Pentru PNL Iasi, anul 2005 incepe la fel cum a inceput si 2004: cu un scandal monstru. Ieri, la sediul WTC, un grup de liberali nemultumiti de prestatia sefului lor Relu Fenechiu au decis inlocuirea acestuia din functie. Mai mult, Comitetul Teritorial intrunit ieri a decis inscaunarea profesorului Aurel Stan in fruntea organizatiei PNL Iasi.

Decizia urmeaza a fi validata in urmatoarele zile si de Delegatia Permanenta a filialei. Aurel Stan a ocupat postul de presedinte PNL Iasi in perioada 1991-1995, dupa care a condus organizatia locala a PNL-Cimpeanu. In urma fuziunii gruparii Cimpeanu cu PNL, Aurel Stan a revenit anul trecut in partidul pe care il parasise cu aproape zece ani in urma.

Lista celor care-l contesta pe Fenechiu

Din gruparea care a orchestrat aceasta mutare fac parte, printre altii, avocatul Mihail Vlasov, omul de afaceri Constantin Benta, Eugen Ticau, Camelia Gavrila, Paul Botez, Radu Precul, Ioan Bucu si Liviu Dorobat.

„Sintem nemultumiti de transformarea organizatiei intr-un SRL, condus de Relu Fenechiu“, a spus Aurel Stan, care nu a dorit sa ofere si alte amanunte.

Stan a adaugat ca la sedinta a fost invitat si Relu Fenechiu, dar ca acesta n-a ajuns la intrunire, intrucit se afla la Bucuresti.

Pe de alta parte, noua conducere a liberalilor ieseni il sustine pe Eugen Ticau pentru un post la Prefectura. „Ticau va fi ori prefect, ori subprefect, asta in functie de negocierile de la nivel central intre PNL si celelalte partide ale coalitiei“, a completat Stan.

De asemenea, noua conducere a filialei il sprijina pe Tariceanu pentru a ramine la sefia PNL, in perspectiva apropiatului Congres al partidului, programat pentru luna februarie.

Ieri, deputatul liberal Relu Fenechiu s-a aflat la Bucuresti, iar aseara a participat la sedinta Biroului Executiv al partidului, prezidata de Calin Popescu Tariceanu. Contactat de “Jurnalul de Est”, Relu Fenechiu a refuzat sa faca vreo declaratie. “N-am nici un comentariu”, a spus Fenechiu.

Vlasov, in spatele miscarilor din PNL Iasi?

O parte a liberalilor afirma ca artizanul schimbarii la virful PN Iasi este avocatul Mihail Vlasov, nemultumit ca nu a prins un post de deputat. Interesant este ca Vlasov a aparut alaturi de Fenechiu in repetate rinduri in campania electorala, relatiile dintre cei doi racindu-se brusc imediat dupa primul tur al alegerilor din aceasta toamna.

Vlasov a ocupat pozitia a cincea la deputati pe listele Aliantei D.A., dar a pierdut la mustata mandatul de parlamentar.

Pe de alta parte, miscarile din tabara liberala survin exact in momentul in care la nivel local urmeaza sa se imparta functiile in directiile descentralizate.

Convulsiile din tabara liberala ar putea, insa, afecta „zestrea“ de functii pe care ar urma s-o obtina PNL la Iasi. Cel mai cistigat din acest scandal este PD, care deocamdata pastreaza tacerea. „Nu comentez“, a spus ferm liderul democratilor ieseni, Dan Cirlan, el insusi fost liberal.

De altfel, inclusiv Cirlan a parasit corabia PNL, dupa ce anul trecut n-a fost nominalizat drept candidatul acestei formatiuni la Primaria Iasului. „Nu am dreptul sa ma pronunt. PD are la Iasi relatii bune cu PNL, indiferent cine conduce filiala“, a adaugat Cirlan.

Scandalul din PNL pare la inceput. Ramine de vazut care sint armele sustinatorilor lui Fenechiu si cum va contraataca tabara condusa de acesta.