La sfarsitul lui 2003, conducerea Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC) a fost informata ca cinci dintre copiii aflati la Centrul de Plasament pentru Copii Minori cu Deficiente de pe strada Dragos Voda din Baia Mare au dat declaratii scrise privind posibile acte de agresiuni sexuale si relatii homosexuale care s-ar petrece in acel Centru.

Afland de existenta declaratiilor care incrimineaza si DPC (institutia Statului care ar trebui sa protejeze minorii aflati in ocrotire), am incercat in repetate randuri sa aflam ce se petrece acolo. Am discutat problema cu Augustin Botis, directorul DPC, care, dupa mai multe ezitari, a acceptat sa permita angajatilor sai care cunosc cazul sa ne ofere detaliile.

Confirmarea

In urma cu doua saptamani am purtat un dialog cu asistentul social al Centrului, Ciprian Coza. "Eu sunt asistentul Centrului de cateva luni. De ceva timp, am sesizat comportamente ciudate la copiii de pe Dragos Voda. Am vorbit cu educatorul de acolo, care cunoaste problema lor.

Spre sfarsitul anului, am luat declaratiile scrise de la cinci dintre ei, care declarau ca simt aceeasi placere si cu baieti, si cu fete. Comportamentul deviant sexual li se trage de la Bocicoi, centrul desfiintat acum doi ani. Ei au spus ca acolo au invatat aceste practici si ca era ceva normal. Trei dintre ei se afla in prezent la Centru, iar ceilalti doi au fost integrati in familii largite.

Varstele lor variaza intre 11 si 15 ani. Declaratiile nu vi le pot arata, chiar cu acordul directorului, caci sunt confidentiale", a declarat Coza, care ne-a rugat sa nu dam numele sau, al centrului si, daca ar fi fost cu putinta, nici al DPC.

Ping-pong cu informatii

Dupa aceasta discutie, atitudinea lui Augustin Botis s-a schimbat radical, refuzand sa accepte realitatea si sa ne ofere informatiile solicitate.

Am redactat doua cereri in baza legii liberului acces la informatiile publice, prin care am dorit sa ni se comunice unde au fost mutati copiii din centrul de la Bocicoiu Mare, dupa desfiintarea Centrului In 2002, si care sunt cei cinci copii care au dat declaratiile (evident ca identitatea lor reala ar fi fost protejata).

Botis ne-a refuzat (Incalcand Legea 544), motivand ca nu are chef sa ne dea informatiile pentru ca l-am jignit cu articolul intitulat "Carantina la Directia Copilului".

Apoi am solicitat sa ni se permita accesul in Centrul cu pricina, pentru a discuta cu sefa de Centru si copiii. Cu prefacuta bunavointa, Botis ne-a aprobat verbal cererea, dar ajunsi la Centrul in cauza, Andrea Dobos, sefa Centrului, a refuzat dialogul pe motiv ca nu are acceptul scris al lui Botis.

In replica, Botis ne-a servit un raport Intocmit de specialistii Directiei, referitor la "posibilele cazuri" de homosexualitate din Centru, care arata ca deja se iau primele masuri. Daca ar fi fost doar zvonuri, de ce a mai fost nevoie de o ancheta, de un raport?

Pana la urma, conducerea DPC ne-a permis accesul In Centrul cu pricina si dialogul cu conducerea acestuia si cu copii veniti de la Bocicoiu Mare.

Cazul Dobos

Evident jenata de subiect, Dobos s-a Incurcat In declaratii si ne-a socat, spunand ca tolereaza relatiile homosexuale, chiar Intre minorii institutionalizati. "Copiii de la Bocicoi au venit In 2002, In numar de 18 (numar infirmat ulterior, n.red.) si aveau varste cuprinse Intre 10 si 18 ani. Nu e nici o problema ca este un Centru pentru prescolari, e vorba doar de firma.

Am avut, ce-i drept, probleme cu mobilierul, conceput pentru cei mici si cu toaletele. Speram sa le rezolvam la primavara (dupa doi ani, n.red.). Stiu de un singur caz de copil cu comportament sexual deviant. L-am dus la Cluj, la psiholog. De restul, nu stiu nimic. Nu am vazut declaratiile si nu le-am cerut, pentru ca nu am avut timp (Coza spune ca au fost date anul trecut, n.red.).

Primele probleme au aparut la Inceputul anului 2003, cand am sesizat un limbaj obscen. Ca principiu, sunt de acord cu homosexualitatea, iar cu homosexualitatea copiilor, daca e optiunea lor, nu am o problema (!)", a declarat Dobos.

Am discutat si cu trei dintre copiii proveniti de la Bocicoiu Mare, care au confirmat ca au cunostinta de doi copii care Intretin relatii homosexuale sau au un comportament deviant sexual si care Ii forteaza pe altii mai mici decat ei sa faca acelasi lucru, practic agresandu-i sexual. Ne-au oferit detalii despre cei doi, indicandu-ne locul si timpul Intamplarilor de acest gen.

Vinovatii

Pentru faptele grave tolerate ani la rand de angajatii Directiei, trebuie luate masuri urgente.

Pentru situatia Centrului de pe Dragos Voda, consideram ca vinovati sunt urmatorii: Ciprian Coza, pentru ascunderea declaratiilor si neluarea masurilor ce se impun, In calitate de asistent social; Andrea Dobos, pentru tainuirea cu buna stiinta a actelor de homosexualitate (cu care „nu are o problema”) din propria ograda timp de mai bine de doi ani si refuzul de a anunta conducerea

Directiei de aceasta problema; directorul Augustin Botis, pentru obstructionarea presei si neluarea masurilor care se impun, desi au trecut mai bine de doua luni de la aflarea cazurilor.

Raportul lui Botis

"Avand In vedere ca x, y declara ca a fost agresat de mai multe ori, nu s-a putut demonstra autenticitatea declaratiilor sale si nu au fost confirmate de alti copii. Nimeni nu a fost martor la vreun eveniment. Ei considera relatie sexuala orice joc care imita actul sexual.

Minorul x, care prezinta tulburari de comportament a recunoscut faptul ca a fost abuzat sexual de alti copii In perioada In care se afla In alta parte. Acesta se afla In evidenta unui medic psihiatru si este sub tratament. Concluzie: multe dintre comportamentele neadecvate ale copiilor din Dragos Voda se datoreaza faptului ca au acces la vizionarea unor emisiuni TV neadecvate varstei lor.

" - extras din raportul "specialistilor DPC”, act pe care directorul DPC a refuzat sa ni-l puna la dispozitie, spunand ca e confidential.

Opinia specialistului

Am cerut parerea unuia dintre cei mai cunoscuti psihologi baimareni, Ioan Serban, al carui profesionalism nu poate fi pus la Indoiala. „Pana la un punct, Inteleg discretia lor (a celor din DPC, n. red.). Este normal sa se ia masuri. Daca au facut o ancheta, Inseamna ca nu au ramas pasivi si insensibili.

Problema este ce masuri de ordin intern au luat? Daca au lasat un baiat mai mare care are un comportament sexual conturat (la 14-15 ani are loc aceasta conturare) In colectivitate, Inseamna a lasa sa contamineze cu acest gen de comportament, sa prozeliteze si pe copiii care nu au nici un fel de comportament conturat. Trebuie vazut ce s-a facut concret.

Copilul mai mare este Intr-un program de terapie, de asistenta psihologica? Trebuie spart grupul, este necesara asistenta psihologica si pentru copii mai mici, cei posibil abuzati. Problema este complexa si trebuie tratata cu seriozitate.

Daca situatia a fost semnalata de mai multe luni, este nefiresc ca se treneaza, este chiar grav, o lalaim asa pana cand?” - Ioan Serban, psiholog principal.