Programul National "Sali de sport", derulat prin Compania Nationala de Investitii, costa statul roman peste 100 milioane euro. Proiectul s-a transformat intr-un excelent instrument de rasplatire a celor care au contribuit financiar la prosperitatea partidului de guvernamant. Astfel, firme patronate de membrii, simpatizanti sau apropiati ai PSD au castigat zeci de licitatii.

Fara a acuza modalitatile de atribuire a licitatiilor sau patronii acestor firme, GAZETA va prezinta o radiografie a celor mai importante societati apropiate PSD care si-au adjudecat licitatii de construire de sali de sport.

Esti sponsor cu mine, sunt licitatie cu tine!

Concivia SA Braila a castigat licitatia pentru construirea a opt sali de sport, contractele valorand 60 miliarde lei. Potrivit informatiilor noastre, Concivia a contribuit anterior cu 100 milioane lei la bunul mers al partidului de guvernamant.

Dupa castigarea licitatiile, directorul economic al societatii, Ionel Avram, a obtinut un loc eligibil pe lista de consilieri judeteni ai PSD, fiind ales la scrutinul din vara. Nici in Ardeal lucrurile nu stau altfel. Bistriteanul Constantin Uta detine impreuna cu sotia sa firma CIPT Partener Bistrita-Nasaud.

Uta este cunoscut pentru scandalul privatizarii firmei Mopan Bistrita si este un apropiat al PSD. CIPT Partener si-a adjudecat licitatiile la patru sali de sport, suma totala fiind de 21 miliarde lei.

In Sibiu, firma Sinecon (sponsor neoficial al PSD, aflat pe lista "Club 75 PSD") a contribuit in iarna anului trecut cu 50 milioane lei la bunastarea PSD. Sinecon construieste o sala de sport in Lupeni si salile de la Liceul de Arte si Liceul Bruckenthal din Sibiu. Valoarea contractelor este 16 miliarde lei.

Tot pesedisti construiesc si in Caras-Severin, Hunedoara sau Prahova

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, Gheorghe Filipescu, este bun prieten cu fostul presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Ilie Mustacila,

acum subprefect de Caras-Severin, proaspat demis din functia de presedinte executiv al PSD Caras Severin. De numele "baronului" Mustacila se leaga scandalul Puwak. In calitate de presedinte al Consiliului de Dezvoltare Regionala, Mustacila a fost acuzat ca a acordat fonduri Phare firmelor la care este actionar.

Cel mai cunoscut caz vizeaza "subventia" de 5 miliarde lei acordata societatii Bocsa Min, unde Mustacila detine 10 la suta din actiuni. De asemenea, pe vremea cand "taia si spanzura" in judet, Mustacila a repartizat contracte importante unor firme care ulterior s-au implicat in construirea salilor de sport din judet.

Este si cazul societatii Cristicons Drobeta Turnu Severin.

Revenind la Filipescu, firma acestuia - Consproiect - a castigat licitatia de construire a unei sali de sport in Resita, pentru suma de 7,1 miliarde lei. Directorul general al Consproiect, Mihail Bogdan Dabija, este banuit ca si-a cumparat locul eligibil pe lista consilierilor locali ai PSD cu suma de 80 milioane lei. Dabija a fost ales in Consilul Local, dar apoi a demisionat.

Un alt apropiat al PSD este Neculai Rosu, prim-vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903). Firma sa, Romsconstruct SA Ploiesti construieste patru sali de sport pentru 21 miliarde lei. Societatea a avut o perioada de regres in legislatura trecuta, dar si-a revenit brusc incepand din 2001.

Fiul lui Oliviu Gherman a primit o lucrare de 1 milion euro

O situatie aparte este cea a lui Mihai Gherman, fiul fostului presedinte executiv al PSD, Oliviu Gherman, acum ambasador al Romaniei la Paris. Firma acestuia, Nordom, constuireste o singura sala de sport cu suma de, atentie, aproape un milion de euro.

Comparativ, finantatorul CFR Ecomax, Arpad Paszkanyi, intentioneaza sa modernizeze stadionul din Gruia la standarde FIFA / UEFA cu doua milioane euro. Pretul a doua sali PSD!

Revenind la sala lui Mihai Gherman, licitatia acesteia este extrem de interesanta. Ofertantul a fost Unitatea Militara 0388, desi sala aparea in Programul National de construire de sali de sport! Mai departe, anuntul respectiv aparea si in "publicatia independenta pentru informare, dezbateri si management in constructii - Tribuna Constructiilor", la capitolul licitatii constructii.

La numai cateva zile dupa aparitie, anuntul de licitatie a disparut atat de pe site-ul oficial al licitatiilor electronice guvernamentale, cat si de pe cel al Tribunei Constructiilor. Unitatea Militara 0388 este o unitate ce apartine Ministerului Administratiei si Internelor si are sediul in bulevardul Pache Protopopescu nr. 80.

Presedintele Camerei de Comert Buzau a primit lucrari de 3,5 milioane euro

Campioana nationala a licitatiilor in cadrul acestui program este Concas SA Buzau, care si-a adjudecat construirea a 20 de sali. Patronul firmei Concas SA este Ionel Gagu, presedintele Camerei de Comert Buzau, membru important al PSD Buzau. Contractul dintre Concas si CNI valoreaza 3,5 milioane euro.

De altfel, Concas este abonata la cheltuirea banului public, firma castigand mai multe licitatii finantate cu bani publici si fonduri Sapard, atat in judetul Bacau, cat si in tara.

Firma pesedistului Gagu a primit fonduri importante pentru constructia de locuinte in sistem ANL; a cumparat fostul sediu al Bancii Nationale Sucursala Buzau cu derizoria suma de un miliard de lei; si-a adjudecat trei licitatii Sapard de peste un milion euro pentru executia retelelor de alimentare cu apa in comunele buzoiene Manzalesti, Vintila Voda si Chiojdu; a "umflat" devizul

costurilor de la demontarea instalatiilor de incalzire existente la Colegiul Economic Buzau cu aproape 100 milioane lei, deviz aprobat de fostul primar PSD Constantin Boscodeala. Pentru aceasta ultima isprava, Camera de Conturi a somat Primaria Bacau sa recupereze paguba. De asemenea, Concas a lucrat la vila primarului Buzaului, situata, fireste, in centrul orasului.

Concas SA, prin firma Romferchin Buzau, la care este actionara, a fost implicata, alaturi de Stefan Vuza, in scandalul licitatiei de privatizare a statiunii Monteoru.

In jungla bacauana inving doar fratii Sechelariu si Ovidiu Musetescu

In Bacau, judet "patronat" pana nu demult de fostul primar Dumitru Sechelariu si de fratele acestuia, Sergiu Sechelariu, demsionar din functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor (minister prin care se deruleaza programul CNI), o mare parte din licitatii au fost adjudecate de firme care au legaturi apropiate cu PSD.

De exemplu, Eccor SRL construieste doua sali de sport pentru suma de 14 miliarde lei. Patronul firmei este Ioan Onofrei, membru si sponsor oficial al PSD, candidat la primaria Bacau in 2000 din partea ApR. Presa locala a relatat recent ca peretii uneia dintre salile construite de firma lui Onofrei au mucegait si au crapat.

Un alt prieten al fratilor Sechelariu care construieste o sala de sport in Bacau este Ion Prigoneanu. Firma sa, Conbac, a primit in "era Sechelariu" o lucrare de canalizare in valoare de cinci miliarde lei si a impartit cu una dintre firmele lui Sergiu Sechelariu o lucrare de 7,1 miliarde lei, ambele din bani publici, ordonatorul de credite fiind Primaria Bacau.

Alte doua sali de sport in judetul Bacau au fost adjudecate de Alconep SRL, care apartine unui fost consilier PSD din Onesti, Ilie Alecu. Societatea s-a mai infruptat si din fonduri europene, castigand doua licitatii Phare: retehnologizarea bazei de productie industriala Targu Ocna si construirea unei hale metalice in aceeasi localitate.

Ambele proiecte au fost initiate de administratia locala, iar Guvernul a finantat 25 la suta din lucrari.

Firma Securitatii, Arcom SA, si-a adjundecat opt contracte

La Bacau, campioana locala este insa firma Arcom SA. Aceasta si-a adjudecat opt contracte, in valoare de 1,3 milioane euro. Potrivit unor informatii, Arcom a fost patronata direct de Securitate, efectuand inainte de 1989 lucrari de construire de locuinte, scoli sau obiective industriale in Libia, Irak sau defuncta URSS (Krivoi Rog).

Administratorul Arcom a fost ex-ministrul Privatizarii Ovidiu Musetescu. In actionariatul Arcom se regasesc firme din Bucuresti, Arges, Bacau sau Iasi, care la randul lor si-au adjudecat licitatii pentru salile de sport. Cea mai "celebra" dintre acestea, Conimpuls, care-i apartine lui Sergiu Sechelariu.

Conimpuls este celebra pentru renovarea sediului sucursalei judetene a Bancorex (banca din care miliardele de dolari au disparut precum intr-o gaura neagra), pentru adjudecarea licitatiei (din fonduri publice) de reamenajare a caminului de studenti Kogalniceanu si pentru lucrarile de construire a noii cladiri a Tribunalului si Curtii de Apel Bacau.

La acest din urma obiectiv, Conimpuls lucreaza de cinci ani si a cheltuit aproape 100 miliarde lei.

Din banul public! Ministerul Justitiei a demarat o ancheta la acest proiect, dar, desi au fost descoperite anomalii de genul "pictura fresca murala digitala" (in traducere, niste biete colante aplicate pe perete) in valoare de 3,1 miliarde lei, s-a dat echivalentul celebrului "NUP"! Fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, sustine insa ca

nici o firma de-a sa nu a participat vreodata la o licitatie din bani publici.

Consilierii locali sau judeteni ai PSD sunt maestri emeriti

O alta categorie de firme care si-au adjudecat licitatii pentru lucrari la salile de sport sunt cele care apartin fostilor consilieri locali sau judeteni PSD. Constar SA Falticeni, patronata de Neculai Chirap, fost consilier judetean PSD, a castigat doua contracte in valoare de 17 miliarde lei. Constar lucreaza de doi ani la finalizarea lucrarilor de ecologizare a platformei Metadet Suceava.

Fondurile pentru ecologizare, 5 miliarde lei, au fost alocate de Guvern.

Apoi, SC Concivic, firma lui Constantin Negoita, fost consilier judetean Ialomita din partea PSD, executa lucrari la opt sali de sport, valoarea contracteleor fiind de 56,8 miliarde lei.

In judetul Mures, managerul societatii Consig Sighisoara, Florin Pipas, fost consilier PSD in Consiliul Local, constuieste trei sali de sport in valoarea de 37 miliarde lei si Sala Polivalenta pentru 1,6 milioane euro.

Mircea Georgescu este membru PSD, consilier judetean PSD Arges si fost vicepresedinte al Cosniliului Judetean. Georgescu sustine ca nu mai detine actiuni la firma Nordco SA, dar site-ul oficial al CJ Arges releva ca locul de munca al consilierului este Nordco SA. Firma si-a adjudecat lucrarile la trei sali de sport.

Nu in ultimul rand, firma Conired SA Ilfov, condusa de Vasile Georgescu, membru PSD si consilier local in Pucioasa, a castigat licitatiile la doua sali de sport pentru suma de 15 miliarde lei.

Au urcat in Top 300 si cu bani de la buget

De bani publici au beneficiat si o serie de oameni de afaceri care se regasesc in topul celor mai bogati oameni ai tarii realizat de revista Capital. De exemplu, Corneliu Istrate, patronul a trei firme de constructii, a obtinut de la Compania Nationala de Investitii 16 contrate de construire de sali de sport in valoare de peste 100 miliarde lei, adica 2,5 milioane euro.

Istrate, care are o avere de 12-14 milioane dolari, este proprietarul celui mai modern hotel din Galati, in care a investit peste cinci milioane dolari. Apoi, vicepresedintele Camerei de Comert Valcea, Dumitru Craciunescu, a contractat sase lucrari in valoare de aproape 50 miliarde lei.

Craciunescu, cu o avere estimata la 8-9 milioane dolari, este proprietarul unic al firmei Diana SRL si a facut avere din comert de tip supermarket, din procesarea carnii si a produselor lactate.

TIM, IMI si Acomin - fericitii clujeni ai banului public

IMI SA si-a adjudecat doua locatii in judetul Cluj si alte opt in judetele Alba si Maramures. IMI este o "fantoma" a licitatiilor pentru salile de sport.

In actele Companiei Nationale de Investitii, firma apare sub denumirea de SC Intreprindere Montaj Instalatii SA, dar participarile la licitatie au fost facute sub titulatura de IMI SA! Potrivit CAEN, societatea are ca obiect de activitate lucrari de instalatii si izolatii. Cam putin pentru ridicarea unei sali de sport! IMI este inregistrata cu sediul pe aleea Mocira, nr.

4, din celebra comuna maramureseana Mocira. Actionar principal si director general al societatii este "baronul"Alexandru Parjol. Firma lui Parjol este celebra in Maramures pentru afacerile sale. Nu o data, IMI a refuzat sa-si plateasca subantreprenorii, unul dintre cazuri ajungand chiar in instantele de judecata.

Parjol si-a platit in cele din urma datoriile, la care a adaugat si un bonus,

avand in vedere ca se apropia termenul de demarare a Programului Sali de sport.

TIM SA, dator la stat, face afaceri banoase pe banul public

Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii - TIM SA Cluj condus de Traian Oarga a castigat sapte locatii in judetele Cluj, Salaj si Alba. TIM este una dintre societatile de constructii agreate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazului Natural.

Recentele succese ale TIM in domeniul transportului gazelor naturale au vizat doua contracte pentru zonele Vulcan (judetul Hunedoara), respectiv Vintu de Jos (jud. Alba). La Vulcan, TIM a incasat 10 miliarde, iar apoi a avut nevoie de trei luni pentru a aduce teava necesara unei conducte de un kilometru.

La Vintu, lucrare in valoare de 100 miliarde lei, TIM a organizat santierul in termenul record de 45 de zile! Din buchetul de contracte banoase al TIM SA, un loc important il ocupa cel incheiat cu Primaria Cluj pentru modernizarea strazii Maramuresului si a podului peste paraul Lomb. Suma contractului: 116 miliarde lei.

Strada Maramuresului este in continuare neterminata, iar peste Lomb este un pseudo-pod.

Tot la Cluj, TIM s-a ocupat si de modernizarea sediului Directiei Sanitar-Veterinare. Pretul contractului - 3 miliarde lei, la care s-au adaugat alte 1,6 miliarde lei pentru "lucrari neprevazute". Urmarea: un sediu renovat cu 4 miliarde si jumatate. A fost schimbata o draperie, s-a pus faianta si a fost refacuta o camaruta de 2/2 m.

TIM SA are, prin firma sa de proiectare PROECTA SA, datorii consistente fata de Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj, acumulate de-a lungul a zece ani. Toate pentru avize neplatite privind descarcarea terenurilor de sarcina istorica.

O alta societate din Cluj care construieste sali de sport este Acomin SA.

Societatea a obtinut in 2002 un contract de aproape 10 miliarde lei pentru modernizarea sistemului de producere si distribuire a energiei termice in ansamblul de locuinte C.T.1 Aleea Carpati din Targu Mures.

Apoi, Acomin a devenit bun prieten cu Ministerul Industriei si Resurselor, de la care a obtinut lucrarea de inchidere si ecologizare a minelor Petrila Est (2,6 miliarde lei), Priboi (1,7 miliarde lei), Paroseni Nord (400 milioane lei). Nu in ultimul rand, a bifat un contract de 5,2 miliarde lei pentru modernizarea Penitenciarului Aiud.

Proiectul continua si la anul!

Cu toate ca premierul Adrian Nastase a facut un pariu cu presedintele Comitetului Olimpic Roman, Ion Tiriac, ca pana la finele acestui an vor fi terminate cele 400 de sali de sport, miza pariului fiind o limuzina Mercedes, ultimul tip, premierul da semne ca a pierdut limuzina! Saptamana trecuta, la sedinta cu presedintii consiliilor judetene, Nastase a marturist ca ar fi foarte bucuros daca ar

putea continua proiectul si in anul 2005! Premierul a pasat apoi insuccesul in seama administratiile locale, care s-au dovedit incapabile sa gestioneze proiectul. In primul rand, nu au reusit sa gaseasca amplasamente pentru sali.

Sali terminate de dragul premierului

Pana la mijlocul lunii august 2004, au fost receptionate 296 sali de sport din cele 436 pentru care s-a organizat licitatii. Mai raman de finalizat 140 de sali pana la finele anului. Tot mai multe voci afirma ca lucrarile sunt efectuate in sistem "hei rup" socialist. Salile sunt predate nefinisate, doar pentru a iesi la numar.

In acest sens este elocvent cazul unei sali din judetul Mures care ar fi trebuit inaugurata de Nastase. Peretii nu erau finisati, sala nu avea inele de baschet, porti de handbal sau spaliere. Un alt exemplu este sala de sport de la Scoala Avram Iancu din Turda, care a fost inaugurata inainte de alegerile din iunie, fara dotari. Administratia locala a organizat o licitatie pentru dotarea scolii!

Sali imense, costuri aberante

Salile de sport ale Programului Nastase s-au transformat intr-un calvar pentru conducerile unor scoli. Astfel, in multe locatii au fost construite sali imese pentru scoli cu numar restrans de elevi. La iarna, factura utilitatilor (incalzire, iluminare) va fi imensa. Cum scolile, in grija carora se afla salile de sport, abia au bani pentru reparatii curente, ramane de vazut cum vor plati facturile.

Directorii scolilor au la dispozitie o serie de solutii: fie inchiriaza sala unor cluburi sau asociatii private, fie ii pun pe elevi sa se joace in bezna si frig, fie pun lacatul pe sala!

Site-ul CNI a disparut!

Curios, site-ul CNI a disparut. Orice accesare a adresei www.cni.ro duce la site-ul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care are doar o trimitere la programul salilor de sport.

Pe trimiterea respectiva se afla o "lauda de sine" a fostului ministrului al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, precum si o trimite la intortocheatul si incompletul site de licitatii electronice oficiale www.e-market., e-licitatie.ro.

Toate acestea in timp ce fostul site al CNI era cat se poate de simplu de utilizat si, in ciuda unor greseli, era complet si detailat in ceea ce priveste licitatiile din cadrul programului de constructie a salilor de sport. Poate prea complet si detailat?