Teoretic, parcul zoologic din Turda poate fi vizitat si in aceasta perioada. Insa, din cauza vremii, turistii sunt destul de putini. Dovada ca la poarta nici nu este cineva care sa-ti incaseze taxa de vizitare a animalelor. Care este de 20.000 de lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenti si pensionari.

In aceste conditii, practic, vizitatorul ajunge sa negocieze cu unul din angajatii care se invarte prin zona. Acestia incaseaza taxa de vizitare, insa nu mai elibereaza biletul corespunzator. "Am 3 milioane salar, trebuie sa fac si io un ciubuc, nu?", a fost replica unui angajat.

Carnea, o raritate

Inca de la intrare, ochii isi exprima mirarea. Daca nu chiar indignarea. Doi ursi se infrupta din morocovii oferiti la masa. De fapt, numai unul. Deoarece celalalt doarme intr-o dulce letargie, care probabil e singurul mod de a evada din custile mult prea stramte.

Langa ei, leii si tigrul sunt cazati intr-o cusca inchisa si incalzita. "Sunt animale din Africa si nu ar rezista la temperatura asta", ne spune un angajat. "Puiul de leu este a lui Mihai Moldovan.

Ni l-a adus aici inainte sa-l inchida, dupa scandalul cu grenada", ne destainuie ingrijitorul o informatie pe care, cu siguranta, putini o stiu, dupa care mangaie felina pe cap.

Dupa ce treci pe langa cateva custi goale, urcand agale pe trepti, ajungi la tarcul in care sunt strutii. Chiar daca pe placuta de identificare sta scris "strutul african", acestia nu beneficiaza de favorurile leiilor, fiind tinuti afara, desi zapada si-a facut aparitia de cateva ori.

Insa, ce socheaza si mai tare e hrana pe care o primesc carnivorele. Cu exceptia leilor si a tigrului, celelalte carnivore sunt hranite cu labe de pui.

N-am aflat daca acesta e "meniul oficial" sau e doar o noua modalitate de a face un ban in plus, din partea angajatilor, care fac afaceri cu carnea animalelor, in timp ce pentru necuvantatoare sunt aruncate cateva labe ce sunt rapid devorate.

Aproape orice e de vanzare

In parcul zoologic de la Turda sunt 25 de ierbivore, 20 de carnivore, 200 de pasari si peste 1000 de pesti. Acestia din urma sunt intr-o sala special amenajata, inconjurata de acvarii, pe o parte si pe alta.

La doar 5 minute dupa ce am patruns in zona acvariilor, deja reusisem sa negociem cumpararea celor doi pesti "pirania", cele mai mari exemplare din tot acvariul.

Unul din pesti are 3,1 kg, iar celalalt 2,6 kg. In total, ingrijitorul ne-a cerut 1,5 milioane lei. "Sunt foarte buni", ne asigura angajatul, duhnind a alcool, dupa ce i-am comunicat ca am vrea sa-i gatim.

"Puteti merge la Printul Vanator, sa ii gateasca, ca acolo le-am mai dat si altele", ni se destainuie "vanzatorul", dupa ce i-am dat de inteles ca n-am fi din Turda si ne-ar interesa un local mai select unde i-am putea gati.

Insa, nu numai pestii "pirania" erau de vanzare, fiind la un pas de a se "imbolnavi", cum probabil urma sa fie varianta oficiala. Se puteau cumpara si alti pesti, broaste testoase si alte vietati. Important era ca angajatii sa faca o afacere rentabila pentru propriul buzunar.

Scandalul afacerii "Carnea de la Zoo"

In urma cu vreo doi ani, ex-consilierul PNŢCD Sorin Bichis a dezvaluit in Consiliul Local ca angajatii de la parcul zoologic fac afaceri cu carnea animalelor, vanzand-o crescatorilor de caini de rasa.

Ulterior, desi se pronuntase si un nume, totul s-a musamalizat, dupa o simpla declaratie a directorului Maxim G Maxim, care a spus ca "n-a disparut carne".

Implicat in afacere era fiul PSD-istului Marian Popescu. N-ar fi exclus ca si in prezent sa se faca afaceri cu carnea animalelor, atata timp cat directorul parcului sustine ca, zilnic, un caine vagabond cazat in Bai, primeste 1 kg de carne. Probabil pe hartie, ca in realitate, nici carnivorele nu beneficiaza de asemenea cantitate.