In ziua de azi, una dintre cele mai stringente probleme ale unui tanar sau ale unei perechi casatorite este locuinta. Programul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) a prevazut realizarea, in perioada 2001-2004, a peste 38.000 unitati locative la nivelul tarii. La Cluj au fost date deja in folosinta cateva blocuri pentru tineri.

In timp ce unii doar tanjesc dupa asemenea locuinte si completeaza saptamanal cate un formular, altii dau cu pixul aproape in batjocura pe un formular si primesc repartitia. Totul e sa ai cateva firme in spate si pe cineva din comisie in fata!

Punctajul ANL

Pentru a putea obtine o locuinta ANL cu chirie, solicitantul trebuie sa completeze o cerere tipizata, pe baza careia se acorda un punctaj.

Punctajul depinde de conditiile in care locuieste solicitantul (in chirie, la parinti sau rude), de suprafata locuibila detinuta cu chirie, de starea civila, numarul de copii, persoanele in intretinere, venitul mediu lunar pe membru de familie, studii, loc de munca etc. Oricum, angajatii institutiilor bugetare sunt avantajati (!).

Dosarul Rozescu

Fisa de stabilire a punctajului cu numarul 45.694/42/30 iunie 2003 apartine Otiliei Rozescu, nascuta in 1 iunie 1975, casatorita cu Florin Rozescu si angajata cu contract de munca pe perioada nelimitata la Serviciul de Ambulanta Cluj.

Otilia Rozescu marturiseste in cerere ca sta impreuna cu parintii, ca are "intre 11,9 - 8 mp pe membru de familie", ca este casatorita, nu are copii, are studii medii si lucreaza intr-o institutie bugetara. Si sotul ei are studii medii, spune Otilia Rozescu in cererea formulata pentru a primi o locuinta ANL.

La capitolul Venit net lunar realizat pe membru de familie in 2002 este trasa cate o liniuta la toate cele trei rubrici: mai mic decat venitul minim net pe economie (1,75 milioane lei), intre venitul minim net pe economie (1,75 milioane lei) si venitul mediu net pe economie (3,881 milioane lei), peste venitul mediu net pe economie (3,881 milioane lei).

Facem mentiunea ca sotul Otiliei, Florin Rozescu, dupa cum veti afla in continuare, este patronul unei firme, ba chiar colaboreaza cu firme italiene, consortii imense ce controleaza activitatea industriala din regiunea Padova.

Conform acestei fise, Otilia Rozescu avea 39 de puncte: 10 pentru ca locuieste cu parintii sau rudele, 3 pentru ca dispune de doar "11,9 - 8 mp pe membru de familie", 6 pentru ca este casatorita, 5 pentru ca are studii medii si 15 pentru ca lucreaza la o institutie bugetara. Total: 39 de puncte! Un punctaj extrem de mic!

Din 39 de puncte s-a ajuns la 69

In aceste conditii, sotii Rozescu au inceput sa modifice datele de pe formular. Mai intai au trecut 10 puncte in dreptul capitolului Venit net lunar realizat pe membru de familie in 2002, la rubrica intre venitul minim net pe economie (1,75 milioane lei) si venitul mediu net pe economie (3,881 milioane lei).

Saracul patron Rozescu! La Total s-a taiat peste 39 si s-a inscris 49! Apoi, au aruncat o scurta privire peste cererile celorlati solicitanti! Si au vazut ca tot au un punctaj mic.

Asa ca Otilia Rozescu a devenit brusc absolventa de studii superioare! Cele 5 puncte au fost taiate, iar in locul lor au fost inserate cele 25 de puncte cuvenite pentru absolvirea unei facultati! La punctajul total, s-a taiat peste 49 si s-a trecut 69 (49-5+25)! Eh, asa mai merge!

Undeva, in josul formularului, descifram si doua note informative: "Lipsa acte doveditoare loc de munca sot (statutul firmei)" si "Lipsa declaratie de venit global 2002 pentru sotie".

De unde a stiut comisia ca sotul solicitantei lucreaza la o firma din moment ce la capitolul Loc de munca actual sot(ie) erau trecute cate o liniuta la toate cele trei rubrici: institutie bugetara - alte institutii de stat - SRL, SNC, AF, PFA?!

Nu stim daca modificarile au fost facute dupa inregistrarea cererii sau inainte! Cum insa este putin probabil ca modificarile sa fi fost facute inaintea inregistrarii (pe principiul "Nu primim bancnote rupte sau deteriorate", "Va rugam numarati banii, reclamatii ulterioare nu primim", "Cererile cu modificari sau stersaturi nu vor fi luate in considerare"), va lasam pe dumneavoatra sa stabiliti cine a modificat cererea.

Important este ca familia Rozescu Florin si Otilia figureaza ca fericiti posesori ai unei locuinte ANL in blocul M1, apartamentul 6, din complexul Mehedinti, Manastur!

Unde e necurat, e si Rozescu

Numele lui Florin Rozescu este implicat in trei afaceri, una mai dubioasa decat cealalta, fara sa mai punem la socoteala si cererea ANL. Rozescu are o firma fantoma de servici imobiliare si un SRL de comert cu autovehicule, piese auto si accesorii auto.

De asemenea, numele lui Rozescu este implicat si in afacerea Interport, una fata de care pana si consilierii locali clujeni au rezerve in ceea ce-i priveste transparenta si corectitudinea.

Asadar, Florin Rozescu este asociat unic si administrator al firmei Leia International. Aceasta are ca obiecte de activitate "comert cu autovehicule, comert cu piese si accesorii pentru autovehicule, vanzarea motocicletelor, pieselor si accesoriilor aferente, vanzarea cu amanuntul a carburantilor pentru autovehicule si agentii imobiliare".

In Cluj exista o agentie imobiliara numita Leia International, de care nu a auzit insa nimeni. Firma are, totusi, un site de prezentare pe internet. Descoperim ca Leia International ofera si servicii de turism, obiect de activitate nedeclarat in actele firmei. Apoi, spicuim din prezentarea firmei: "Fiind membra a U.N.A.I. si avand o vechime de ani de zile si o multitudine de contracte incheiate, firma Leia International SRL se ocupa, in principal, numai de contracte cu valoare mare".

Am descoperit insa ca Leia nu este membra UNAI si nici nu a fost vreodata. "In viata mea nu am auzit de o asemenea societate imobiliara. Va asigur ca ea nu este si nu a fost niciodata membra UNAI sau UNIM", ne-a declarat Ioan Pop, directorul executiv al UNIM.

Precizam ca UNAI era Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare care, prin reorganizare, a devenit UNIM, adica Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare. Pe acelasi site, Leia International ofera chiar si un numar de telefon de contact.

Deloc surpriza, numarul respectiv de mobil nu este dat in folosinta! Vreo adresa a marii societati imobiliare care se ocupa doar de contracte cu valoare mare? Nici vorba!

Rozescu, la fel de fantomatic precum firmele sale

Leia International a lui Rozescu este o firma de apartament cel putin fantoma. Sediul societatii este pe strada J.J. Rousseau, nr. 5, bloc F 2, ap. 9. Desi a fost infiintata in septembrie 1998, nu a depus niciodata o declaratie fiscala! Asa ca nu va putem spune cat de profitabile sau de paguboase sunt afacerile lui Rozescu!

Florin Rozescu nu a fost de gasit. Numarul de telefon al firmei sale imobiliare este inexistent. Interport, firma pe care a sustinut-o in fata CL Cluj, nu si-a stabilit persoana de contact cu reprezentantii Consilului Local. La adresa firmei Interport - Bulevardul N. Titulescu nr. 28, ap. 22 - usa este mereu inchisa. La adresa firmei lui Rozescu, Leia International, este doar un caine care latra.

La blocul ANL din Manastur, M1, ap. 6, cineva s-a uitat pe vizor, dar nu ne-a deschis. Probabil a crezut ca suntem de la UNAI! Noi am fi vrut sa il intrebam pe Rozescu doar atat: "Ati primit locuinta ANL?" si "Sotia dumneavoastra are studii medii sau superioare?"

Teparii Consiliului Judetean Timis…

Se pare insa ca Rozescu este un personaj bine vazut de italieni! El l-a insotit pe cetateanul italian Angelo Antognetti, care a sustinut recent un proiect grandios in fata Consiliului Consultativ din Cluj. Rozescu a intrat aici intr-o mega escrocherie internationala.

In urma cu doi ani, Consiliul Judetean Timis si firma Interporto Romania SRL au semnat un contract de parteneriat. Proiectul prevedea acordarea a 150 ha de teren pentru construirea unui parc industrial, o platforma gigant care urma sa fie legata la toate mijloacele de transport: feroviar, maritim, aerian si rutier.

Ulterior, Interporto a majorat capitalul afacerii, scotand CJ Timis din parteneriatul public-privat. PNA a demarat o ancheta asupra firmelor italiene care sunt asociate in societatea romaneasca Interporto, iar FBI o alta ancheta, existand banuiala ca intreaga afacere ar fi fost, de fapt, un paravan pentru spalarea unor sume de bani provenite din strainatate.

… adulmeca prada numita Consilul Local Cluj

La inceputul lunii septembrie 2004, pe adresa Primariei Cluj a sosit o cerere prin care SC Interport SRL, cu sediul pe Bulevardul N. Titulescu nr. 28, ap. 22 solicita asocierea cu Consiliul Local Cluj in vederea realizarii Parcului Industrial Est, pe un teren de 5,5 ha, situat in partea de nord-est a orasului (zona Bulevardului Muncii).

Interesant este faptul ca nimeni din Primaria Cluj nu ne-a putut pune la dispozitie un numar de telefon al vreunei persoane de contact din partea Interport. Printre altele, Interport promitea realizarea a peste 1.000 de locuri de munca. Momeala pe care reprezentantii Consiliului Consultativ din Cluj au inghitit-o, dand unda verde proiectului.

Sustinerea proiectului a fost facuta, asa cum am spus, de cetateanul italian Angelo Antognetti, asistat de fericitul ANL-ist Florin Rozescu. Consiliul Local Cluj ar fi trebuit sa ia in discutie proiectul de asociere in sedinta din 30 septembrie, dar, avand in vedere teapa incasata de CJ Timis, luarea unei decizii a fost amanata.

Interporto-Interport: aceeasi Marie cu alta palarie!

Interporto, firma care s-a distrat cu CJ Timis, are opt actionari, toti persoane juridice, dintre care sase italiene. Cei doi actionari romani sunt Consiliul Judetean Timis si Monlandys SRL. Monlandys SRl este insa parte a "Industrie Maurizio Peruzzo", un grup industrial italian.

Ceilalti sase actionari sunt Consortio Zona Industriale e Porto Fluviale di Padova, Finest SPA, Immobiliare Generale Veneta, Interporto di Padova, LO SEC SRL si Simest SPA. Consortio Zona Industriale e Porto Fluviale di Padova (ZIP Padova) este un gigant italian ce detine aproape tot "ce misca" in domeniul rutier sau maritim in zona portului Padova.

Finest si Simest sunt fonduri de garantare a investitiilor italiene din Europa Centrala si de Est, societati ce sprijina investitiile italiene in afara granitelor si pentru care guvernul italian a dat legi speciale de creare si functionare. Immobiliare Generale Veneta este o societate care se ocupa de terenurile si cladirile din afara "cizmei" destinate investitilor italiene.

Interporto di Padova este firma componenta a ZIP Padova si se ocupa de Portul Padova, iar LO SEC SRL este firma Camerei de Comert si Industrie Padova, avand sediul in aceeasi cladire.

Interport Cluj are sase actionari, doua persoane fizice si patru persoane juridice. Cele doua persoane fizice sunt Luigi Finco si Adriano Silvian, ambii cetateni italieni. Dintre cele patru persoane juridice, doua sunt italiene (CIB Unigas SPA si Cofima SRL) si doua romanesti (Hanna Instruments si Caregnato Europa).

CIB Unigas este producator de echipamente industriale, iar Cofima SRL este principalul concesionar din portul Padova. Hanna Instruments este un mamut international, cu sediul principal in… Italia, avandu-l ca director general pe Martino Nardo, iar Caregnato Europa este o firma de transport cu acelasi sediu ca si Interport (pe Bulevardul N. Titulescu nr. 28, ap. 22)!

Legatura dintre firma care a inselat autoritatile timisene - Interporto - si firma care intentioneaza sa "investeasca" la Cluj - Interport - este greu de dovedit, dar nu imposibil. Asadar, Carlo Sabatini este presedintele CA Interporto Padova (Timis) si unul dintre directorii Uniexport Padova. Uniexport este membra a Unindustria Padova.

Iar vicepresedintele Unindustria Padova este tocmai Luigi Finco (Cluj). De asemenea, Consortio Zona Industriale e Porto Fluviale di Padova (Timis) este si ea membra a Unindustria Padova, unde Finco este vicepresedinte.