Germania discută cu guvernul suedez despre cumpărarea de lansatoare mobile care ar spori capacitățile sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Berlinul intenționează să le trimită Ucrainei, a informat vineri Spiegel pe surse, relatează Reuters.

Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-TFoto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Germania a livrat un sistem IRIS-T în Ucraina și intenționează să trimită mai multe, răspunzând cererilor Kievului de a primi sisteme de apărare antiaeriană pentru a respinge atacurile rusești cu rachete și drone care au provocat distrugeri asupra orașelor de la începutul invaziei care împlinește în curând un an de zile.

Lansatoarele suedeze ar ajuta trupele ucrainene să protejeze o zonă mai mare împotriva atacurilor rusești.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a ridicat problema într-o vizită în Suedia săptămâna aceasta, dar guvernul suedez a refuzat până acum să furnizeze lansatoarele, a raportat Spiegel.

Forțele armate ale Suediei au refuzat să comenteze. Ministerul suedez al apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Un purtător de cuvânt al ministerului suedez al Apărării a spus că discuțiile privind furnizarea de arme Ucrainei ar trebui privite în contextul în care Suedia este aproape geografic de Rusia, dar nu este încă membră a alianței NATO, a raportat Spiegel.

Cererea Suediei de a adera la NATO, împreună cu vecina sa Finlanda, se confruntă în prezent cu obiecții din partea Turciei.

Sistemul IRIS-T este construit de producătorul privat de arme Diehl și este considerat printre cele mai avansate din lume.

Unitățile pot lansa rachete pe o distanță de 40 de kilometri pentru a doborî avioane de luptă, elicoptere, drone, rachete și rachete de croazieră.

Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.

Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, spunea diplomatul Andriy Melnyk, în luna iunie potrivit Bloomberg.