…"Alo, domnu' Putanu? Cat de mare o ai, omule ? Incape in pantaloni sau trebuie s-o legi de picior?…" Alo! doamna? Va satisface ca lumea domnu' Putanu? Tre' s-o aiba gigantica, de-i zice asa; cum e, te descurci?". "Cat masoara? Intra sau nu intra in Cartea Recordurilor?".

Apelurile pe care le-ati citit sunt doar cateva dintre mostrele primite in miez de noapte de familia Putanu, de la tineri, in special fete, care incearca sa se distreze pe seama faptului ca Gheorghe Putanu, un pensionar pasnic din Podu Ros, poarta un nume care unora le suna distractiv, altora indecent.

In ultimul timp, dialogurile purtate noaptea cu tineri care nu gasesc altceva de facut decat sa-i sune pentru a face caz pe seama numelui de familie mai-mai ca i-a determinat pe cei doi soti Putanu sa reinnoiasca cererea de schimbare a numelui, acum, la batranete, dupa ce au renuntat odata la modificare, acum cativa ani.

In ciuda opozitiei sale initiale, Marius, unicul fiu al familiei Putanu, si-a schimbat acum 20 de ani numele. El a preluat numele de fata a mamei sale si nu il mai cheama Marius Putanu, cum l-a chemat pana ce a terminat studiile universitare, ci Marius Stefaniu. "El s-a opus in perioada liceului demersurilor noastre de a-si schimba numele.

Spunea ca ce-o sa zica bunicii ca nu le mai pastram numele. Dupa ce-a terminat facultatea, acum 20 de ani, a facut singur cerere, a asteptat vreo trei luni sa fie publicat in Monitorul Oficial, dupa care nu l-a mai chemat Putanu, ci cum o chema pe sotie inainte de maritis, Stefaniu. Noua, la casatorie, nu ne-a venit in minte sa-l schimbam, eram tineri si naivi, credeam ca lumea n-o sa zica nimic.

Nici nu a prea zis, decat in cateva randuri, insa ridicari din sprancene sau confuzii fortate, adica pocirea numelui in Hutanu sau Cutanu s-au intamplat si se intampla frecvent. Acum, in ultima perioada, ne necajesc fetele noaptea pe la ora unu', intrebandu-ne tot felul de mascari", a spus usor rusinat domnul Gheorghe Putanu.

Aprobat de sotie, fostul maistru la CFS, acum pensionar, precizeaza faptul ca actele facute candva, in vederea schimbarii numelui, au ramas abandonate si ca, acum, la batranete, nu mai are nici un rost sa se agite si sa umble pe la institutii, sa plateasca taxe de publicare, sa stea la rand la ghisee, etc. "Acum e cam tarziu.

Mai ales ca ne-am trecut numele pana si pe crucea de la cimitir", a adaugat Gheorghe.

Nume cu "rezonante" aparte mai sunt destule

Sotii Putanu nu inteleg de ce tocmai acum, in ultima perioada, oamenii se mira de numele lor. Ei cred ca acesta n-are, de departe, nici o legatura cu "probleme de sex", ci mai degraba e legat de banuiala lor cum ca stramosii domnului Gheorghe s-au ocupat cu saparea de puturi.

"De ce sa nu recunosc, destul de rar, insa, am avut probleme cu numele, mai radeau colegii la scoala, mai ne confundau unii cu altii, ne stalceau numele, probabil ca de rusine pronunta Cutanu, in loc de Putanu, dar majoritatea n-a zis si nu zice nimic, nu fac caz, ca altii", a precizat Gheorghe Putanu.

Insa cei doi soti nu sunt singurii purtatori de nume neobisnuite, in special dintre acelea legate de partile anatomice ("rusinoase") ale omului. Culmea e ca, pe aceeasi strada, unde locuiesc sotii Putanu isi are domiciliu si familia Kuhr, al carui nume nu da de furca atat scrierea, pe cat pronuntia.

La Iasi, mai exista nume ca (pardon!): Poponet, Kur, Buca, in Bucuresti sau in alte orase ale tarii, fiind inscrise in cartea de telefon familii ca (cerem scuze celor cu urechea mai fina! si nu numai): Putan, Pulatan, Putoiu, Ciupuliga, Besoiu, Besea, Kuru, Kurutz, Muia, Muila si altele.

Curios este faptul ca, in Moldova, foarte putine persoane ce poarta astfel de nume depun cereri pentru schimbarea lor.

"Motivele cred ca sunt diverse, unii din comoditate, altii nu stiu ca se poate, altora poate ca nu le pasa, unii considera ca suna bine; pana la urma, este alegerea lor sa ramana cu ele cum le-au primit la nastere sau sa le schimbe", a spus Renata Puscasu, sef Serviciu Stare Civila Iasi.