Din sofer, a ajuns director general la Loteria Romana, sucursala Cluj. A stat in acest post 12 ani. Suficient cat sa-si angajajeze sotia, fiica, ginerele, nepoata, nepotul, nora, varul, cuscrul si cuscra.

Coincidenta: a castigat la Loto doua apartamente cu trei camere la Poiana Brasov si numeroase excursii in Occident! Culmea: dupa ce a fost tras, in sfarsit, pe linie moarta, a fost reangajat a doua zi pe post de "consilier tehnico-administrativ", pozitie din care se razbuna pe "angajatii indisciplinati". Numele lui: Maxim Codarcea.

Maxim Codarcea poate fi considerat un rasfatat al soartei, un om pe care norocul nu l-a ocolit. Ba, dimpotriva. A urcat treptele ierarhiei, ajungand din scaunul de sofer tocmai in fotoliul de director al Loteriei Romane, sucursala Cluj.

In februarie 2004, in urma implicarii sale intr-un scandal de presa, a fost brusc pensionat. Nu putini au fost cei care s-au gandit atunci ca vremea "dictaturii" Codarcea a apus.

S-au inselat amarnic. Omul al carui nume a devenit sinonim cu loteria clujeana a "renascut" din propria cenusa, trecand la represalii dure impotriva unor angajati pe care ii acuza ca l-ar fi "vandut" presei.

Pensionar pentru o zi

Cei 12 ani de "domnie" ai lui Maxim Codarcea in fruntea sucursalei clujene a Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) au apus in februarie 2004, cand, in urma unor dezvaluiri din presa locala cu privire la o serie de nereguli grave, directorul general Nicolae Cristea a dispus pensionarea fostului sau protejat.

Evident ca motivul oficial a fost cu totul altul: limita de varsta.

In locul sau a fost numit actualul director al Sucursalei Zonale (SZ), Gheorghe Ciuca.

Numai ca, surpriza! Chiar a doua zi dupa pensionarea sa fortata, Codarcea a fost numit de acelasi Cristea in functia de consilier tehnico-economic.

"Indeplinind aceasta functie, dl. Codarcea Maxim se deleaga ca loctiitor de drept al directorului executiv al sucursalei zonale, avand toate obligatiile si drepturile prevazute pentru functia de director in perioada absentei titularului", se arata in Decizia nr. 67/20.02.2004, semnata de directorul general al CNLR, Nicolae Cristea.

Salariu: 40 de milioane de lei

Surse din cadrul Loteriei sustin ca postul in cauza a fost creat special pentru Codarcea, intrucat in schema de personal de la nivel national nu mai exista o functie similara.

Mai mult, aceleasi surse afirma ca Maxim Codarcea este adevarata "eminenta cenusie" a sucursalei clujene.

Conform acestora, salariul brut lunar al lui Codarcea este de aproximativ 40 de milioane de lei, in conditiile in care un angajat nu ia mai mult de 5-6 milioane de lei. La aceasta suma se adauga o pensie in valoare de 6,7 milioane de lei si, sporadic, cate un premiu de activitate.

Cel putin asa s-a intamplat in luna aprilie a acestui an, cand Codarcea a primit un premiu de 400 de milioane de lei.

"Vandut" presei

Revenit "in paine", Codarcea a trecut la represalii, indreptandu-si "atentia" asupra a patru angajate: Lioara Balas, contabil sef, Rodica Crisan, inspector resurse umane, Maria Pricea, revizor contabil, si Ana Farcas, sef vanzari - pe care le-a acuzat ca ar fi oferit presei informatii despre ceea ce se intampla in Loteria clujeana.

In iulie 2004, cele patru femei au fost chemate in biroul directorului executiv Gheorghe Ciuca, care le-a pus in vedere ca trebuie sa-si caute alte locuri de munca.

"Cel care ne cere plecarea, de fapt, nu este directorul Ciuca, ci Maxim Codarcea, care ne suspecteaza ca am fi dat informatii in presa despre el si ca, din aceasta cauza, a fost pensionat si nu mai este director.

Ceea ce nu este deloc adevarat", afirma Rodica Crisan, singura care a avut curajul sa vorbeasca deschis cu CLUJEANUL despre tensiunile din Loterie.

Clanul Codarcea

De-a lungul timpului, Codarcea si-a angajat numeroase rude in posturi cheie, ajungand sa monopolizeze schema de personal.

Corina, fiica sa, este analist programator. Sotul acesteia, Ioan Onet, este inspector coordonator si, se spune, viitor director al sucursalei.

Lenuta Codarcea, sotia fostului director, pensionata de 5 ani, este vanzatoare la agentia centrala 12-05. Lenuta Pupaza, nepoata a aceluiasi Codarcea, ocupa functia de administrator sef al sucursalei.

Rodica Codarcea, nora sa, este vanzatoare la o agentie, Alexandru Cristea, vanzator la o alta agentie din Cluj, este varul lui Maxim Codarcea, iar Marius Cristea, angajat si el la o agentie, ii este nepot dupa var.

Apoi, Ioan Chintoan, cuscrul sau, este sofer la SZ Cluj, iar Ileana Chintoan, cuscra lui, este ingrijitoare.

Anul acesta, ginerele Ioan Onet a primit un premiu de 100 de milioane de lei. Cu acelasi titlu, sume deloc neglijabile au ajuns si in buzunarele celorlati membri ai familiei.

In schimb, angajatii de rand s-au ales cu premii intre 10 si 15 milioane de lei.

Tacere deplina

Din cate spune inspectorul Rodica Crisan, din ziua convocarii in biroul directorului Ciuca, ea si cele trei colege ale sale au fost permanent supuse la "teroare si umilinta":

"Din iulie mi se cere sa plec. Sunt terorizata si amenintata zi de zi cu defacerea contractului de munca. Ca mine sunt in aceeasi situatie si celelalte colege".

Ea spune ca, desi a intrebat in repetate randuri care este motivul pentru care ar trebui sa-si caute un alt loc de munca, n-a primit niciodata un raspuns concret.

"Printr-o adresa din 22 septembrie 2004, am cerut conducerii Sucursalei Zonale Cluj ca, in fata tuturor angajatilor, sa ni se comunice motivele pentru care trebuie sa ne cautam alt serviciu. Nici acest demers nu ne-a ajutat sa aflam adevaratele motive. In continuare ni se cere sa parasim locurile de munca", marturiseste Rodica Crisan.

Nod in papura

"Sunt operata de cancer la san, am facut citostatice si raze si fac in continuare tratament. In cei cinci ani de cand lucrez aici nu am avut nici o abatere, mi-am facut datoria, ca dovada calificativele foarte bune si premiile pe care le-am obtinut. Cu toate astea, mi se cauta nod in papura", continua Rodica Crisan.

Ca urmare a presiunilor la care au fost supuse, una dintre cele patru angajate aflate pe "lista neagra", Lioara Balas, a renuntat sa se mai lupte cu morile de vant si, pe 4 octombrie 2004, si-a depus demisia.

Celelalte trei angajate au trimis un memoriu directorului general al CNLR, Nicolae Cristea, referitor la situatia din sucursala de la Cluj.

Abuzurile

"In vara anului 2002, Ioan Onet, ginerele lui Maxim Codarcea, a tinut-o in betii crunte. Venea la serviciu cand voia, bineinteles sub influenta alcoolului, striga pe coridoare si se certa cu sotia si socrul dansului.

Aceste scandaluri au durat de la inceputul lunii iunie si pana in 23 iulie 2002, cand, dupa un scandal de proportii cu dl. Maxim Codarcea, si-a depus demisia", se arata in memoriul celor trei angajate.

Demisia in cauza a fost trimisa la CNLR, dar a fost retrasa ulterior, in urma interventiei personale a lui Maxim Codarcea.

"A revenit la serviciu ca si cum nu s-a intamplat nimic, desi mai bine de o luna de zile a lipsit. Le spune tuturor ca el este seful", se arata in documentul citat.

Practic, Codarcea este acuzat ca, "in echipa" cu Ioan Onet si Lenuta Pupaza, conduce in mod discretionar sucursala din Cluj a CNLR.

Lenuta Pupaza este acuzata ca se comporta la serviciu de parca ar fi pe propriul domeniu: "Are cheile de la biroul lui Maxim Codarcea, are acces la telefonul din biroul acestuia si dispune de masina domnului consilier tehnico-administrativ cand vrea ea.

Nimeni n-are curajul sa o intrebe unde merge si daca mai vine la serviciu".

Sub semnul fricii

"In aceasta atmosfera se desfasoara activitatea la Sucursala Zonala Cluj.

Dupa cele relatate, este lesne de inteles ca domnul Maxim Codarcea vrea sa lucreze numai cu rudele si cunostintele sale si, probabil, urmareste sa aduca pe posturile noastre rude sau prieteni, de parca Sucursala Zonala Cluj ar fi o afacere personala, nu o unitate de stat.

Angajatii cunosc toate aceste fapte, dar le este frica sa le spuna, pentru ca au ca exemplu persoane care, daca au indraznit sa nu fie de acord cu acest clan, au fost date afara din serviciu din diferite motive insinuate de domnul Maxim Codarcea", scriu semnatarele memoriului.

"Jalba" celor trei a ajuns la Bucuresti si face obiectul unei anchete declansate pe "linie interna". Ramane de vazut ce masuri vor fi luate. Si, mai ales, impotriva cui....

________________________________________________________________

Se verifica, asteptati un raspuns!

CLUJEANUL a prezentat conducerii CNLR situatia din Sucursala Zonala Cluj, solicitand o reactie oficiala.

Raspunsul, semnat de catre directorul general Nicolae Cristea, a fost foarte "succint":

"Toate problemele aduse la cunostinta dumneavoastra, care au facut si obiectul demersului depus la sediul Companiei in 5 si 6 octombrie 2004 de catre cele patru angajate ale Sucursalei Zonale Cluj, au fost date spre verificare conducerii SZ Cluj, personal directorului executiv Gheorghe Ciuca, urmand ca in 12 octombrie 2004, acesta sa se prezinte la sediul CNLR-SA cu rezultatele cercetarilor si

propunerile de masuri.

In cel mai scurt timp dupa finalizarea cercetarilor, va vom comunica raspunsurile la intrebarile dvs".

________________________________________________________________

Refuzul Loteriei

In septembrie 2002, CLUJEANUL a prezentat pe larg cazul colonelului (r) Ioan Baras, fost comandant al UM 01663, care, la acea vreme, depusese o plangere penala impotriva intregii conduceri a CNLR, sub acuzatia de abuz in serviciu.

In 2 ianuarie 2000, Baras nimerise 5 din cele 6 numere de la Extragerea Speciala 6/49.

Loteria a refuzat sa-i plateasca un castig de aproape 2 miliarde de lei, sub pretextul ca, la acea extragere, premiile s-ar fi acordat numai pentru categoria I - 6 din 6 numere!

Pe care, bineinteles, nu le ghicise nimeni...

________________________________________________________________

Codarcea, premiantul norocos

In anii in care s-a aflat in fruntea sucursalei clujene, Maxim Codarcea a castigat doua apartamente de trei camere in Poiana Brasov, in cadrul jocului "Vila de Aur".

Castigatorul unui astfel de concurs beneficiaza anual de cateva luni de cazare gratuita in vilele din Poiana Brasov.

Acelasi Codarcea a tras o serie de lozuri castigatoare cu excursii la Paris, Elvetia, Italia, Liechtenstein, Olanda si Belgia.

Noroc? Intamplare? Cert este ca toate au facut obiectul unei anchete declansate de politistii clujeni, in urma careia fostul director a fost scos basma curata.

________________________________________________________________

La inchiderea editiei, Maxim Codarcea era inca plecat in concediu.

Incercarile de a-l contacta prin intermediul telefonului mobil au esuat.

"A plecat din localitate, nu stiu, cred ca este undeva la munte, iar acolo probabil este o zona fara semnal", a declarat sotia sa, Lenuta Codarcea. Ea a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la acuzatiile celor patru angajate.