiilor este pe primul loc”, a spus o altă mamă, Tetiana Bondar. „Copiii mei vor urma cursuri online, deși școala noastră a oferit un autobuz pentru a transfera copiii la metrou”.