Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat joi că Rusia va considera prezenţa în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16 o ameninţare în domeniul nuclear însă experții notează că acesta scoate informații din context.

Avioane F-16 ale forțelor NATOFoto: DreamsTime

„Am informat puterile nucleare - Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio garanţie nu va ajuta aici”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu pentru ziarul Lenta, citat de agențiile EFE și Agerpres.

Lavrov a avertizat că, în plin război, armata rusă nu va sta să stabilească dacă fiecare aeronavă F-16 este echipată pentru lansarea sau nu de arme nucleare.

„Însuşi faptul apariţiei unor astfel de sisteme în Forţele Armate ale Ucrainei va fi considerat de noi drept o ameninţare a Occidentului în sfera nucleară”, a subliniat ministrul.

Marţi, 11 ţări partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care defineşte condiţiile pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Avioanele „F-16 vor proteja cerul deasupra Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să ştie să le folosească cât mai curând posibil”, a declarat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.

Antrenamentele, care vor dura între şase şi opt luni, vor începe la sfârşitul verii - august sau începutul lunii septembrie -, iar primele avioane de luptă occidentale F-16 vor fi livrate la Kiev spre sfârşitul primului trimestru al anului 2024, a anunţat ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, la Radio Europa Liberă.

Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România şi Suedia participă la coaliţia de pregătire a piloţilor ucraineni în folosirea avioanelor de vânătoare F-16.

Avioanele F-16 pot lansa teoretic o bombă nucleară

Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informare Nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a declarat pentru Insider că Lavrov prezintă informații scoase din context, afirmațiile sale putând fi considerate chiar exemple de dezinformare.

„Sunt informații false fiindcă spune lucruri care nu sunt reale și le folosește într-un mod care, presupun eu, este menit să creeze teamă cu privire la informațiile Occidentului”.

Avioanele F-16 au capacitatea nominală de a lansa două tipuri de bombe nucleare tactice: modelul B61 - cu un randament exploziv de până la 340 de kilotone - și modelul B83 - cu un randament exploziv maxim de 1,2 megatone de TNT.

B83 a rămas cea mai puternică bombă nucleară din arsenalul american după retragerea bombelor B53 în 2011, ce puteau avea un randament de până la 9 megatone.

De ce nu există niciun pericol real pentru Rusia

Kristensen subliniază că faptul că un avion multirol F-16 poate avea teoretic capacitatea de a folosi astfel de arme, asta nu înseamnă că există și un pericol real în acest sens. În primul rând sistemele de arme al aeronavelor F-16 aflate în uz ar trebui reconvertite în acest sens.

În al doilea rând, „[avioanele F-16] pe care Ucraina le va primi - dacă și când le va primi - nu sunt din unitățile cu misiune nucleară”, explică el.

„Nu există nicio posibilitate ca un stat din Occident să dea arme nucleare sau capabilități nucleare Ucrainei. Este complet exclus din discuție”, subliniază omul de știință.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a respins orice îngrijorări.

„Scopul furnizării unor avioane de luptă avansate Ucrainei este pentru a o ajuta să se apere, să își apere spațiul aerian și integritatea teritorială. Punct”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul american a avut și un mesaj direct pentru Serghei Lavrov și Moscova:

„Dacă sunteți îngrijorați de capabilitățile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luați trupele și să părăsiți Ucraina”.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.