In urma unei anchete sociologice realizate recent am ajuns la concluzia uimtoare cum ca mass-media nu s-a infiltrat in viata oamenilor atat de mult pe cat se preconizeaza. Cel putin in mediul rural, accesul la informatie este foarte slab facilitat.

Pentru acest aspect au de suferit in primul rand tinerii, care sunt privati de acea educatie oferita prin mass-media, fiind, in felul acesta, defavorizati fata de cei din mediul urban.

Ancheta legata de nivelul consumului mass-media al elevilor s-a realizat in comuna Poiana Mare, judetul Dolj. Comuna nu intra in categoria localitatilor izolate unde, poate, la singurul chisc de ziare stocul este intotdeauna limitat si apar doar cateva nume de ziare, unde se poate asculta numai un radio local sau zonal si unde nu exista internet.

Poiana Mare ar putea fi un orasel, are 15 de mii de locuitori dintre care 1600 sunt elevi, se intinde pe o suprafata de 6 km, are 4 scoli, un liceu, 3 biserici. Cu toate acestea, respecta acele caracteristici ale unui satut izolat, deoarece mass-media este pe departe a ocupa un loc important in preocuparile si in viata lor.

Situatia in comuna

E de remarcat in primul rand lipsa ziarelor – la un numar atat de mare de locuitori, in prezent, nu exista nici un chiosc de ziare. A fost, intr-o perioada, insa nu oferea spre vanzare decat cele mai populare nume iar programul de lucru ramanea la latitudinea vanzatorului (deschis publicului cate o ora – doua pe zi). Se pare ca nici acesta nu renta si a fost desfiintat.

Singura solutie de acces la presa scrisa ar ramane abonamentul lunar.

In ceea ce priveste televiziunea, lucrurile stau mai bine – se pot prinde aproximativ toate posturile nationale, cu mici exceptii in unele zile. De existenta radioului se pare ca s-a uitat in aceasta comuna si asta pentru ca numai Radio Romania Actualitati si cateva posturi sarbesti si bulgaresti ajung sa fie difuzate.

Desi situate la numai 100 de km distanta, puterea de emisie a radiourilor locale cu sediul la Craiova, este prea mica si nu ajung sa fie receptionate la Poiana Mare. Aici, cea mai ingrijoratoare situatie o prezinta internetul, deoarece „lipseste cu desavarsire”.

Acestea fiind spuse, se poate cu usurinta constata ca aici mass-media nu se poate impune, dimpotriva, cei ce vor sa ia contact cu ea trebuie sa depuna eforturi.

In ce masura sunt afectati tinerii

Cercetarea a vizat situatia elevilor din clasele V-VIII vizavi de mass-media, cat de mult a patruns aceasta in viata lor, cat de interesati si, mai ales, cat de afectati sunt de ce se petrece in jur.

Astfel, rezultatele au aratat ca 90% din cei chestionati nu citesc niciodata ziare. Doar cativa, pasionati de sport, citesc Pro Sportul si Gazeta Sporturilor o data pe saptamana sau, altii, de cateva ori pe an. 95 % nu asculta niciodata radio, restul asculta ceea ce se poate asculta – Radio Romania Actualitati.

Tot atatia nu acceseaza niciodata internetul, fata de numai 5% care ajung in fata unui calculator de cateva ori pe an.

In ceea ce priveste televizorul, lucrurile se prezinta mult mai bine – toti cei anchetati au o mai mare sau mai mica legatura cu televizorul - 40% vizioneaza 4-7 ore, iar 60% 1-3 ore. Cele mai gustate emisiuni de catre micutii elevi sunt cele sportive, urmand cele muzicale si filmele. Se pare ca nu sunt deloc atrasi de emisiuni culturale si nu ii intereseaza buletinele informative.

Pe primul loc in topul posturilor TV se afla Atomic, urmat de postul Acasa, apoi, avand un punctaj aproximativ egal, Prima, ProTV si Antena1.

Cu toate acestea, foarte putini au crezut de cuviinta ca sunt necesare imbunatatiri in domeniu, ei vazand in mass-media numai partea de divertisment si mai putin cea de informare.

In concluzie, ancheta demonstreaza faptul ca in comuna Poiana Mare, reprezentativa pentru situatia din mediul rural, elevii nu beneficiaza de o culturalizare mass-media adecvata, nu au acel minim de informare, educarea fiind nula.