Infiintarea unei scoli cu predare in limba romana in comuna bacauana Ghimes a fost considerata anul trecut o victorie de catre Inspectoratul Scolar care a promis ca va rezolva problema caldurii. La un an dupa acest eveniment copiii romani invata in frig intr-un imobil in care conductele de apa au fost taiate in timp ce scoala maghiara are toate conditiile, mai putin cadre didactice.

Am revenit dupa un an. Intram in sala unde invata copiii de la gradinita. Educatoarea este nevoita sa-i lase infofoliti in paltoane, iar un resou emana putina caldura. Putem spune ca acesti copii sunt putin mai norocosi decat colegii lor din clasele simultane I - II, unde invatatoarea Virginia Merlusca se plange de conditiile improprii in care isi desfasoara activitatea.

Are un calorifer in priza, dar priza este defecta! Ca o incununare a "eforturilor" deosebite depuse de Consiliul Local, de-abia dupa un an a fost cumparata o tabla care, deocamdata, n-a fost prinsa pe perete. A adus-o un parinte. Educatoarea Daniela Ailincai ne spune ca nu exista apa in scoala. "Cara femeia de serviciu apa de la o fantana, zeci de caldari, si toarna in WC-uri", spune ea.

"Grija" fata de aceasta scoala cu predare in limba romana din satul Ghimes este dovedita de firma unitatii: litere dezlipite, pe care le flutura vantul, aproape ca nu se mai cunoaste nimic. In schimb, cadrele didactice au pus mana de la mana si au facut o firma noua, care zace undeva, langa un perete, in Gradinita.

Asadar, fara apa si caldura, desi la Ghimes, diminetile de octombrie sunt foarte racoroase, iar padurea, atata cat mai este, se afla la doi pasi.

Conditii mai bune la "maghiari"

Ne indreptam spre unitatea scolara unde se invata in limba maghiara. Diferenta se vede imediat ce intri in curtea scolii: o gramada de lemne sfideaza situatia din scola vecina. Pe hol caldura, in salile de clasa la fel, in cancelarie nu mai spunem. "Avem lemne. Singura noastra problema e cu incadrarea - declara directorul scolii, Mihaly Tanko.

"Nu avem cadre didactice titulare care sa predea limba maghiara, folosim pensionari. O doamna din Lunca de Sus face naveta si preda maghiara. Ar mai fi ceva discutii si referitor la manualele scolare".

Explicatii care nu tin de cald

"La scoala romaneasca s-au taiat tevile de la bazinul cu apa, de vreo trei luni" - spune primarul comunei Vilmos Garbea, fost "vice" in vechea administratie. "Nu stiam pana la inceputul anului scolar ca n-au apa la scoala. Am hotarat in Consiliul Local sa construim o fantana si sa punem hidrofor.

Problema calduirii nu poate fi rezolvata deocamdata cu centrala, desi exista instalatia, o sa facem niste sobe". Ce nu spune primarul este ca propunerea de a se sapa o fantana a fost facuta de consilierul Viorel Oltean, cel care s-a zbatut enorm anul trecut sa se infiinteze aceasta scoala in limba romana, in satul Ghimes.