In ultima perioada, tot mai multi angajati solicita cresterea salariilor, unii justificat, altii nu, daca ar fi sa luam in considerare situatia economico-financiara din unele unitati. Daca ne raportam, insa, la gradul de saracie, orice banut e bine venit.

Ceea ce nu inteleg, insa, unii patroni este faptul ca, in prezent, exista mijloace de majorare a veniturilor salariale care nu afecteaza grav bugetul societatii. O astfel de facilitate o reprezinta tichetele de masa care in ultimii ani au cistigat un rol foarte important in cadrul negocierilor contractelor colective de munca.

Sa nu uitam ca de la mineri si pina la cadrele medicale, toata lumea a solicitat, pe linga indexarea salariilor cu rata inflatiei, si acordarea tichetelor de masa.

„Ultimii cistigatori“ ai tichetelor de masa sint muncitorii de la SC Tepro SA Iasi, societate care, desi nu si-a lichidat toate datoriile catre stat, incheind conventii de reesalonare a acestora, a reusit sa acorde de tichete de masa in valoare de 29.000 lei/tichet.

100 de angajati, 9 miliarde de lei economie

Unul dintre cele mai mari beneficii ale utilizarii tichetelor de masa este faptul ca acestea nu sint impozitate. De exemplu, daca ar fi sa efectuam un calcul simplu, pentru o societate cu 100 de salariati, am constata ca, intr-un an, majorarea salariului cu 58.000 lei/zi/salariat conduce la costuri anuale de 23.385.600 lei/salariat, adica la costuri totale de peste 23 de miliarde anual.

Aceasta suma a fost calculata in urmatorul mod: 58.000 lei/zi inmultit cu numarul de zile lucratoare intr-o luna (21), rezultind suma totala neta de 1.218.000 lei/lunar. La aceasta se mai adauga impozitul pe salariu, 399.504 de lei, contributia personala la asigurarile sociale, 185.136 de lei, contributia personala la asigurarile de somaj, 19.

488 de lei, si contributia personala la asigurarile de sanatate, 126.672 de lei. Deci, un total de 1.948.800 lei/luna/salariat, adica 23.385.600 lei/an/salariat.

Daca in loc de bani li s-ar acorda salariatilor tichete de masa, costurile s-ar rezuma doar la 1.218.000 lei/lunar/salariat, adica 14.616.000 de lei anual.

Conform calculelor, o firma cu 100 de angajati ar putea face anual o economie de aproximativ 9 miliarde de lei. „Ca tichetele sint o solutie in contextul economic actual nu mai este pentru nimeni un secret. Fata de 2002, in 2003 numarul firmelor care acorda tichete de masa s-a dublat.

Este foarte adevarat ca fiecare firma trebuie sa achite catre orice furnizor de tichete de masa un comision de 2% din valoarea contractului, insa, fata de pierderile create prin acordarea directa a banilor, suma nu este deloc mare.

Precizam ca incepind de anul trecut se pot acorda si tichetele cadou, un alt avantaj creat pentru patronii care acorda prime cu ocazia diferitelor sarbatori“, ne-a precizat Roxana Murariu, reprezentant al firmei SodexhoPASS, servicii vouchere si carduri, membra a corporatiei multinationale Sodexho Alliance.

Patronii pot scapa si de plata comisionului de 2%

In concluzie, daca o firma acorda tichete salariatilor, aceasta scapa de plata impozitelor si taxelor catre stat, dar trebuie sa achite un comision de 2% din valoarea contractului societatii emitente a tichetelor.

In cazul expus de noi – societatea comerciala cu 100 de angajati – ar fi vorba de suma de 14,616 miliarde de lei la care se percepe un comision de 2%. Ceea ce inseamna ca agentul economic va trebui sa achite 292.320.000 de lei. Exista o singura solutie ca patronul sa nu mai achite nici aceasta suma: incheierea unui contract cu o firma de catering care sa preia plata acestui comision.

caseta

Firma de catering Marwa Travel suporta comisionul

In Iasi, exista o singura firma care are prevazuta in contractele incheiate suportarea comisionului catre firma furnizoare de tichete de masa: SC Marwa Travel SRL.

„Beneficiile utilizarii tichetelor de masa sint numeroase, insa daca aceasta facilitate este completata cu incheierea unui contract cu compania Marwa ce ofera servicii profesionale de catering, atunci cistigul atit al patronatului cit si al muncitorilor este cu mult mai mare, firma noastra preluind integral comisionul datorat firmei emitente de tichete“, ne-a spus Sandu Nicolae, din

cadrul departamentului marketing al companiei de catering Marwa Travel .

Beneficiile nu se opresc aici. In primul rind, prin acordarea tichetelor de masa direct salariatului, angajatorul nu poate controla daca acesta le cheltuie sau nu pe produse alimentare. Apoi, prin apelarea la serviciile unei companii de catering se asigura o masa calda pe zi salariatului, acesta nu va lipsi o perioada de la serviciu si va avea un menu diversificat.

In concluzie, acordarea tichetelor de masa salariatilor si incheierea unui contract de colaborare cu o firma da catering conduc la economii insemnate in bugetul oricarei firme.