Lupta corp la corp si modul de operare in cazuri extreme necesita, din partea luptatorilor din cadrul Departamentului de Interventie si Actiuni Speciale, o pregatire fizica si psihica dincolo de limitele admise de temperamentul unui om normal. In acest sens, luptatorii DIAS fac pregatiri intense dupa modelul trupelor americane SWAT.

Uimitor este faptul ca celebrul serviciu FBI a preluat unele tehnici de lupta de la DIAS, necesare in cazurile de descindere domiciliara in forta, de la luptatorii autohtoni. Asa cum este caracteristic romanilor, numai dupa ce altii adopta si pun in practica anumite idei ale noastre, abia atunci constientizam utilitatea celor gandite de noi.

Un exemplu in acest sens il prezinta si noua metoda de patrundere din lateral in perimetrul vizat, care este sub controlul unei persoane inarmate, in locul patrunderii frontale.

„Pana acum trei luni descindeam prin intrare laterala urmati de un alt luptator care asigura spatele.

Dupa mai multe analize, am ajuns la concluzia ca patrunderea frontala este mai indicata, in conditiile in care luptatorul are o parte din corp descoperita si neprotejata de vesta balistica, asa incat am schimbat tehnica, metoda fiind folosita in prezent si de FBI, dupa ce a fost publicata in revista lor Law Enforcement”, declara comisarul sef Emil Moraru, seful DIAS.

Ghidandu-se dupa principiul „impusti ce vezi”, acum luptatorii trag asupra a tot ce reprezinta o amenintare asupra vietii oamenilor legii.

O situatie care a condus la schimbarea de atitudine a reprezentat-o cazul paznicului de la depozitul de munitie de la Sibioara, care, dupa ce a impuscat un sofer de camion, a tras un incarcator de pistol in luptatorii DIAS, veniti sa dezamorseze situatia.

Dupa lungi momente de negocieri tinute pe marginea celor 14 capitole din Cartea negocierilor, subiectul a sfarsit prin a se sinucide cu pistolul furat din depozit. „In asemenea situatii, negocierile sunt purtate doar de comandantul DIAS, seful Politiei sau un socio-psiholog.

In cauza cel priveste pe Dumitru Lazar, speta a fost negociata de seful politiei dar fara mare succes”, declara Razvan Vlad, subinspector, adjunctul comandantului trupelor DIAS.

Luptatorii DIAS sunt controlati din cap pana la unghiile picioarelor

Pentru a forma un luptator la nivelul trupelor SWAT, este necesara o pregatire fizica zilnica, inot imbracat pe orice vreme si orice anotimp, escaladari pe un perete cu inclinatia de 45 grade, simulari de lupta corp la corp sau lupta cu scut mic, scut mare sau scut balistic. Toate acestea asezonate cu tehnicile de autoaparare intalnite in Aikido.

Potrivit sefilor DIAS, toaste acestea creeaza o adevarata masina de lupta dintr-un om normal.

Cum in actiunile specifice armei este necesar un echilibru psihic impenetrabil, luptatorii sunt supusi periodic la teste psihologice diferite de cele la care sunt supusi angajatii Ministerului Administratiei si Internelor.

Profilul psihologic este creionat de un specialist din cadrul Centrului National de Psihologie care asociaza rezultatele scrise cu raportul de activitati si comportament al subiectului in momentul actiunii.

O atentie deosebita se pune insa si pe controlul clinic obligatoriu la care toti politistii sunt supusi cel putin o data pe saptamana, de la par si pana la unghiile de la picioare. „Am avut si situatii in care un luptator nu a putut tine pasul cu colegii lui punandu-ne pe noi in situatia de a-l concedia”, a mai spus Emil Moraru