Vanduti precum sclavii de catre proprii parinti, dusi in judetul Giurgiu si obligati sa munceasca zi lumina pentru un blid de mancare - aceasta a fost soarta a cinci minori din judetul Iasi si a patru suflete din Vaslui, Neamt si Giurgiu. Copiii, cu varstele cuprinse intre 14 si 16 ani, au fost traficati inca de la inceputul anului, ei fiind exploatati de mai multe familii din Giurgiu.

Dupa cateva luni de cercetari, politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Giurgiu, condusi de procuror in timpul urmaririi penale, au finalizat dosarul.

Ei au stabilit ca familiile Cioaca Costica si Vatisa, din Raducaneni, judetul Iasi, Calin Paraschiva, din Scobinti, judetul Iasi, Negru Nuta, din Vaslui, Gheorghe Constanta si Anca Vasile, ambii din Schitu, judetul Giurgiu au primit cateva sute de mii de lei la schimb pe forta de munca a propriilor progenituri.

Saraci lipiti

O intreaga retea de traficanti de persoane s-a ocupat de racolari si tranzactii cu copii din zona Moldovei pentru ca aici este cea mai saraca zona a tarii. Dupa cateva pande in judetele din Iasi, Vaslui si Neamt, traficantii au si gasit zeci de familii aflate la limita existentei care ar vinde orice pentru cateva sute de mii de lei.

Asa s-a intamplat cu cinci familii din Belcesti, Scobinti si Raducaneni, judetul Iasi. Dupa ce i-au vandut ca pe niste zdrente, copiii au fost imprastiati la 8 familii din comuna Gostinu, judetul Giurgiu si 3 familii din comuna Oinacu, judetul Giurgiu. "Sclavii" munceau la coada sapei, in camp, la constructiile de case si la treburile gospodaresti.

Pentru munca prestata, ei primeau o lingura de mancare la sfarsitul zilei si un colt mizer in care dormeau.

Arestari si cercetari penale

Dupa depistarea retelei de tip mafiot, minorii au fost scosi din mediul infect in care isi taraiau zilele si au fost incredintati reprezentantilor Directiei Judetene de Protectie a Copilului Giurgiu. Dincolo de barierele foametei si a muncii fortate, copiii au gasit linistea si hrana pe care nu au cunoscut-o la ei acasa sau printre straini.

Peste 140 de retele de trafic de carne vie au fost depistate si anihilate in doar primul semestru al anului 2004. Peste 850 de persoane au fost implicate in cazuri de trafic, iar 107 dintre ele au fost arestate in vederea continuarii cercetarii penale.

Anul trecut, din peste 300 de persoane trimise in judecata, doar 50 au raspuns penal, fiind condamnate pentru trafic de persoane sau infractiuni conexe. Pentru a proteja victimele abuzurilor traficantilor de persoane, Ministerul Administratiei si Internelor urmareste sa infiinteze un Oficiu National de prevenire a traficului de persoane si de protectie a victimelor acestuia.

Anca TELEOJAN