La mijlocul anului 2003, in Romania a patruns un nou Program SAPARD, in valoare de 153 milioane de euro, pentru imbunatatirea si revigorarea agroturismului romanesc.

Programul SAPARD este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeana pentru a ajuta statele candidate sau tarile care si-au depus cererea de aderare la Uniunea Europeana in procesul de pre-aderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Pentru acestea, Romania a primit peste 150 de milioane de euro. Programul este impartit in 6 masuri: Masura 1.

1 - Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole ", Masura 2.1 - "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, Masura 3.1 - Investitii in exploatatii agricole, Masura 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, Masura 4.1 - Imbunatatirea pregatirii profesionale si Masura 4.

2 - Asistenta tehnica pentru obtinerea unui credit SAPARD.

Dintre acestea, pentru micii producatori cea mai avantajoasa este Masura 3.1, care permite investirea intr-o noua afacere in domeniul agricol sau agroturistic.

Proiectele din cadrul acestei masuri sunt considerate a fi investitii generatoare de venituri si se refera la aproape orice activitate in domeniul culturilor de camp, serelor, fermelor de animale sau pasari, pomicultura, viticultura sau horticultura. In cadrul acestui program vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro.

Din aceasta suma 50 la suta e contributie privata si 50 la suta contributie publica, din care 75 la suta contributie SAPARD, iar 25 la suta din bugetul national. Persoana care solicita un asemenea imprumut nerambursabil trebuie sa fie ori persoana fizica autorizata, ori asociatie familiala, ori societate pe actiuni sau societate cu raspundere limitata. Pana aici, toate bune si frumoase!

Imposibilitatea obtinerii unui credit

Un proiect serios se ridica la minimum 25-30.000 euro. Asta inseamna ca solicitantul trebuie sa demonstreze ca are la dispozitie jumatate din suma, adica cel putin 15.000 de euro (600 milioane lei). Daca ii are in buzunar sau in banca, foarte bine. Daca nu, poate solicita acest ajutor unei banci.

Site-ul oficial al Programului SAPARD are o lista cu peste 20 de banci care ofera asemenea credite in baza unui parteneriat cu Agentiile SAPARD! O parte dintre bancile listate acolo insa nici macar nu au auzit de acest program. "Avem credite numai pentru persoanele juridice care au deja o activitate consistenta.

In ceea ce priveste creditarea unui Program SAPARD, adresati-va celor de la SAPARD", ne-au raspuns reprezentantii unei banci.

In alte locuri, se stie de SAPARD, dar programul de creditare nu a fost inca pornit! Alte banci ofera asemenea credite, dar conditiile impuse sunt drastice, ele putand fi "bifate" eventual de cateva firme prospere din Cluj, nicidecum de un mic intreprinzator care de doi-trei ani se chinuie cu o mica ferma sau care a devenit persoana juridica doar de cateva saptamani.

In primul rand, bancile cer ca angajatii firmei respective sa aiba pe cartea de munca salarii de minimum 200 euro (!) la un imprumut de 20.000 euro. Un intreprinzator care a devenit persoana juridica de putin timp, dar care are o experienta acumulata de o viata in domeniul agricol nu are nici o sansa la un imprumut.

"Noi cerem experienta in derularea unei afaceri, si nu experienta in activitate", au glasuit la unison bancile. Dupa 5-6 raspunsuri de acest gen, micul intreprinzator scoate cartela din telefonul public, ii trage un sut pisicii de langa cabina si se "afunda in meditatie".

Romania a cheltuit doar 1,1 la suta din Masura 3.1!

Jungla obtinerii unui credit la o banca se vede si in realizarile de pana acum ale Programului SAPARD. La nivelul judetului Cluj au fost aprobate 20 de proiecte, in valoare de 423,4 miliarde lei. La masura 3.1 au fost aprobate patru proiecte, in valoare de 20,5 miliarde lei (512.000 euro).

"Stam foarte bine la proiecte finalizate, suntem peste media pe tara", a spus Vasile Dobocan, reprezentantul Biroului Regional SAPARD de pe langa Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Cluj. Cele patru proiecte ale Masurii 3.1 reprezinta, asadar, 20 la suta din numarul total al proiectelor SAPARD pe judetul Cluj. In Romania sunt 41 de judete.

Daca judetul Cluj este peste media nationala, (care trebuie sa fie in jur de maximum 15 proicete), asta inseamna ca, in judetele Romaniei, au fost finalizate aproximativ 615 dosare! Dintre acestea, in medie, 5 la suta sunt cele pentru Masura 3.1. Adica, 123 la nivelul intregii tari! Pe site-ul SAPARD se specifica clar "Indicatori de realizare: numar de proiecte - 11.

000; numar de beneficiari - 11.000, din care numar de tineri agricultori sprijiniti - 2.400!". Ei, bine, Romania, prin programele sale de sprijinire a agriculturilor, a reusit sa finalizeze 1,1 la suta din Programul SAPARD oferit de Comunitatea Europeana. Nu ne mai intrebam de ce!

Castiga doar firmele de consultanta ca Intercas!

Din intreaga afacere a Programului SAPARD, cele mai norocoase sunt firmele de consultanta ce intocmesc documentatia necesara unui proiect. Acestea, in cazul in care proiectul este aprobat, primesc intre 3 si 12 la suta din valoarea proiectului.

Daca dosarul nu este aprobat, firma de consultanta, la mica intelegere cu solicitantul, primeste totusi in jur de 50 la suta din suma pe care ar fi trebuit sa o incaseze in cazul reusitei proiectului!

Una dintre firmele de consultanta care intocmesc documentatia necesara pentru un dosar SAPARD este Intercas SRL! Firma ne-a fost recomandata chiar de cei de la Biroului Regional SAPARD de pe langa Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Cluj! Sursele noastre afirma ca reusita unui dosar SAPARD depinde mult si de firma de consultanta care a intocmit dosarul.

Mai pe romaneste spus, dosarele care au fost realizate de anumite firme "agreate" sunt mereu primele pe listele de asteptare.

Celelalte, se pierd undeva in teanc! Daca ne luam dupa datele furnizate de Ministerul Finantelor, Intercas este o firma falimentara, care, in ciuda faptului ca de trei ani inregistreaza pierderi, se incapataneaza sa functioneze, ba chiar este recomandata de Biroului Regional SAPARD de pe langa Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Cluj!

Actionar cu 13 dolari!

In anul 2000, la data infiintarii, Intercas avea ca obiect de activitate "comertul cu ridicata al masinilor, accesoriilor si uneltelor agricole, inclusiv al tractoarelor". Firma are un asociat persoana fizica si unul persoana juridica.

Zuccarini Gian Carlo, nascut in 1951, are cetatenie italiana si este domiciliat in Pavullo nel Frignano, Italia! Italianul are 10 la suta din actiunile firmei si a participat la aportul capital al firmei cu suma de 200.000 lei, adica 13 dolari la vremea respectiva! Asociatul persoana juridica este B$M Trading, cu adresa Piazza Roma, nr.

30, Modena, Italia, firma ce detine 90 la suta din actiuni si a avut un aport la capital de 1.800.000 lei, adica 121 dolari! Adminsitratorul firmei este tot un cetatean italian, Mauro Bartoli, domiciliat in strada Piave, nr. 8, localitatea Nonantola. De cand functioneaza Intercas, oficial nu a avut decat pierderi! In 2000 a avut o cifra de afaceri de 506.856.

000 lei si pierderi de 1,007 miliarde lei, iar in 2001, la o cifra de afaceri de 983,551 milioane lei, a avut pierderi de 824,920 milioane lei! Nici in 2003 nu a fost sa fie, firma agreata de Biroul Regional SAPARD avand pierderi de 1,176 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 3,325 miliarde lei! Interesant este faptul ca Intercas nu are trecut in domeniul de activitate consultanta pentru

agricultura, ci, in functie de an (!) cultura cerealelor (2003), cresterea animalelor (2002), sau comertul cu ridicata al masinilor, accesoriilor si uneltelor agricole, inclusiv al tractoarelor (2000).