Numirea prefectului de Maramures a deschis din nou cutia Pandorei politice in cel mai umilit judet din tara de fosta guvernare pesedista. Coincidenta sau nu, si actualii guvernanti continua batjocorirea maramuresenilor, dupa metodele consacrate ale pesedistilor.

Se poate spune, fara teama ca gresim, ca pe acest judet din nordul tarii se fac experimente politice, care in contextul actual ar putea duce din nou la o izolare politica si administrativa.

Pericolul cel mai mare poate veni din partea maramuresenilor, care se vor simti tradati inca o data. De data aceasta, de politicienii Aliantei D.A.

Dupa alegerile locale, terminate in judet cu o infrangere usturatoare a PSD, maramuresenii au crezut ca schimbarea administratiei judetului va duce la scoaterea din izolare a Maramuresului, izolare administrativa si din punct de vedere al fondurilor ce au venit spre judet.

Majoritatea maramuresenilor a asteptat alegerile generale, respectiv schimbarea de putere care sa repuna judetul in prim-planul politicii regionale. Desi la nivel judetean Alianta a pierdut alegerile, opozitia democratica a reusit schimbarea PSD-ului de la putere si instalarea guvernului Tariceanu.

Noul guvern a inceput in forta (reducerea fiscalitatii), iar in primele zile ale noului an au avut loc negocierile pentru numirea prefectilor si a subprefectilor.

Bomba UDMR

Primele zvonuri privind nominalizarile la aceste functii administrative pentru Maramures au scos la iveala dispute intre liberali si democrati. Mai ales cei din urma s-au intrecut in dispute penibile.

Toate aceste "derapaje" politice datorate luptei pentru un "ciolan politic" au fost curmate brusc cand a venit stirea pe canalele neoficiale ca UDMR a cerut Prefectura Maramures, alaturi de alte patru Prefecturi din judete ardelene. Se pare ca negocierile pe aceasta tema au fost dure si tensionate. La un moment dat, se spunea ca UDMR va primi un post de prefect in judetul Olt.

Apoi, judetele cu prefecti maghari s-au schimbat dupa cum reuseau liderii Aliantei din judetele vizate sa puna problema la Bucuresti. Doar Maramuresul a ramas constant in solicitarile UDMR.

Vinovati sau nu?

Nu am dori sa se creada ca GAZETA are ceva cu maghiarii, din contra, am fost primii care am considerat, prin materialele publicate, ca minoritatile au aceleasi drepturi ca romanii.

Suntem de acord si cu descentralizarea administrativa, o conditie esentiala pentru apropiata integrare in UE, am avut intelegere si pentru solicitarile minoritatilor privind autonomia culturala, o cerere fireasca pentru o democratie care se vrea de tip european. Dar a numi un prefect maghiar intr-un judet in care ponderea acestei minoritati este de 9%, pare a fi un fel de aventura politica.

Se stie ca Maramuresul este o zona speciala, are un anumit specific, se stie ca morosenii din Maramuresul istoric sunt oameni pentru care compromisul politic nu inseamna nimic. Judetul este sarac, iar sperantele oamenilor erau in noua guvernare, in sensul scoaterii din izolarea nedreapta a acestuia. Maramuresenii au asteptat ca guvernantii sa tina cont de toate acestea si sa ia masuri.

De luat au luat, urmarile le vom simti noi, cei multi. Evident, multi s-au intrebat de ce? Multi au intrebat de ce filialele partidelor maramuresene nu au reactionat precum cei din alte judete. In afara de comunicatul de presa al PRM, in judet nu a fost agitatie in jurul acestui subiect.

Singura explicatie e ca in urma analizelor facute de cei de la "centru" au fost sacrificate judetele in care Alianta a avut rezultate mai slabe la alegerile generale. Ceea ce e si cazul Maramuresului.

Acum se platesc greselile democratului Man din campania electorala, lista catastrofala a liberalilor, disputele neprincipiale din Consiliul Judetean, condus de un Marinel Kovacs depasit de functia pe care o are.

Ce spun politicienii

Liderul democratilor, Mircea Man, crede ca s-a facut totul pentru a se evita numirea unui prefect maghiar. "A fost o negociere politica. Noi, Alianta, am dus toate argumentele posibile la Bucuresti, dar UDMR a insistat foarte mult pentu Maramures. Majoritatea parlamentara fiind fragila, a trebuit sa se accepte Maramuresul. Am dus de la argumente istorice, pana la cele din zilele noastre.

Sunt constient de efectele negative, cate vor fi, cred ca a pierdut si PD si PNL, insa in urma negocierilor trebuia sa fie si prefecti UDMR undeva. Noi, eu personal, voi acorda tot sprijinul pentru ca programul de guvernare sa fie aplicat cu succes in judet." Mult mai dur si mai direct a fost senatorul PRM, Liviu Doru Bindea.

"UDMR nu este o formatiune politica care sa poata justifica o asemenea cerere. In Covasna solicita pentru ca sunt majoritari, in Maramures, pentru ca sunt minoritari.

Care sunt instrumentele de masurare ale acestei chestiuni? Ce se intampla cu maramuresenii care au votat cu Alianta? A votat cineva gandindu-se ca vom avea un prefect maghiar? Nici romanii de nationalitate maghiara nu vad normala o asemenea numire. Si ei inteleg faptul ca lucrurile sunt disproportionate.

Evident, o parte a politicienilor maramureseni, cei care alcatuiesc coalitia de guvernare au ajuns in momentul in care vor fi declarati de maramureseni repetenti. Lipsa lor de reactie arata ca sunt in cardasie cu aceasta hotarare", a spus Bindea.

Prefectul vrajbei maramuresene?

In prezenta ministrului informatiilor, Zsolt Nagy, la sfarsitul saptamanii trecute a fost instalat noul prefect de Maramures, fostul deputat UDMR, Böndi Gyöngyike. Au participat autoritatile judetului, parlamentari, consilieri judeteni si locali, primari si invitati.

Dupa depunerea juramantului de catre Bondi, au urmat discursurile fostului prefect, Viorel Deghid, al ministrului Informatiilor, al presedintelui Consiliului Judetean, Marinel Kovacs si, bineinteles, al noului prefect. Discursurile au fost scurte, s-a simtit o tensiune nefireasca unui asemenea eveniment si au fost pigmentate cu "pilde".

De exemplu, Deghid si-a incheiat discursul cu o fraza care spune totul: "Cred ca doamna prefect poate fi o surpriza placuta pentru noi". Ar fi de mentionat ca au lipsit multi consilieri PSD, cei ai PRM, lideri ai Aliantei D.A. Dupa terminarea festivitatii, s-a servit un pahar de sampanie in holul institutiei.

Ca la asemenea ocazii, pe la colturi s-au spus barfe, s-au facut aprecieri care au fost diferite de discursurile oficiale de la instalere. Pe de alta parte, consilierii Aliantei erau nemultumiti deoarece, spuneau ei: "Nu am fost lasati sa luam si noi cuvantul. Nu stim de catre cine! Probabil de cei care au organizat. Aveam si noi dreptul sa spunem ce gandim, da’...".

Bondi a fost deputat de Maramures doua mandate, din 1996 pana in 2004. In toata aceasta perioada nu a tinut vreo conferinta de presa si nu s-a facut remarcata printr-o activitate politica la vedere.