Europa va fi prima care se va confrunta cu „consecinţe catastrofale” dacă războiul din Ucraina escaladează, a declarat marţi diplomația rusă în comentarii făcute pentru agenţia de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

Serghei LavrovFoto: Sputnik / Profimedia Images

„În cazul escaladării conflictului - şi la asta duc acţiunile nesăbuite ale Washingtonului - ei (europenii) vor fi primii care se vor confrunta cu posibile consecinţe catastrofale”, a ameninţat şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena în probleme de securitate militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov.

Diplomatul rus a acuzat SUA de împingerea către o astfel de escaladare în timp ce la Vilnius, în capitala Lituaniei, s-a deschis marţi un summit al liderilor NATO care va aborda ameninţările Rusiei la adresa Alianţei şi sprijinul aliaţilor pentru Ucraina, ţară invadată de armata Moscovei din 24 februarie 2022.

La rândul său, ambasadorul Moscovei în Belgia, Aleksandr Tokovinin, a declarat pentru RIA Novosti că politica NATO faţă de Rusia creşte riscul unui conflict direct între membrii blocului nord-atlantic şi Moscova.

Tokovinin susţine că planurile de apărare regională pe care NATO intenţionează să le adopte la summitul care începe marţi la Vilnius ar tensiona şi mai mult şi ar prelungi confruntarea Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia.

Aderarea Suediei la NATO, pe agenda summitului de la Vilnius

Unul dintre subiectele principale ale summitului din Lituania va fi de asemenea intrarea Suediei în alianță, secretarul general Jens Stoltenberg anunțând luni noaptea târziu că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea țării nordice.

„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei” parlamentului turc „cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat el după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson înaintea summitului NATO de la Vilnius.

Ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a confirmat la rândul său pe Twitter că Turcia a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

Anunțul privind ridicarea obiecțiilor turce a venit ca o surpriză, președintele Recep Erdogan declarând mai devreme în cursul zilei de luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară.

Ungaria a anunțat la rândul ei marți că va ratifica aderarea Suediei la NATO, după ce Turcia și-a ridicat obiecțiile în acest sens.

Urmărește ultimele evoluții din a 503-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.