Tanarul Alexandru Oltean, batut fara motiv pe strazile Clujului, a fost condus saptamana trecuta pe ultimul drum

La sfarsitul saptamanii trecute, familia, numeroase rude si zeci de prieteni, l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Oltean, tanarul bistritean care a murit dupa ce a fost batut crunt in Cluj-Napoca in noaptea de 23 spre 24 iunie. Alex a plecat de langa cei dragi tocmai in momentul in care trebuia sa aleaga un nou drum in viata.

Terminase o facultate la Cluj si urma sa se intoarca acasa, in familie. Nu a fost sa fie asa. Alex s-a intors la Bistrita pentru ca sa fie plans si sa fie inmormantat crestineste.

Tragica moarte a lui Alex Oltean nu a socat numai familia. Fosti colegi de facultate din mai multe colturi ale tarii sau prieteni din Bistrita – toti au ramas inmarmuriti in momentul in care au aflat ca Alex a incetat din viata. Timp de aproape doua saptamani, tanarul a fost spitalizat in Cluj. Marti dimineata a venit insa vestea teribila.

Circumstantele in care tanarul a murit par a fi invaluite in mister, politistii si procurorii incercand acum sa duca la bun sfarsit ancheta declansata la o zi dupa ce Alex a intrat in coma. Unii prieteni ai tanarului pun sub semnul intrebarii profesionalismul unor medici din Cluj, care l-au tratat pe Alex.

Toate aceste aspecte trebuie sa fie lamurite insa in saptamanile care urmeaza, pentru linistea familiei si a lui Alex. Cert este ca o petrecere de absovire a facultatii s-a terminat tragic. Bistriteanul a fost luat la bataie de catre mai multi indivizi dubiosi din Cluj, care l-au lovit cu pumnii si picioarele.

In urma unei lovituri puternice cu pumnul, Alex a cazut la pamant si s-a lovit cu capul de o bordura. A fost dus de urgenta la spital si, la scurt timp, a intrat in coma. Din acel moment, viata lui a atarnat intr-un fir de ata. Familia a stat langa patul lui Alex zi si noapte, in speranta ca el isi va reveni si vor putea veni toti la Bistrita.

Nenorocirea nu a ocolit insa familia Oltean, care, desi este acum distrusa de durere, va trebui sa mearga mai departe fara fiul lor. Alex avea 24 de ani si terminase cursurile Facultatii de Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj.

GAZETA de Bistrita a dat cateva telefoane pentru a afla in ce stadiu se afla cercetarile. Purtatorul de cuvant al IJP Cluj, Adrian Marian, nu stia vineri ca bistriteanul incetase din viata, inca de marti. „Daca asa este, atunci incadrarea juridica se va schimba", ne-a asigurat Marian.

Ancheta declansata de Politie si Procuratura va lua astfel o alta turnura, anchetatorii urmand sa schimbe incadrarea juridica in cazul agresorilor - de la vatamare corporala grava la lovituri cauzatoare de moarte.

Am aflat de la purtatorul de cuvant al IJP Cluj ca unul dintre agresori a fost retinut saptamana trecuta. Nicolae Eduard Poczo, de 25 de ani, din Cluj-Napoca a fost retinut de politisti pentru 24 de ore, dupa care procurorii au eliberat pe numele sau un mandat de arestare preventiva pe 29 de zile.

Celalalt individ, de nationalitate israeliana, Sallim Nur, considerat si el suspect in acest caz, nu este de gasit. Politistii clujeni l-au dat in urmarire generala si spera sa il retina cat mai repede. Israelianul de 22 de ani este student la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hateganu" din Cluj.

Agresorii locuiesc pe strada Observatorului din Cluj-Napoca si, din cate se pare, nu sunt la primul scandal de acest fel. De furia celor doi nu a scapat nici clujeanul Vlad Ivancescu, coleg cu Alex Oltean. Acesta a primit o portie de pumni si picioare, dar a scapat cu cateva vanatai si cinci dinti scosi.

Anchetatorii nu au stabilit insa cu exactitate motivul pentru care Nur si Poczo i-au luat la bataie pe Alex si Vlad, care au plecat la ora 4.00 dimineata de la petrecerea de absolvire a facultatii, organizata in barul „Country" din apropierea Complexului Hasdeu. Trebuie precizat faptul ca atacatorii au luat si ei parte la petrecere. Cine i-a invitat, nu se stie.

Din informatiile noastre, o prima ipoteza indica faptul ca agresorii i-ar fi confundat pe Alex si pe prietenul sau cu alti doi tineri, cu care au avut o discutie dura pe durata petrecerii. O alta varianta vehiculata este aceea ca batausii ar fi vrut sa se „distreze" cu o prietena a celor doi, dar acestia au luat apararea fetei.

Bineinteles ca acestea sunt simple speculatii, pe marginea carora anchetatorii refuza sa comenteze. Cel putin deocamdata. Purtatorul de cuvant al Parchetului Curtii de Apel Cluj, Liviu Ungur, nu a putut fi de gasit pe telefonul mobil pana la inchiderea editiei. In schimb, directorul Insitutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic (omul in masura sa ofere informatii referitoare la autopsie - n.

red.), ne-a repezit, spunand ca nu este obligat sa ofere date despre caz. Din informatiile noastre, agresorii au continuat sa il loveasca pe Alex cu picioarele in cap si dupa ce acesta se afla intins la pamant. A suferit un traumatism cranio-cerebral, care, ulterior, i-a fost fatal.

Familia Oltean intentioneaza, din cate se pare, sa-i actioneze in instanta pe medicii de la spitalul de urgenta din Cluj, care ar fi gresit atunci cand au sustinut initial ca Alex s-a aflat in coma alcoolica. Portivit informatiilor pe care le detinem, bistriteanul a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie destul de tarziu, adica dupa mai bine de 10 ore dupa ce a fost dus la urgenta.

Vinerea neagra

Multe lacrimi si durere. Vineri la amiaza, tanarul a fost condus pe ultimul drum asa cum se cuvine. I-au fost alaturi parintii, fratii si numerosi prieteni. Multi tineri de varsta lui care il cunosteau si cu care am vorbit ne-au marturist ca nu il vor uita niciodata pe Alex. „Va ramane viu in sufletele noastre" - acesta a fost mesajul transmis de toti apropiatii care l-au plans.

Alex Oltean se va odihni in curtea Bisericii „Vasile cel Mare", situata pe strada Alexandru Odobescu. Redactia GAZETEI de Bistrita transmite familiei indoliate "Sincere Condoleante".