S-a intamplat in anul de gratie 2004. Ca un semn Dumnezeiesc, anul acesta Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi. De ani buni, Biserica Ortodoxa si cea Catolica se lupta pentru ca acest eveniment din viata religioasa a crestinilor sa fie sarbatorit impreuna. Este si indemnul Papei de altfel.

Invierea 2004 a fost sarbatorita impreuna de credinciosii ortodocsi si catolici in mai multe capitale europene, in Franta si Germania, printre altele. Bacaul nu este o capitala europeana. Dar poate fi una a religiei. De comun acord, conducerile bisericilor ortodoxe si catolice din cartierul Stefan cel Mare au decis ca Invierea de anul acesta sa aiba un numitor comun.

Si a iesit ceva de vis, nemaiintalnit. Cu sute de crestini iesiti in strada, cu o cale de acces blocata de enoriasi si politisti si o mare de lumanari aprinse. Slujba de inviere de la Biserica Catolica de la Podul cu Lanturi s-a terminat ceva mai devreme de ora 24 00

iar dupa aceea, intr-un mars organizat si bine pus la punct de preotii catolici, sute de oameni s-au indreptat, cu lumanarile aprinse in maini, spre intersectia dintre strazile Stefan cel Mare si Aprodul Purice.

Cantand si spunand "Hristos a Inviat"! Imediat dupa ce sutele de enoriasi ai bisericii "Trei Ierarhi" sau biserica din lemn de pe strada Stefan cel Mare au ascultat slujba de Inviere si au luat lumina, au pornit catre locul de intalnire fixat.

Cine n-a fost de fata nu poate intelege bucuria a sute de oameni, cu lumanarile aprinse in maini, asteptand momentul suprem, acela al contopirii dintre fratele catolic si cel ortodox si mai ales clipa in care, poate pentru prima data in Bacau, ortodocsii si catolicii vor canta "Hristos a Inviat". Intalnirea a fost extraordinara.

Dupa ce s-au unit cele doua mase de oameni, preotul ortodox a cerut enoriasilor sai sa rosteasca "Hristos a Inviat", dupa care au facut-o catolicii, la indemnul preotului lor.

O singura voce s-a auzit, precum cea a lui Dumnezeu, care a trezit la viata intreg cartierul: HRISTOS A INVIAT! Apoi, in premiera, catolicii si ortodocsii au cantat Hristos a Inviat asa cum il canta numai crestinii ortodocsi. Si a iesit asa cum s-a dorit. Exceptional.

Impreuna, brat la brat, catolici si ortodocsi, au pornit in acelasi cortegiu de sarbatoare prin cartier, cantand Invierea Domnului. Dupa care, fiecare s-a indreptat, urmandu-si duhovnicul, spre lacasul de cult de care apartinea. O experienta unica, ce merita a fi subliniata.

Peste toate ramane faptul ca, intr-un cartier bacauan, de Inviere, n-au mai fost catolici si ortodocsi, ci doar oameni care cred in Dumnezeu.