Nerezolvarea unor probleme, conflicte, litigii ce nu sunt de competenta Avocatului Poporului constituie pentru unii petenti un motiv destul de intemeiat pentru conceperea si trimiterea pe adresa acestei institutii a unor scrisori de amenintare, intimidare, injurioase sau cel putin cu tenta sarcastica.

In acest mod au inteles unii sa se razbune pentru faptul ca Avocatul Poporului nu are atributii largite si nu poate interveni in situatii de orice natura. Avocatul Poporului pare sa fie vinovat, in opinia multora, si pentru incompetenta, dezinteresul functionarilor din institutiile publice.

Mai alarmant si inacceptabil este faptul ca tocmai un preot a recurs la o astfel de metoda de razbunare sau intimidare a expertilor de la Avocatul Poporului. Acesta nu s-a multumit doar cu o scrisoare ci a trimis institutiei un pachet voluminos ce continea extrase din Biblie, mesaje amenintatoare, blesteme scrise pe fotocopii ale unor icoane, articole din ziare.

Si acest lucru dupa ce in cadrul unei audiente acesta i-a rugat pe cei doi experti sa joace rolul instantei! „Cap. 10, Pedeapsa nedreptatii. Pieirea asirienilor. Vai de cei ce fac legi nedrepte si de cei ce scriu hotarari silnice. (...) Plata pacatului este moartea.

(...)Pacatele parintilor asupra fiilor si a nepotilor din neam in neam, pana la al noualea neam“, sunt doar cateva mesaje pregatite de preot.

Surprinzator, cu atat mai mult cu cat astfel de „petitii“ sunt primite din ce in ce mai des, expertii de la Avocatul Poporului sunt convinsi ca ele nu sunt decat rezultatul unor furii de moment si in nici un caz amenintarile nu vor fi puse in practica. „Ne-am si obisnuit sa vedem, sa ascultam diverse personaje ciudate, nervoase, cu probleme psihice chiar.

Noi incercam sa-i ajutam pe toti, chiar daca situatia reclamata nu este de competenta noastra. Cel putin ii indrumam la institutiile care le pot rezolva petitiile sau le acordam consultanta. Oricum, nu ne putem lasa intimidate!“, ne-a declarat pe un ton hotarat Doina Sirghie, expert in Avocatul Poporului.