Deja celebru, cazul "bomba de la Primarie" a fost cap de afis atat in presa locala cat si in presa centrala. Supozitiile si intuitiile ziaristilor au fost intemeiate la vremea respectiva, daca tinem cont de faptul ca dupa mai bine de un an se face lumina in acest caz complicat. Pe 29 iunie 2004, a avut loc o noua infatisare la Tribunalul Bacau.

De aceasta data, pe lista martorilor care ar fi trebuit audiati se afla si fostul viceprimar al Bacaului, Laurian Lucas. Din motive mai putin cunoscute, acesta din urma s-a prezentat in sala de judecata la o ora destul de matinala, pentru a cere un nou termen in acest dosar, pe motiv ca "trebuie sa predau Primaria noii administratii".

Interesant e faptul ca acesta a venit la tribunal insotit de secretarele Primariei care si acestea trebuiau audiate. Cu toate ca nu au avut functii de decizie, si ele "trebuiau sa predea Primaria".

Surpriza termenului din data de 29 iunie a constat in cererea pe care acuzarea a formulat-o cu privire la studierea reclamatiilor pe care Geanina Olaru le-a inaintat Parchetului, reclamatii care evidentiau comportamentul inuman si abuzurile efectuate de organele de politie care au cercetat acest caz, in speta cel care s-a ocupat direct – subcomisar Cristian Cretu.

Conform spuselor fetei, in timpul anchetei au fost savarsite anumite abuzuri din partea subcomisarului. Cu toate ca tanara le-a declarat politistilor ca nu stie nimic despre telefonul pe care acuzatul Rancu l-ar fi dat la Primarie si in care se ameninta cu bomba, acestia au insistat sa o convinga de faptul ca Rancu este faptasul.

"Eu le-am raspuns ca nu stiu nimic, dupa care domnul Cretu a inceput sa-mi dea cu pumnii in cap si m-a trantit pe un scaun (…). Aproximativ pe la ora 15 m-a chemat iar domnul Cretu si a inceput din nou sa ma ancheteze, spunandu-mi sa declar ca numitul Robert Rancu a dat telefon. Nu stiam nimic si am refuzat sa dau declaratie.

Atunci, domnul Cretu a inceput sa ma bata si m-a intrebat daca-i cunosc pe Ovidiu Hasan si Iulian Halmac."

Acuzatii grave

Acuzele Geaninei Olaru merg mai departe si devin din ce in ce mai grave la adresa subcomisarului Cretu. Aceasta a declarat atat GAZETEI, cat si in plangerea inaintata la Parchet, ca omul legii a fortat-o sa intretina relatii sexuale in apartamentul sau de pe strada Energiei.

"M-a sunat in seara de Ajun, pe data de 24 decembrie 2002, spunandu-mi ca e Mos Craciun si am fost invitata si rugata sa ne intalnim. La ora 19 ne-am intalnit in fata la Redos, dupa care am plecat la Corso, in Orizont. Acolo a inceput sa ma ameninte si sa imi faca avansuri.

" Geanina Olaru a mai precizat ca, in aceeasi zi, subcomisarul Cretu "m-a luat la domiciliul sau din strada Energiei. M-a dus in dormitor si a incercat sa-mi dea pulovarul jos de pe mine, atunci eu l-am refuzat si iar a inceput cu amenintari. Pana la urma, de frica, spaima si luata cu forta, am intretinut relatii sexuale cu dansul.

" Declaratia poate fi reala, tinand cont de faptul ca Geanina Olaru a descris cu lux de amanunte intreg apartamentul subcomisarului Cretu. Drama tinerei a continuat si in urmatoarea perioada.

"Aproximativ in fiecare zi, timp de zece zile, organele de politie trimise special de domnul subcomisar Cretu m-au adus la sediu si m-au fortat sa dau declaratii in favoarea lor, pentru ca oficialitatile orasului Bacau au dat ordin, indiferent de situatie, vinovat sau nevinovat, Ovidiu Hasan sa fie arestat."

"Suntem in Romania"

Martora Geanina Olaru a ajuns si la Procuratura unde a fost audiata de procurorul Oana Schimdt Haineala. Se pare ca hartuirea a mers mai departe, tanara acuzand inclusiv pe procuror de abuz in serviciu. "Mi-a zis ca sunt o proasta, o debila mintal si o prostituata.

" In momentul in care tanara a cerut prezenta avocatului, raspunsul pe care l-a primit a depasit orice imaginatie: "mi-a zis ca am vazut prea multe filme americane si ca nu suntem in America, ci suntem in Romania." Declaratia fetei a fost inaintata Comisarului-Sef al Politiei Judetului Bacau in data de 24.02.2003.

Interesant e faptul ca la primele infatisari in instanta, aceasta delaratie plina de acuze foarte grave nu a fost luata in considerare, pana la ultima infatisare din 29 iunie a.c., cand s-a dispus studierea ei si s-a hotarat un nou termen pe 3 august.

In cautarea dreptatii

Pentru a demonstra toate acuzatiile facute, Geanina Olaru a facut zeci de memorii la toate institutiile abilitate, inclusiv la Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, la Politia municipiului si a judetului, la Procurorul General Tanase Joita, la Ministerul de Interne. Din pacate pentru tanara, toate adresele facute au ramas fara raspuns.

Acest fapt ridica multe semne de intrebare. In mod normal, institutiile susamintite erau obligate sa cerceteze si sa dea un verdict clar, fie el si negativ, macar datorita numelor grele care sunt acuzate de tanara: prim-procurorul Oana Schimdt Haineala, comisarul-sef Vasile Vrabie, comisarul-sef Nelu Nita, subcomisarul Ciubotaru, subcomisarul Cretu si procurorul Scurtu.

Din pacate, toate incercarile de a lua legatura cu principalul pion al intregii povesti s-a soldat cu numeroase esecuri. Totusi, purtatorul de cuvant al Politiei ne-a declarat ca nu stie nimic despre caz si ne-a indemnat sa luam legatura cu subcomisarul Cretu, care a fost de negasit.