Patru persoane, Cornel Marius Paraschiv (23 de ani), Paul Gruia (25), Gabriel Razvan Maftei (18) si Ciprian Radu (24 de ani), toti din Bacau, au fost arestati preventiv ieri de Tribunalul Bacau pentru inselaciune pe Internet.

Cei patru au fost arestati in urma unui flagrant realizat luni, in timp ce se incasau 200 de dolari sositi prin Western Union.

„Inteligenta cenusie“ a grupului, Marius Cornel Paraschiv, are doar cinci clase in timp ce Ciprian Radu era tehnoredactor la ziarul „Monitorul de Bacau“, din redactia caruia accesa site-urile si lua legatura cu "clientii".

Cel bagat la inaintare, pe post de „sageata“, era Paul Gruia, care se prezenta la Western Union si ridica banii. Pentru aceasta, isi lua partea leului, 30 la suta din incasari, restul fiind impartit intre ceilalti.

De-a lungul timpului, din banca s-au ridicat sume cuprinse intre 100 si 1.400 de dolari.

Cu ajutorul site-ului EBAY spart si modificat de cei patru bacauani au indus in eroare 153 de cetateni straini, carora le-au oferit spre vanzare prin sistemul licitatiilor prin Internet bunuri pe care nu le aveau. Intrau pe site, propuneau, cereau dar si conditionau trimiterea obiectului numai dupa achitarea sumei.

Primeau banii si uitau de american.

In acest fel, au reusit sa adune 60.000 dolari in numai un an de zile.

Cei inselati au sesizat FBI , care la randul lui a alertat autoritatile romane si in cele din urma autorii celei mai mari fraude pe Internet din aceasta zona, si poate si din tara, au fost prinsi.

Luni, cei patru au fost retinuti pentru 24 de ore, iar ieri au fost prezentati unei instante a Tribunalului Bacau care a dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile pentru comiterea infractiunilor de inselaciune si asociere in vederea savarsirii unor infractiuni.