Dan Dobranici, originar din Birlad dar cu domiciliul in Bucuresti, economist de profesie, cu stofa de afacerist, a pacalit, dupa cum spune el “din lipsa de experienta si neglijenta” mai multe persoane, printre care si braileni, care doreau sa lucreze in strainatate.

In noiembrie 2002, adus sub escorta de la Bucuresti, Dobranici a fost retinut in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. La propunerea procurorilor, acesta a fost arestat preventiv pentru savirsirea infractiunii de inselaciune si a stat in spatele gratiilor sase luni.

Dupa ce a adus probe in apararea sa si a argumentat ceea ce a facut el, instanta Judecatoriei Braila a emis sentinta penala prin care Dan Dobranici a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare conditionata. De asemenea, oamenii legii vor fi cu ochii pe el timp de sase ani, perioada in care nu trebuie sa nu comita nici o infractiune.

Dobranici a facut recurs, iar cazul a fost rejudecat la Curtea de Apel Galati insa sentinta a ramas aceeasi.

Potrivit politiei, in perioada ianuarie - aprilie a.c. Dan Dobranici a dat anunturi in presa centrala ca firma „Novalis Service”, al carei administrator si asociat era, recruteaza forta de munca in strainatate. Persoanele interesate l-au contactat telefonic si au stabilit intilniri, in Bucuresti, in locuri publice.

Cei care doreau sa cistige bani grei in afara tarii acceptau sa-i plateasca lui Dan Dobranici 800.000 lei pentru legalizarea actelor si 600 - 1.200 $ pentru alte servicii (transport, cazare, asigurare medicala, etc.). Persoanele care nu aveau nici o calificare trebuiau sa mai achite 1.200.000 lei pentru a obtine un certificat de calificare in orice meserie.

Citiva braileni s-au trezit in alta tara fara un loc de munca asigurat desi la plecarea din Romania li se promitea ca vor avea unde sa munceasca. Acestia au fost trimisi in Spania cu vize de turisti si fiind nemultumiti ca au ramas ai nimanui, cind au revenit in tara l-au denuntat pe Dobranici la Politie, pentru ca prin intermediul lui ajunsese in Spania sau Italia.

La domiciliul lui Dobranici politistii au gasit stampile pe numele unor institutii si societati comerciale din diverse localitati ale tarii, adeverinte de la Inspectoratul Teritorial de Munca, certificate de absolvire a unor cursuri de calificare, certificate de cazier, copii ale unor pasapoarte si acte de nastere, contracte individuale de munca incheiate in alb cu firme din Spania si Italia,

facturi fiscale si alte documente folosite pentru a-i pacali pe cei care doreau sa munceasca in strainatate.

Din lipsa de experienta si neglijenta

Pe 13 noiembrie 2002, la numai doua zile de cind fusese prins, Dan Dobranici a fost de acord sa dea citeva declaratii: „Sint intermediar intre S.C. „Novalis Service” S.R.L. Bucuresti si firma care incheie contracte cu persoane juridice din Spania. Sint nevinovat. Anchetatorii il cauta pe patronul celeilalte firme pentru a-l interoga”.

Datorita faptului ca ancheta se afla in continua cercetare, Dan Dobranici a refuzat sa precizeze atunci numele firmei. „Unele persoane au depus reclamatii pentru ca vor sa li se dea banii pe transport. Trebuie sa caute firma care a facut transportul si societatea care detine colaborarea cu persoanele fizice din Spania”, a mai zis atunci Dobranici.

Desi se vehiculeaza ca prejudiciul falsurilor ar fi de circa 30.000 de dolari, Dobranici a afirmat la momentul respectiv ca valoarea totala a prejudiciului de ridica la suma de 1.000 de dolari.

Firma Scorpion Turism avea obligatia de a asigura locuri de munca

Timp de mai bine de un an si jumatate nu s-a mai aflat si scris nimic despre el. Dan Dobranici a fost plimbat tot timpul la Bacau si Bucuresti la alte procese similare. Pentru plingerile brailenilor el a stat in arest pe perioada a sase mandate si a fost eliberat abia dupa ce instanta i-a dat pedeapsa de 4 ani inchisoare cu suspendare.

Ca si cum nu ar fi fost suficient, Dobranici a fost din nou chemat la Braila dar de aceasta data pentru un alt dosar. Profitind de faptul ca in urma cu doua zile avea termen de judecata, l-am abordat pe Dobranici pentru a ne spune cum a decurs procesul si ce s-a mai intimplat intre timp.

“In 2002 am primit 2.460 de dolari de la opt persoane, dintre care sapte din Braila. Din acesti bani am legalizat documentele necesare plecarii pentru asta trebuia eu sa fac. Ce pot sa mai spun? Sint nevinovat, ceea ce s-a intimplat a fost o lipsa de experienta si neglijenta din partea mea. Totusi, pedeapsa a fost prea mare dar cel mai rau este ca am ramas cu cazier.

Pina acum nu am avut probleme cu legea. Insa recunosc ca am facut citeva greseli, cea mai grava fiind ca am scos aceste persoane din tara ca turisti. Ulterior ei si-au facut viza de rezindenta dar fapta era deja facuta. Nu am stiut atunci cum sa procedez. Eu m-am ocupat de ei, chiar am mers in Spania cu ei si i-am cazat.

Apoi, cea de-a doua greseala era ca firma Novalis Service nu a fost acreditata de Ministerul Muncii sa trimita oameni la munca in strainatate si in 2001 a fost dizolvata dar eu am aflat asta cu putin timp inainte de a ma aresta. Cert este ca nu a fost obligatia mea contractuala sa fac angajari in Spania, eu doar eram intermediar.

De asigurarea locurilor de munca se ocupa SC Scorpion Turism din Constanta, reprezentata de Constantin Scurtu, cu care eu aveam contract de intermediere. Directorul firmei a fugit in Spania cind a aflat ca am fost arestat si din cite stiu eu nici acum nu s-a intors. A picat totul pe mine”, ne-a spus Dan Dobranici, care in urma cu doua zile se afla la Judecatoria Braila.

Acelasi inculpat, o noua fapta

Pe rolul Judecatoriei Braila se mai afla un dosar in care Dan Dobranici este acuzat de savirsirea infractiunii de inselaciune. Emil S., din Braila, a reclamat ca i-ar fi dat acestuia 650 de dolari pentru a-l ajuta sa plece la munca in Italia desi avea interdictie de a intra in spatiul Schengen.

De asemenea, Dobranici i-a promis braileanului ca ii va rezolva si „problema consemnului la frontiera”, acesta fiind retinut in Romania.

In timpul procesului desfasurat pe 22 iunie la completul II al Judecatoriei Braila, Dan Dobranici a declarat: „Am primit de la Emil S. Bani in doua etape, iar suma totala a fost 450 de dolari nu 650 cum sustine el. O parte din bani i-am inminat lui Daniel Aldea, fost lucrator al Serviciului Pasapoarte, care i-a radiat interdictia de a intra in spatiul Schengen si consemnul al frontiera.

De ridicarea interdictiei s-a ocupat si Virgil Ungureanu, functionar la Clubul Steaua, care a a primit o parte din bani. Din suma pe care am primit-o de la Emil S. nu am oprit nimic, urma sa-mi insusesc niste bani mult mai tirziu, din comisionul aferent contractului de intermediere.

Inainte sa iau banii i-am spus ca daca nu se rezolva o sa-i fac contract cu alta destinatie in afara de Italia, adica in Germania sau Spania”.

La urmatoarele termene de judecata vor fi audiate si persoanele indicate de Dan Dobranici, prin declaratia sa el acuzindu-i practic de mita sau trafic de influenta. Urmeaza ca instanta Judecatoriei Braila, in baza probelor ce vor fi depuse la dosar, sa decida cine este vinovat.