Activista pentru drepturile omului Irina Danilovici, asistentă medicală și jurnalistă în Crimeea, a fost condamnată la șapte ani de închisoare după ce o instanță instalată de Moscova din peninsula anexată Rusiei a găsit-o vinovată de „purtarea unui dispozitiv exploziv”, procesul fiind descris de către activiștii pentru drepturile omului drept „fals” și „ilegal”, scrie The Guardian.

Peninsula CrimeeaFoto: © Bigandt | Dreamstime.com

Jurnalista Irina Danilovici a fost condamnată la șapte ani într-o colonie de regim general de către o instanță din orașul Feodosia din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a anunțat organizația Institutul privind Informarea de Masă (IMI) cu sediul la Kiev.

Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o pe Danilovici că a fabricat un dispozitiv exploziv și l-a păstrat asupra ei, conform IMI.

Ea a fost, de asemenea, amendată cu 50.000 de ruble pentru acuzațiile de „depozitare și fabricare ilegală de explozibili”.

În luna aprilie, Irina Danilovici a dispărut în timp ce se întorcea de la serviciu și se presupunea că a fost condamnată de către autorităţile ruse la 10 zile de arest administrativ sub acuzaţia de „transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”, declara avocatul acesteia, Aider Azamatov. Rusia a refuzat atunci să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine.

Familia ei a declarat atunci pentru CNN atunci că oficiali din unitatea specială de poliție rusă i-au percheziționat casa din satul Vladislavovka, de lângă Feodosia, și au luat laptopurile și telefoanele familiei.

Volodimir Chekrihin, reprezentant al Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea, a declarat că ancheta în cazul Irinei Danilovici a fost ilegală, iar ofițerii FSB au răpit-o efectiv: „Întreaga așa-zisa anchetă împotriva ei a fost ilegală. După ce a fost răpită, Irina a fost ținută la subsolul biroului FSB și s-a confruntat cu diverse forme de presiune și intimidare, chiar tortură . A fost bătută și sugrumată”.

Cazul Irinei Danilovici a făcut parte dintr-un șir de dispariții ale activiștilor și jurnaliștilor din Crimeea ocupată de Rusia.