Ultima lege aparuta in materie de alegeri, in speta Legea 67/25.03.2004, a trecut neobservata de capii filialei judetene a partidului-stat. Ba mai mult, legea nu poate fi aplicata pe meleagurile bacauane pentru ca aici ei sunt cei care fac legea.

Astfel, subprefectul Gabriel Vlase a ramas confortabil in fotoliul din Prefectura si dupa ce, in prima faza, in cadrul unei conferinte judetene vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, anuntase ca noul numar doi in Prefectura va fi Gheorghe Nastase.

Motivul acelui anunt important la acea vreme il reprezenta faptul ca Gabriel Vlase a fost uns in functia de presedinte executiv al PSD Bacau, el avand menirea de a se ocupa indeaproape de campania electorala din acest an. Atunci, urma ca Vlase sa isi depuna demisia care, la randul ei, trebuia sa fie aprobata fara rezerve de membrii actualului Executiv.

Locul avea sa ii fie ocupat pana la noile alegeri de vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Bacau, Gheorghe Nastase, numirea fiind facuta tot de Guvern.

Ce spune Opozitia

Intreaga opozitie din Bacau sustine ca subprefectul Gabriel Vlase se afla in incompatibilitate, el detinand in acelasi timp doua functii care se bat cap in cap.

Toate astea pentru ca articolul 114 din Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede faptul ca "prefectii si subprefectii nu pot candida si nu pot participa la actiunile din campania electorala, sub sanctiunea demiterii din functie, decat in situatia in care demisioneaza cu cel putin 50 de zile inaintea datei alegerilor".

Iata insa ca, din cate se pare, subprefectul Gabriel Vlase este cel care va dirija cu mana de fier intreaga campanie electorala a PSD din acest an. Vlase se afla totusi in ilegalitate. "Cunosc legea si, dupa parerea mea, subprefectul Vlase se afla in incompatibilitate pentru ca, din cate stiu eu, el este cel care se ocupa in judet de campania electorala a PSD.

De aceea, el nu trebuia sa mai fie la ora asta subprefect", a declarat deputatul liberal Valeriu Gheorghe. Acelasi lucru a fost scos in evidenta si de deputatul democrat Vasile Nistor. "Gabriel Vlase trebuie sa-si dea demisia sau sa fie demis, deoarece se afla in incompatibilitate, dupa cum prevede legea nr.67 din martie anul acesta", a precizat Nistor.

Aflat la Strassbourg, senatorul PRM Ilie Ilascu considera la randu-i ca subprefectul Vlase se afla in incompatibilitate. "Cunosc legea si, din cate se pare, subprefectul din Bacau este in acest moment in incompatibilitate. Nu poate fi in acelasi timp si subprefect si seful campaniei electorale din judet.

Este contrar legii si ar trebui sa fie deja demis, daca nu si-a depus singur demisia pana acum", a spus Ilascu.

"Nu sunt in incompatibilitate"

Subprefectul Gabriel Vlase spune ca nu e deloc adevarat ceea ce se afirma despre situatia lui, deoarece nu candideaza la vreo functie in administratia locala si nici nu se va implica in campania electorala care se apropie. "Eu stiu destul de bine legea si nu ma aflu in incompatibilitate.

Daca ma aflam cumva in aceasta situatie, imi dadeam singur demisia si nu trebuia sa imi spuna colegii din opozitie ce sa fac. Cand ma voi afla in acea postura, voi lua masuri singur si nu voi astepta sa fiu demis. Cred ca cel mai bine ar fi ca cei din opozitie sa citeasca legea asa cum trebuie si nu sa o faca doar printre randuri", a declarat Gabriel Vlase.

Cat priveste declaratia lui Viorel Hrebenciuc, tatal partidului-stat in Bacau, la ungerea in functia de presedinte executiv al PSD Bacau a lui Gabriel Vlase, actualul subprefect a spus ca "ceea ce a spus Viorel Hrebenciuc atunci nu mai are nici o importanta. Aia a fost atunci. Acum este altceva. Deocamdata, respect legea intocmai".

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Daca ar fi sa tinem cont de ceea ce s-a intamplat atunci cand Octav Cozmanca, fostul ministru al administratiei publice, a fost numit presedinte executiv al PSD, atunci marea majoritate a celor din politica cred ca acelasi lucru ar fi trebuit sa se intample si in cazul lui Gabriel Vlase. Numai ca, din nou Bacaul face nota discordanta.

Drept urmare, Gabriel Vlase a ramas in functia de subprefect, desi initial se facuse mare tam-tam pe seama demiterii lui. De altfel, in aceasta situatie se mai afla si alte personalitati ale adminsitratiei publice locale din tara, cazurile fiind mediatizate in aceasta perioada de dinaintea campaniei electorale.

Chiar daca Octav Cozmanca a fost lasat pe tusa in ceea ce priveste participarea la guvernare, ceilalti oameni politici, membri ai partidului unic, nu au avut parte de acelasi tratament. Motivul: nici unul dintre ei nu candideaza la vreo functie in administratie sau nu se implica in campania electorala. Asta ramane de demonstrat. Mai e putin timp si vom vedea cine a mintit si cine nu.

"Gabriel Vlase nu se afla in nici o incompatibilitate. Este normal sa apere interesele partidului, tinand cont ca administratia publica locala si centrala a fost castigata de PSD si nu de vreun alt partid", sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.